<- Back

Aktier

Aktier, aktier, aktier.... Det ord har du sikkert hørt en masse gange, men hvad er det nu lige, at en aktie er?

Updated:

March 15, 2024

Hvad er en aktie?

Når du køber en aktie i en virksomhed, så køber du reelt en lille andel af virksomheden. Du bliver altså medejer af virksomheden. Så når du skal beslutte hvilke aktier, du vil investere i, er det en god idé at sætte sig godt ind i de virksomheder, som du ønsker at eje en del af.

KEY TAKEAWAYS

  • Hvordan tjener man penge på aktier
  • Hvad er udbytte
  • Hvordan beskattes de penge man tjener på aktier?
  • Hvad er forskellen på A- og B-aktier?

Hvordan tjener man penge på aktier?

Du er nu den lykkelige ejer af en aktie. Det næste spørgsmål er så, hvordan du tjener penge på dine aktier?

Der er flere måder at tjene penge på sine aktier som privat investor. Det mest almindelige er gennem udbytte eller kursstigninger.  

Hvad er udbytte?

Nogle virksomheder udbetaler udbytte til sine aktionærer. Det gør de, fordi du som aktionær er medejer og derfor fortjener at få en bid af virksomhedens overskud.

Udbetaling af overskud kaldes i investeringssprog for udlodning af udbytte. Det betyder, at du som aktionær i en virksomhed kan få udloddet udbytte, hvor virksomheden udbetaler en sum penge til dit aktiedepot.  

Hvad er kursstigninger?

En anden måde at tjene penge på sine aktier er igennem kursstigninger. Når du køber en aktie, har den en bestemt pris, hvilket er aktiekursen.

Aktiekursen kan gå op og ned afhængig af udbud og efterspørgsel. Når man køber en aktie, så har man selvfølgelig en forhåbning om, at aktiekursen vil stige, så man en dag kan sælge den til en højere pris, end man har købt den til. 

Når der har været kursstigning på en aktie, og man sælger den til en højere pris end købsprisen, tjener men penge på sin aktie. Det kaldes for et positivt afkast. De penge man tjener på sine aktier, de kategoriseres som aktieindkomst, der er nogle særlige skatteregler ved aktieindkomst, dem kan du læse mere om her

Hvad er en aktieklasse?

Nogle virksomheder, særligt de store, udsteder aktier i forskellige aktieklasser. Herunder finder man både A- og B-aktier. Og hvorfor gør de så det?

Køber man aktier i f.eks. A. P. Møller Mærsk, bliver man medejer af virksomheden, uanset om det er A- eller B-aktier. 

Så hvad er forskellen på A- og B-aktier?

Med en A-aktie vil man typisk få stemmeret, når virksomheden holder generalforsamlinger. Det har man ikke ret til, hvis man ejer en B-aktie. Og hvad kan man så bruge stemmeret til? 

Som privat investor vil det sjældent have den store betydning for dig, da man typisk ejer en relativt lille andel af det samlede antal aktier. Derfor har det ikke særlig stor indflydelse på virksomhedens beslutninger.

Står du i en situation, hvor du har så mange penge, at du har mulighed for at blive hovedaktionær, den person der har flest aktier i en virksomhed, vil du qua din store andel af aktier være med til at træffe beslutninger for virksomheden.

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

DOWNLOAD VORES APP