Faldende inflation og positivt nyt fra Vestas, mens SAS igen er i problemer

Skrevet af
Lærke Engelbrekt Pedersen
Udgivet
May 15, 2023
Tags
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Key takeaways

  • Positiv udvikling på det danske aktiemarked 
  • Positivt nyt om inflationen, som falder i både USA og Danmark
  • Priserne på det danske boligmarked er steget for anden måned i træk
  • Vestas har vendt den negative tendens og opnået positive resultater i første kvartal af 2023
  • EU-dom volder problemer for SAS

En status på aktiemarkedet

​​De seneste uger har budt på en blanding af positive og negative tendenser på aktiemarkedet både i Danmark og USA. De danske selskaber har klaret sig bedre end forventet, hvilket har resulteret i en stigning på 3,62% i C25-indekset den seneste uge. C25-indekset dækker over de 25 største børsnoterede selskaber i Danmark, og samlet har indekset oplevet en stigning på mere end 30% siden september sidste år, hvor indekset lå på sit laveste niveau siden coronapandemien. 

I USA har S&P500-indekset, som dækker over de 500 største amerikanske selskaber, haft en lille tilbagegang på 0,29% i den seneste uge. Der har været uro i USA på grund af flere bankkrak tidligere på måneden og den igangværende forhandling om det amerikanske gældsloft. På trods af dette har der været positive regnskaber og et fald i inflationen.

Samlet set er der stadig en vis usikkerhed på aktiemarkedet, men tendensen er positiv for de danske selskaber, mens den er mere uafklaret i USA.

Inflationen i USA falder for 10. måned i træk

Inflationen i USA er gået fra 5,1% i marts til 5% i april, hvilket svarer til et fald på 0,1%. Det betyder, at inflationen nu har bevæget sig nedad i hele 10 måneder i træk.

Kerneinflationen, der er en måling af inflationen modregnet energi- og fødevarepriser, er faldet fra 5,6% i marts til 5,5% i april. 

I det seneste år har Federal Reserve (FED) hævet renterne i et forsøg på at få styr på inflationen, men nu håber man på en pause i rentestigningerne i USA. Den fortsatte nedgang i inflationen forventes at have en positiv indflydelse på FED's beslutninger.

Selvom det er positivt, at inflationen falder, er der stadig en betydelig afstand til det ønskede inflationsmål på 2%.

Udviklingen i den amerikanske inflation bliver nøje overvåget af økonomer og investorer verden over blandt andet for at vurdere, om der er behov for yderligere indgreb fra FED, og hvordan det i så fald kan påvirke økonomien og finansmarkedet både i USA og globalt.

Photo credit: Nick Fanchier

Inflationen falder overraskende meget i Danmark

Inflationen i Danmark fortsætter med at falde. Den har bevæget sig fra 6,7% i marts på årsbasis til 5,3% i april, hvilket er meget positivt. Da inflationen var højest tilbage i oktober, lå den på over 10%. Det vil sige, at inflationen nu næsten er halveret.

Ifølge Danmarks Statistik skyldes det lavere inflationsniveau i april sammenlignet med marts primært ændringer i priserne på elektricitet, fødevarer og gas. Det afspejles også i kerneinflationen, der er en måling af inflationen modregnet energi- og fødevarepriser. Kerneinflationen faldt fra 6,4 % i marts til 6,1% i april.

Et fald i den danske inflation er positivt for vores økonomi, da det betyder, at vores penge rækker længere, når vi handler. Dog har dette fald i inflationen ikke den store makroøkonomiske betydning, da Danmark er en lille økonomi, der i højere grad bliver påvirket af USA og Europa.

Selvom der er sket en nedgang i inflationen, er der stadig en betydelig afstand til det ønskede inflationsmål på 2%.

Priserne stiger på boligmarkedet

Ifølge de seneste tal fra Boligsiden forsætter priserne på det danske boligmarked med at stige for anden måned i træk.

Salgspriserne på både huse og lejligheder er steget med henholdsvis 0,9% og 1,3% på landsplan fra marts til april.

Det skal dog bemærkes, at stigningen er mere beskeden, når man tager højde for de naturlige sæsonmæssige udsving på boligmarkedet.

Selvom der er en vis opadgående tendens, er eksperter fra Nykredit og Nordea ikke overbeviste om, at prisfaldene er overstået endnu.

Nykredit vurderer, at vi er omkring tre fjerdedele af vejen gennem de forventede boligprisfald, og at vi i løbet af 2023 vil se prisfaldene aftage og vende til prissætninger i 2024.

Vestas med sorte tal på bundlinjen. 

Efter en vanskelig periode i 2022 hvor Vestas oplevede et underskud på næsten 12 milliarder kroner, ser vindmøllegiganten nu ud til at komme stærkere tilbage i 2023 med positive tal på bundlinjen.

Det seneste overskud kommer som en behagelig overraskelse for analytikere, og Vestas’ aktiekurs er steget med cirka 8% i løbet af ugen.

Topchefen for Vestas, Henrik Andersen, udtaler: "Sammenlignet med 2022 blev vores lønsomhed i første kvartal af 2023 positivt påvirket af salget af vores konverterforretning, lavere garantihensættelser og en solid lønsomhed i serviceforretningen."

Denne positive udvikling betyder, at Vestas nu bryder den negative tendens efter fire kvartaler i træk med underskud på bundlinjen. Det er et vigtigt skridt for virksomheden og signalerer en genopretning efter en udfordrende periode.

SAS i nye problemer

Ifølge EU-retten blev der sjusket i EU-kommissionens sagsbehandling, da den under coronapandemien tillod Danmark og Sverige at hjælpe SAS med i alt 7 mia. kr. i kapitalindskud. Derfor er tilladelsen bag milliardstøtten nu blevet kendt ugyldig.

Det betyder, at SAS nu muligvis skal tilbagebetale det meget store kapitalindskud, de fik fra den danske og svenske stat, hvilket umiddelbart virker umuligt for det i forvejen kriseramte selskab.

SAS fortæller i en pressemeddelelse, at de forsætter flyvningerne som normalt, og at de ikke forventer, at dommen får indflydelse på staternes deltagelse i den igangværende konkursbeskyttelsesproces.

Derudover understreger SAS-formand, Carsten Dilling, at EU-dommen ikke får indflydelse på SAS' flyveplan eller bookinger, hvilket man ellers kunne have frygtet baseret på tidligere udmeldinger. 

De amerikanske aktier er blevet testet

De amerikanske selskabers første kvartalsresultat slår analytikernes forventninger. Det er tydeligt at se, efter at 9 ud af 10 selskaber nu har offentliggjort Q1 regnskab. Der har været en bred frygt for, at de høje renter ville have slået igennem hos selskaberne og ses i virksomhedernes indtjening, men det ser ud som om, at selskaberne har klaret frisag i første omgang. 

Analysehuset Refinitiv skriver, at 77,5% af de selskaber, der har offentliggjort resultater, har slået forventningerne. I gennemsnit har S&P500-selskaberne rapporteret en indtjening, der ligger 7% over forventningerne.

Nu anses Q2-regnskaberne som den næste store test.

Tags

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP