Dagens finansnyheder

Torsdag 15. juni

<- Tilbage til nyheder

Et håbefuldt amerikansk marked, tegningsretter og mulig europæisk renteforhøjelse

Play audio

Et blandet amerikansk marked

I går annoncerede den amerikanske centralbank, the Federal Reserve (FED), at de holder en pause med at hæve renten efter 10 på hinanden følgende rentestigninger. Det blev mødt med indledende optimisme på markederne, og S&P 500- og Nasdaq-indeksene ramte begge højder, som ikke er set i flere måneder. FED signalerede dog, at det næppe var enden på ændringerne, og at de muligvis har brug for yderligere stigninger, hvilket senere førte til en udfladning af markederne og en langsom start på torsdagen.

Green Hydrogen Systems har udstedt tegningsretter 

Virksomheder udsteder tegningsretter for at indsamle kapital, hvilket også er Green Hydrogen Systems plan. En tegningsret er et værdipapir, som giver dig mulighed for at tegne nye aktier i et selskab til en bestemt pris, der oftest er billigere end aktiekursen. Når et selskab indsamler kapital ved at udstede nye aktier, tilbyder det oftest de nuværende aktionærer de nye aktier først til en billigere pris. Det kaldes også en tegningsret eller warrants

Green Hydrogen Systems har fastsat tegningskursen i aktiesalget til 4,50 kr. pr. aktie, og alle eksisterende aktionærer får fem tegningsretter for hver eksisterende aktie. Tegningsforholdet er 5:4, hvilket betyder, at fire tegningsretter giver ejeren mulighed for at tegne én ny aktie til 4,50 kr., det vil sige væsentligt under aktiens markedspris. 

Torsdag er aktien steget med 24,8% og ligger nu i kurs 16,84 kr., selvom det i princippet ville være meget billigere for investorerne at købe tegningsretter og deltage i aktieemissionen. 

Europæisk renteforhøjelse 

De fleste forventer, at Den Europæiske Centralbank vil annoncere en yderligere renteforhøjelse på 0,25% (eller 0,25 basispoint) i dag, hvilket vil være det højeste niveau i 22 år. Mens USA var i stand til at give de gode nyheder om en meget efterspurgt pause i går, er inflationen stadig uacceptabelt høj og ligger på 6,1 % i hele eurozonen. Den Europæiske Centralbank vil også annoncere deres syn på fremtidsudsigterne, hvilket vil påvirke markederne, når de vurderer, om fremtiden ser lys eller dyster ud.

Kilder: Nasdaq, Financial Times, Reuters, Børsen, Sydinvest

Lærke Engelbrekt Pedersen