10 inspirerende kvinder, der har kæmpet for kvinders rettigheder gennem historien

Kvinder har stået i front for positiv forandring i århundreder. Det er tid til at hylde dem!

Skrevet af
Caroline Lundig
Udgivet
March 7, 2023
Kvindernes internationale kampdag opfordrer os til at anerkende den bemærkelsesværdige fremgang, som mange kvinder har opnået gennem historien
Tags
Voices
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

De her kvinder er nogle af de mest inspirerende kvinder. Og de har alle været med til at ændre historien til det bedre – fra Ida Wells til Malala Yousafzai er de kvinder, som har kæmpet en livslang kamp for deres rettigheder og trodset fordomme gang på gang. 

1) Susan B. Anthony (1820-1906) var en stærk social aktivist

(Credit: Library of Congress, Washington DC)

Susan blev født i 1820 i Adams Massachusetts og blev senere et ikon blandt den tidlige kvindebevægelse. Samtidig ville hun hjælpe med at gøre en ende på slaveriet og blev derfor abolitionistisk aktivist. Hun rejste rundt i landet med sin veninde Elizabeth Cady Stanton for at holde taler mod slaveri og for at arbejde for kvinders ret til at stemme. i 1866 blev Susan redaktør for avisen The Revolution, hvilket hjalp hende til at dele sine tanker om feminisme. Selvom hun risikerede at blive arresteret for sine udtalelser, stoppede det hende aldrig i at bruge sin stemme. 

2) Ida B. Wells (1862-1931) var en af grundlæggerne af NAACP

(Credit: University of Chicago library, Special Collections Centre)

Ida blev født som slave og senere befriet af Emancipationsproklamationen, den amerikanske præsident Abraham Lincolns frigivelse af Sydstaternes slaver under Den Amerikanske Borgerkrig i 1863. Som voksen blev hun en af grundlæggerne af NAACP (National Association for Advancement of Colored People), som kæmpede for fuld ligestilling og gennem en række retssager satte fokus på undertrykkelsen af sorte. Hun dokumenterede også racistisk vold i USA op gennem 1800-tallet og udgav i 1895 the “Red Record,” som var et dokument, der opgjorde statistikker over lynchninger i USA, som ikke kunne benægtes. Senere giftede hun sig med Ferdinand Barnett, som ejede en avis i Chicago, og sammen brugte de avisen til at sætte fokus på uretfærdig behandling af sorte i USA.

3) Frida Kahlo (1907-1954)  brugte sin kunst til at udtrykke tabubelagte emner omkring kvinder

Credit: Fridakahlo.org

Frida var en mexicansk kunstner, som brugte sine værker til at skildre emner om abort, spontane aborter, fødsler og amning. Det var emner, hun ønskede skulle blive en naturlig del af den offentlige samtale og debat. Frida Kahlo var biseksuel og prøvede aldrig at skjule det eller undskylde for sin seksualitet. Hun var gift med Diego Rivera, og sammen var de politisk aktive i det kommunistiske parti. De samlede også penge ind til republikanerne, der kæmpede mod Francos styrker i den spanske borgerkrig.

5) Yuri Kochiyama (1921-2014) kæmpede en livslang kamp mod racisme

Credits: Courtesy of the Kochiyama family/UCLA Asian American Studies Centre

Yuri og hendes familie blev sendt til en koncentrationslejr i Arkansas i to år. Her blev hun opmærksom på statslig magtmisbrug, hvilket fik hende til at deltage i antikrigsbevægelsen og i bevægelser for sorte og asiatiske amerikaneres borgerrettigheder. Senere startede hun gruppen Asian Americans for Action. Yuri Kochiyama og hendes mand blev kendt for at åbne deres lille lejlighed for aktivister, fordi de ofte inviterede folk, som kæmpede for borgerrettigheder, til middag, så de kunne mødes og tale med ligesindede. I 2005 blev Yuri Kochiyama nomineret til Nobels Fredspris for sin livslange kamp mod racisme. 

