Dagens finansnyheder

Torsdag d. 10. august

<- Tilbage til nyheder

Skuffende regnskaber og stigende inflation…

Play audio

Den danske inflation stiger…

Efter mange måneder med faldende inflation knækkede kurven i juli. Priserne i Danmark er nemlig stigende og inflationen endte derfor på 3,1 % sammenlignet med juli måned sidste år. Dette er en tydelig stigning, når man sammenligner med juni, hvor priserne kun steg med 2,5 %. 

Vi har ellers, i næsten et år, oplevet en god tendens. Det er nemlig den første stigning i inflationen siden oktober, hvor inflationen toppede på 10,1 %. Også kerneinflation, der dækker over prisændringer uden energi- og fødevarepriser, er steget i juli. I juni lå den på 4,9 % på årsbasis, men i juli steg kerneinflationen til 5,3 % delvist på grund af højere omkostninger ved at leje sommerhuse og tage på pakkerejser.

Ørsteds indtjening er faldende

Ørsted har her til morgen offentliggjort deres regnskab for andet kvartal. Regnskabet bød blandt andet på et fald i Ørsteds samlede driftsresultat, som endte på 3,3 mia. kr. Dette svarer til et fald på 8 %, når man sammenligner med de 3,6 mia kr. fra samme periode sidste år. Analytikere havde ellers forventet at driftsresultatet ville ende på 3,9 %, hvorfor resultatet er skuffende. 

Efter skat var resultatet for virksomheden minus 538 mio. kr. i dette kvartal. Dette er en stor nedgang sammenlignet med samme periode sidste år, hvor resultatet endte på plus 269 mio. kr. Også dette resultat er skuffende i forhold til det, analytikerne havde regnet med. De havde nemlig forventet, at Ørsted ville have en fortjeneste på 341 mio. kr. efter skat.

Novo Nordisk har planer om aktiesplit

Novo Nordisk har i forbindelse med offentliggørelsen af deres regnskab meddelt, at de har planer om at lave et aktiesplit. Det vil sige, at for hver aktie man ejer i Novo Nordisk, vil man efter splittet have dobbelt så mange aktier, men hvor hver aktier vil være det halve værd end deres værdi før splittet. Det betyder, at værdien af aktierne samlet set vil være den samme. Man kan sammenligne det lidt med en pizza. Du har stadigvæk en hel pizza, nu er denne pizza bare splittet op i nogle flere stykker.

Mange virksomheder vælger at lave et aktiesplit for at gøre handlen af deres aktier mere tilgængelige for mindre investorer. Selvom aktiesplittet i sig selv ikke har nogen betydning for din værdi af Novo Nordisk aktier, så har virksomheder, der har foretaget aktiesplit, historisk set klaret sig godt. 

Lærke Engelbrekt Pedersen