Positive Q1 regnskaber og et fald i boligejernes friværdi

Skrevet af
Lærke Engelbrekt Pedersen
Udgivet
May 1, 2023
Tags
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Key takeaways:

  • Regnskaber fører til volatilitet på aktiemarkederne, De amerikanske tech-selskabers regnskaber har påvirket det amerikanske aktiemarked positivt. 
  • Faldet i boligmarkedet har resulteret i et stort fald i de danske boligejeres friværdi
  • Frygtens indeks, som måler markedets forventninger til fremtidige kursudsving, er faldet.
  • Danske Bank-direktør har offentliggjort Danske Banks regnskab for Q1, hvilket viste en positiv fremgang for banken.
  • Simcorp har modtaget et købstilbud fra Deutsche Börse, hvilket fik Simcrops aktiekurs til at stige med 38 %.

Q1 regnskaberne fører til stor volatilitet på aktiemarkederne.

Aktiemarkedet har i denne uge oplevet store udsving. Det danske aktiemarked endte samlet set med et fald på 1,09%, mens det amerikanske aktiemarked samlet set steg med 0,87%. I USA var aktiemarkedet særligt godt hjulpet på vej af gode regnskaber fra blandt andet tech-selskaber.

Faldet på boligmarkedet går hårdt udover friværdien.

Det danske boligmarked oplever et stort fald i friværdi, hvilket har gjort danske boligejere 344 milliarder kroner fattigere det seneste halve år. Ifølge en analyse fra Realkredit Danmark, er prisfaldene i gennemsnit på 14% af boligejernes friværdi, hvilket svarer til omkring 200.000 kr. for et gennemsnitligt parcelhus.

I fjerde kvartal 2022 faldt danskernes friværdier med 224 mia. kr., hvilket var det største nominelle fald i mere end 25 år.

Værst ser det ud i Hovedstadsområdet, hvor det gennemsnitlige fald i friværdien er omkring en halv mio. kr.

Selvom boligejerne mistede 224 mia. kr. i fjerde kvartal 2022, er det ikke nødvendigvis dårligt nyt for alle. Christian Hilligsøe Heining, cheføkonom i Realkredit Danmark, mener, at når friværdierne falder, er det ærgerligt for dem, der sidder på boligmarkedet, men der er også en gevinst på den anden side for dem, der skal ind på markedet. Hilligsøe Heining påpeger også, at friværdierne var på høje niveauer før prisfaldene.

Frygtens indeks er dykket kraftigt

VIX-indekset, der også er kendt som “frygtens indeks”, er faldet markant på det seneste. Hvilket vil sige, at frygten er langt lavere end tidligere. 

Indekset måler markedets forventninger til fremtidige kursudsving. Det kraftige fald undrer J.P. Morgan, som bemærker, at bankuro, højere renter, krig og en mulig recession ikke er noget, der får investorerne til at ryste på hænderne.

Indekset er ikke set lavere siden slutningen af 2021, tallet ligger nu på under 20.

Regnskabssæsonen er i fuld gang

Danske Bank leverer bedre end forventet. 

Danske Bank har netop offentliggjort deres regnskab for første kvartal. Regnskabet viser, at bankens samlede indtægter er steget med 32% i perioden. Danske Bank-direktør Carsten Egeriis peger på, at en højere rente og en stærk kundeaktivitet har bidraget til bankens resultat efter skat, som for de første tre måneder lyder på 5,2 mia. kr. Det er en stigning på mere end 85% sammenlignet med sidste år. 

Simcorp modtager købstilbud fra Deutsche Börse

Simcorp aktiekurs steg med hele 38,5 % efter software virksomheden i sidste uge modtog et købstilbud fra Deutsche Börse på 735 kr. pr. aktie. Tilbuddet svarer til en præmie på 38,9% i forhold til lukkekursen onsdag. 

Der har længe været spekulationer om, at Simcorp var en opkøbskandidat, men købstilbuddet kom lidt ud af det blå. Nu bliver det spændende at følge om Simcorp takker ja til tilbuddet eller om de kommer med et modbud. 

GN Store Nord stiger efter regnskab

GN Store Nord har også offentliggjort deres regnskab for første kvartal, og begge dele af deres forretning, Audio og Hearing, klarede sig bedre end ventet af analytikerne. 

GN har desuden opjusteret deres forventninger til året og ser nu en organisk vækst på 5-10% i hele 2023. GN meddeler også, at de snart vil præsentere en ny plan for at løse kapitaludfordringerne i selskabet, hvor også frasalg af "udvalgte" aktiver er en mulighed. GN Store Nords aktiekurs er samlet set steget med 13% i denne uge.

DSV

Den danske logistikkæmpe DSV, har overgået forventningerne til driftsresultatet i første kvartal. Trods en skuffende omsætning er DSVs tal solide, og de har samtidig annonceret et aktietilbagekøb på 4,5 mia. kr. Et aktietilbagekøb bliver ofte taget godt imod af aktionærer, DSVs aktiekurs steg med mere end 4 % efter udmeldelsen.  

Carlsberg

Carlsberg er også en dansk virksomhed, der har klaret sig bedre igennem første kvartal end ventet af analytikerne. Carlsberg har lanceret et aktietilbagekøbsprogram på 1 mia. kr.

Meta og Microsoft

Tech-selskaber var med til at trække det amerikanske aktiemarked i plus i sidste uge, dette skete på trods af, at amerikansk BNP endte lavere end forventet. 

Men flotte Q1 regnskaber fra blandt andre Meta Platforms og Microsoft sendte det amerikanske aktiemarked op. 

Meta Platforms steg med næsten 13 % efter deres regnskab onsdag og Microsoft steg med 7,5 % efter de lancerede deres regnskab. Alphabet, der dækker over Google, steg også efter et regnskab, som kom ud bedre end forventet.

Tags

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

DOWNLOAD VORES APP