6) Ruth Bader Ginsburg (1933-2020) brugte sin plads i Højesteret til at ændre historiens gang

Credit: Supreme Court

Ruth var den anden kvindelige dommer i USA's Højesteret, da hun startede i 1993. Hun startede som ung advokat, der kæmpede imod love, som diskriminerede på baggrund af køn. Hun var også direktør for Women's Rights Project i American Civil Liberties Union. Ruth Ginsburg var kendt som en feministisk folkehelt, for at være åbenmundet og for at være en stemme for alle kvinder i USA. I 2018 udtrykte hun sin støtte til #MeToo-bevægelsen ved at sige: "Antallet af kvinder, der er trådt frem som følge af #MeToo-bevægelsen, har været forbløffende. Mit håb er ikke blot, at bevægelsen er kommet for at blive, men at den er lige så effektiv for kvinden, der arbejder som stuepige på et hotel, som den er for Hollywoodstjernerne.”

7) Margaret Hamilton (b. 1936)  – en pionerende softwareingeniør

Credit: MIT Museum

Margaret er en amerikansk computerspecialist og en af de allerførste softwareprogrammører. Hun skabte begrebet “softwareingeniør,” så hun kunne beskrive sit arbejde med en titel. Hun er mest kendt for at have ledet afdelingen for softwareingeniører hos MIT, som var med til at gøre det muligt for de første astronauter at lande på månen. Margaret Hamilton er en pioner, når det kommer til udviklingen af softwareingeniørkunst og en pioner som kvinde i sin branche. I 2016 modtog hun the Presidential Medal of Freedom for sit arbejde, der har ført til flere succesfulde NASA Apollo-missioner. 

8) Marsha P. Johnson (1945-1992) var en prominent transkønnet aktivist

Marsha var sort, transkønnet, aktivist, sexarbejder, drag queen og en central figur i homooprøret Stonewall Riots i 1969. Hun levede i en tid, hvor det at danse offentligt med en af samme køn var forbudt. Alligevel kæmpede Marsha P. Johnson og hendes veninde Sylvia Rivera for at inkludere transkønnede i LGBT-bevægelsen. Hun hjalp også Sylvia Rivera med at starte STAR (Street Transvestite Action Revolutionaries), som opfordrede unge transkønnede til at deltage i prideparaderne i 1970’erne og som kæmpede for at hjælpe AIDS-patienter. Marsha brugte hele sit liv på at kæmpe for ligestilling og transkønnedes rettigheder. 

9) Sally Ride (1951-2012) var den første amerikanske kvinde i rummet

Credit: NASA

Sally blev en del af NASA i 1978, hvor hun blev udvalgt til at være en del af den første gruppe på 35 astronauter (heraf 6 kvinder), som skulle flyve med rumfærgen Challenger i 1983. Ifølge hendes kollega var det vigtigt for Sally at blive betragtet som en af de nye 35 astronauter og ikke som en af de kvindelige astronauter. Hun ville betragtes ud fra sin præstation og ikke sit køn, og det var vigtigt for hende, at kvinder og mænd blev bedømt på samme vilkår. Sally Ride modtog adskillige priser i løbet af sit liv, herunder Jefferson-prisen for offentlig tjeneste og NASA Space Flight Medal-prisen.   

10) Malala Yousafzai (b. 1997) forsætter med at skabe fremskridt for kvinders uddannelse og rettigheder

Credit: Malala.org

Malala er født i Pakistan og er en udtalt fortaler for pigers rettigheder til uddannelse. Alene af den grund har hun ofte været i fare. Som kun 15-årig blev hun skudt i hovedet af en fra Taliban. Hun overlevede angrebet, og nu kender stort set hele verden hendes historie. Efter angrebet er Malala blevet en mere og mere fremtrædende feminist og aktivist. Hun har også stiftet Malala Fund, som er en uddannelsesfond for kvinder og piger. I 2014 modtog Malala Yousafzai Nobels fredspris for sit arbejde. Som blot 17-årig blev hun altså den yngste nobelprismodtager nogensinde.

Tags
Voices

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP