Silicon Valley Bank kollaps og FED sender aktierne ned

Skrevet af
Lærke Engelbrekt Pedersen
Udgivet
March 13, 2023
(Image: Female Invest)
Tags
News
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ugens overblik

  • En status på aktiemarkedet
  • Tale fra Federal Reserve
  • Kvindernes kampdag
  • Nu kan årsopgørelsen tilgås

En status på aktiemarkedet

Det har været endnu en volatil uge på aktiemarkedet, hvor markedet særligt har bevæget sig i en nedadgående retning. 

Hele verden har været berørt af kollapset på Silicon Valley Bank, der særligt fyldte meget i slutningen af sidste uge. Dette kollaps medførte øget frygt for, hvordan resten af banksektoren styrede sine finanser, hvilket sendte bankaktier over hele verden i rødt. 

Silicon Valley Bank faldt selv med mere end 60 %, indtil myndighederne besluttede sig for at overtage og lukke banken. Hvilket vil sige, at aktiehandlen blev stoppet i fredags. Derudover lukkede øvrige aktiviteter i banken herunder ind- og udbetalinger samt samtlige filialer. Det forventes dog, at kunderne i den lukkede SVB vil kunne tilgå deres konti mandag. 

S&P500, som er kendt for at være et bredt amerikansk indeks, faldt med mere end 4,5 procent i sidste uge. 

Også det danske C25 indeks oplevede kraftige fald særligt ledt af banksektoren. Både Nordea, Jyske Bank og Danske Bank faldt med mere end 4 % i fredagens aktiehandel. Faldende fortsætter i banksektoren mandag. 

Fotos af Burak The Weekender

Tale fra Federal Reserve

Jerome Powell holdte tale både i tirsdags og onsdags, hvor der igen var renter på programmet. Til talen åbnede han dørene op for større og flere renteforhøjelser, han gav igen udtryk for, at de ikke havde besluttet sig endnu og at deres beslutning ville være meget dataorienteret, hvilket vil sige, at den jobrapport, der kom ud fredag (senere på ugen), kommer til at spille en afgørende rolle, så lad os dykke lidt ned i den.

Fotos af Recal Media

 

Ny jobrapport eller ny såkaldte kongetal

Hver måned offentliggør USA en jobrapport, som også bliver kaldt for ‘kongetal’. Det er tallet for, hvor mange nye jobs, når man ser bort fra landbruget, der blev skabt i landet i den foregående måned. Disse tal er en vigtig indikator for, hvordan det går i økonomien. 

Rapporten viser, at der blev skabt 311.000 nye job i USA i februar måned. Det svarer til 86.000 flere end de 225.000 nye job, som markedet havde forventet. Tallene er stadigvæk en indikator på en meget stærk økonomi. Selvom tallet ikke er i helt samme kaliber som vi så det i januar. I januar blev der skabt 517.000, hvilket var det dobbelte ift. forventningerne. Disse tal kom virkelig bag på hele verden.

I øjeblikket er målet, at vi får bremset økonomien for at få bug på inflationen, så længe job-tallene fortsat er så høje, så er det en indikation på, at dette ikke er lykkedes endnu. Flere økonomer tror nu, at FED overvejer at hæve renten med 0,5 basispoint, ved sidste renteforhøjelse blev renten “kun” hævet med 0,25 basispoint.

Kvindernes kampdag

I onsdags afholdte vi et webinar i anledning af Kvindernes Kampdag, her tog vi en status på, hvordan det står til. 

Lige nu ligger Danmark på en 32. plads i verden, når vi kigger på ligestilling, det er langt efter vores nabolande.

Når vi kigger på ledelsen i de 1000 største selskaber i Danmark, så er der flere, der hedder Lars og Peter, blandt de danske topchefer, end der er kvinder.

Det er helt generelt set sværere for kvinder at få lov til at låne penge i banken, men når vi kvinder endelig får lov, så er det også 4-6 % dyrere for en kvinde at låne penge i banken. Denne undersøgelse er lavet med udgangspunkt i nogle af de større banklån, som eksempelvis andelsbolig og billån.

Kvinder over hele verden får mindre i løn end mænd gør FOR PRÆCIS SAMME ARBEJDE.

80 % af løngabet i Danmark opstår, når man får børn. (Mors indkomst falder med 20 %, fars indkomst er upåvirket)

Kvinders pensionsformue er i gennemsnit 20 % mindre end mændenes pensionsopsparing. Denne bliver også særligt hårdt ramt, når man får et barn, hvis man er kvinde. 

Fotos af Karolina Grabowska

Nu kan årsopgørelsen tilgås

Årsopgørelsen er blevet tjekket mere end 2,5 mio. gange henover weekenden, hvor skat åbnede for adgangen til denne. 

Danskerne er de sidste år gået glip af mere end 11 milliarder kroner i skattefradrag. Tjek om du mangler at indberette nogle fradrag til vores webinar d. 27. marts. Vi afholder dette webinar sammen med TaxHelper. 

Tags
News

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

DOWNLOAD VORES APP