<- Back

50/30/20-reglen

50/30/20-reglen er en enkel metode til at lægge et budget, du kan overholde! Metoden hjælper dig med at fordele dine indtægter mellem nødvendigheder, fornøjelser og dit fremtidige jeg i form af opsparing og gældsafvikling.

Updated:

Hvad er 50/30/20-reglen?

50% af din indkomst skal gå til det, vi kalder for nødvendigheder. Nødvendigheder er sådan noget som for eksempel husleje, regninger, forsikringer, mad og transport. Det er altså de ting, du er nødt til at betale for lige meget hvad.

30% af din indkomst skal gå til det, du har lyst til. Det kunne være en date night, en tur i biografen eller måske en tur ud at rejse. Selv om de her ting ikke er absolut nødvendige, så er de vigtige at gøre plads til i budgettet. For hvis du fjerner alt det sjove, så kommer du ikke til at overholde dit budget. Det er forskelligt, hvordan vi hver især kategoriserer vores udgifter. For nogen kan et fitnessmedlemskab for eksempel være en nødvendighed, mens det for andre hører under kategorien fornøjelser.

De sidste 20% af din indkomst skal gå til dit fremtidige jeg. Den her kategori indeholder opsparing, investering og afdrag på din gæld.  Ved at prioritere opsparing og afbetaling på din gæld kan du opnå økonomisk stabilitet og arbejde hen imod dine langsigtede mål.

KEY TAKEAWAYS

- 50% af dine indtægter skal gå til nødvendige udgifter.

- 30% kan du bruge på fornøjelser, altså de ting, som ikke er absolut nødvendige.

- 20% skal du bruge på dit fremtidige jeg ved at spare op, investere eller afbetale gæld.

Hvordan bruger man 50/30/20-reglen?

Først skal du finde ud af, hvad din månedlige indtægt er efter skat. Det er det beløb, du rent faktisk har til rådighed til at bruge og spare op. Derefter skal du fordele din indtægt mellem de tre kategorier: 50% til nødvendigheder, 30% til fornøjelser og 20% til dit fremtidige jeg.

Lad os tage et eksempel

Lad os antage, at du tjener 30.000 kr om måneden efter skat. Ifølge 50/30/20-reglen bør du bruge 15.000 kr (50%) på nødvendigheder som husleje, mad og forsikring. Derefter kan du bruge 9.000 kr (30%) på fornøjelser som f.eks. en ny mobiltelefon, tøj, restaurantbesøg eller en ferie. Endelig skal du sætte 6.000 kr (20%) til side til opsparing, investering eller til at tilbagebetale eventuel gæld.

Brug 50/30/20-reglen som inspiration

50/30/20-reglen er en simpel og effektiv måde at håndtere dine penge på. Den hjælper dig med at få en sund økonomi og sørger for, at en del af dine indtægter går til dit fremtidige jeg i form af opsparing, investering og gældsafvikling. Husk dog at se 50/30/20-reglen som inspiration frem for som et strikt regelsæt, du skal følge. Det er nemlig forskelligt fra person til person, præcis hvordan det fungerer bedst. Så du skal selvfølgelig gøre, hvad der fungerer bedst for dig. Når alt kommer til alt, så er det vigtigste, at du får et overblik over dine udgifter, og at du gør dit allerbedste for at prioritere 20% af din indkomst til dit fremtidige jeg.

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

kontakt
DOWNLOAD VORES APP