Centralbankerne hæver renten, mens Bavarian Nordic lider stort kurskollaps

Skrevet af
Lærke Engelbrekt Pedersen
Udgivet
July 31, 2023
Tags
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Key takeways

  • Renten hæves igen, igen… igen
  • Rigtig mange danskere har omlagt deres lån
  • De europæiske banker lever ikke op til forventningerne
  • Bavarian Nordic i kæmpe kursfald 

En status på aktiemarkedet 

Det har været en volatil uge på aktiemarkedet, hvor renteforhøjelser og virksomhedsnyheder har påvirket aktiekurserne i hver deres retning.  

Det danske C25 indeks er faldet med 2,68 % den seneste uge, mens de amerikanske aktier har klaret sig bedre igennem de modstridende nyheder og er endt på et samlet plus på 0,99 % 

Renten hæves igen, igen… igen

ECB (Den Europæiske Centralbank) hæver renten for niende gang på blot ét år. Renteforhøjelsen lyder i denne omgang på 0,25 procentpoint, hvilket samlet set bringer styringsrenten op på 3,75 %. Ved den seneste inflationsmåling for Europa lå inflationen for juni måned på 5,5 %, hvilket er langt over det ønskede mål på 2 %. Blandt økonomer er der uenighed omkring, hvorvidt vi har nået rentetoppen eller om vi kan forvente yderligere rentestigninger fra ECB. 

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, udtaler følgende: “På den ene side er inflationen stadig alt for høj, men på den anden side bliver afmatningen i europæisk økonomi mere og mere tydelig. Der har praktisk taget ikke været nogen vækst i trekvart år i euroområdet, og nøgletal peger mod direkte tilbagegang i juli.”. ECB befinder sig altså i en svær situation, hvor de skal balancere mellem at få styr på inflationen samtidigt med, at økonomien ikke skal føres fuldstændig i sænk. 

FED hæver ligeledes renten 

Ligesom ECB valgte den amerikanske centralbank Federal Reserve også at hæve renten. Det blev til den 11. rentestigning siden marts 2022. FED hæver renten med 0,25 procentpoint til et niveau på 5,25 - 5,50 %. Dette renteniveau er det højeste, vi har set siden 2001. Da FED begyndte at hæve renten i marts 2022 lå renten på 0,0 - 0,25 %. 

Omlægning af lån

De danske bolige­jere har skåret 51 mia. kr. af deres gæld i løbet af år 2022 og 2023, hvilket skyldes de mange konverteringer. De højere renter har gjort det attraktivt for nogle at konvertere deres lån fra en lav rente til en højere rente for at få en kursgevinst. 

Det er især boligejere med et 1-procentslån, der har valgt at indfri det billige lån og skifte det ud med et dyrere lån for at skære af restgælden.

Tal fra Nordea viser, at næsten halvdelen af danskerne med 1-procentslån har skiftet lånet ud i løbet af 2022 og 2023. Og rigtig mange har valgt at gå fra et fastforrentet lån til et lån med en variabel rente. 

De europæiske banker lever ikke op til forventningerne

Der bliver holdt ekstra meget øje med banksektoren i denne regnskabssæson. Det skyldes den opmærksomhed hele banksektoren fik efter, at flere banker i USA og den europæiske bank Credit Suisse gik konkurs i løbet af foråret. Konkurserne medførte en stor usikkerhed til hele banksektoren generelt, hvilket også medfører, at der bliver holdt tæt øje med deres resultater. 

Derfor tog aktionærerne ikke godt imod det, da BNP Paribas og Barclaysi deres Q2 regnskab begge viste svagere tegn end ventet. De viste også svagere tegn end de amerikanske banker, vi fik regnskab fra i sidste uge.

Bankernes indtjening bliver ellers hjulpet på vej af de stigende renter, men deres investeringsafdelinger er ramt af stilstand.

Bavarian Nordic i kæmpe kursfald 

Den danske vaccinegigant Bavarian Nordic fik noget af et kurshug, da de måtte erkende, at deres RSV-vaccine til stor skuffelse ikke blev til noget. Planerne om vaccinen blev afblæst efter et fase 3-forsøg, der ikke levede op til virksomhedens forventninger. Aktien faldt med hele 26 % efter nyheden. 

RSV er en luftvejssygdom, der især rammer børn og ældre om vinteren. Vaccinen fra Bavarian var målrettet personer over 60 år og skulle forebygge svær sygdom. 

Vaccinen havde milliardpotentiale og skulle have ramt markedet i 2025, hvis alt var gået efter planen. Vaccinen spillede en stor rolle i Bavarians forretningsmodel, hvorfor aktionærerne ikke tog godt imod nyheden.

Tags

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

DOWNLOAD VORES APP