Dagens finansnyheder

Fredag 16. juni

<- Tilbage til nyheder

Inflationstal i eurozonen, recession i New Zealand og faldende aktiekurs hos Vestas

Play audio

Inflationstal i eurozonen

Data, der viser inflationstallene på tværs af eurozonen og i nogle specifikke lande såsom Italien, bliver offentliggjort i dag. Efter at have været langt over målet på 2% i over et år nu er Den Europæiske Centralbank ivrig efter at få inflationen under kontrol igen. De fleste af prognoserne tyder på, at inflationen sandsynligvis vil være omkring 6%.

Euroen er den officielle valuta for 20 ud af 27 EU-lande, som tilsammen udgør eurozonen – officielt kaldet euroområdet.

New Zealands recession

Mange landes økonomiske tal er blevet offentliggjort den seneste uge, og for især New Zealand har det ikke set specielt godt ud. Landets økonomi skrumpede i sidste kvartal af 2022 og derefter igen i første kvartal af dette år, hvilket officielt satte dem i en recession. Deres økonomi er dog kun svundet ind med 0,1 %, så markedseffekten kan være relativt lille, men der kan stadig skimtes nogle politiske problemer i horisonten.

Vestasaktien falder

I seks ud af de seneste syv handelsdage er aktien i Vestas faldet med i alt 8,5%. Kursfaldet kommer ifølge aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen efter nyheden om kinesiske rivaler med store møller, der har et vundet projekt. Han udtaler til Marketwire: “I en situation, hvor der ikke er den store nyhedsstrøm fra Vestas, så kan sådan en potentiel justering af konkurrencebilledet godt medvirke til, at der bliver trukket lidt gevinster hjem på Vestas.”

Kilder: NASDAQ, Børsen, Reuters, Forbes Advisor

Lærke Engelbrekt Pedersen