<- Back

Dollar Cost Averaging (DCA)

Ved investeringsstrategien Dollar Cost Averaging fjerner du følelser og psykologi fra dine investeringer. Det betyder, at du ikke forsøger at time markedet og i stedet køber aktier regelmæssigt, uanset hvordan markedet ser ud.

Updated:

Hvad er Dollar Cost Averaging?

Dollar Cost Averaging er en investeringsstrategi, hvor man handler regelmæssigt, uanset hvordan det står til på markedet. Det kaldes også for gradvis eller drypvis investering.

Når man gerne vil investere i ETF’er eller investeringsforeninger, er der mange, der anvender Nordnets månedsopsparing, som hjælper med at automatisere Dollar Cost Averaging investeringsstrategien. 

Man kan også anvende Dollar Cost Averaging som investeringsstrategi, når man ønsker at investere i enkeltaktier. Her kan man dog ikke anvende Nordnets månedsopsparing, men man kan i stedet aftale med sig selv hvornår og hvor ofte, man vil opkøbe aktier. Hvis man gør det til en fast rutine at investere uden at lade sig påvirke af aktiemarkedets situation, anvender man Dollar Cost Averaging som investeringsstrategi. Fordelen ved at investere gradvist er, at du fjerner følelserne fra din handel og erstatter dem med konsistens. Du fjerner gætteriet og gør det at investere til en vane.

KEY TAKEAWAYS

- Dollar Cost Averaging er en investeringsstrategi, hvor man handler regelmæssigt uanset markedets tilstand.

- Ved brug af Dollar Cost Averaging investeringsstrategien kan man automatisk investere i ETF'er eller investeringsforeninger gennem Nordnets månedsopsparing.

- Man kan også anvende Dollar Cost Averaging som investeringsstrategi for enkeltaktier ved at opkøbe aktier regelmæssigt uden at lade sig påvirke af markedssituationen.

- En fordel ved Dollar Cost Averaging er at man undgår at forsøge at time markedet.

Fordele ved Dollar Cost Averaging

Det er efterhånden bevist mange gange, at det er meget svært, hvis ikke umuligt, at time markedet. Med en investeringsstrategi som Dollar Cost Averaging slipper man helt for at prøve. En stor fordel ved Dollar Cost Averging er, at man tager det emotionelle ud af det at investere. Det er meget naturligt, at man som investor bliver mere tilbageholdende i perioder hvor aktiemarkedet falder, som vi for eksempel ser under økonomiske kriser. Det har dog historisk set ikke været den mest profitable fremgangsmåde. Tværtimod bør man netop købe aktier, når markedet falder for at få en lavere indkøbspris og dermed få et højere afkast, når markedet stiger igen. Dollar Cost Averging strategien gør, at man også køber, når markedet er lavt.

Ulemper/risici ved Dollar Cost Averaging

En ulempe ved Dollar Cost Averaging kan være, at man kommer til at betale flere gebyrer end normalt. Det skyldes, at man typisk vil købe aktier oftere og for mindre beløb end ved andre investeringsstrategier. På de danske handelsplatforme betaler man kurtage hver gang man køber et værdipapir, hvilket vil sige, at man oftere skal betale kurtage, når man deler sin investering op i mindre bidder. 

Men det slipper man for, hvis man anvender Nordnets månedsopsparing. Her betaler man nemlig ikke kurtage ved køb.  

Eksempel på Dollar Cost Averaging

Forestil dig, at du ønsker at investere i en bestemt aktie, men du er bekymret for, om kursen vil variere meget. I stedet for at investere alle dine penge på én gang, beslutter du dig for at bruge Dollar Cost Averaging. Du beslutter dig for at investere 1000 kr. hver måned i de næste 10 måneder, så du sammenlagt investerer 10.000 kr.

Hvis aktien koster 100 kr. i måned ét, får du 10 aktier. Hvis prisen stiger til 120 kr. i måned to, får du 8,33 aktier. Hvis prisen falder til 80 kr. i måned tre, får du 12,5 aktier og så videre. Her køber du løbende ind til forskellige aktiekurser. På den måde spredes risikoen ud over en længere periode, og du undgår at investere alle dine penge på et tidspunkt, hvor aktien måske er overvurderet, da du får en gennemsnitlig indgangspris.

Du kan med fordel oprette en fast overførsel fra din lønkonto, som overfører penge til dit aktiedepot og på den måde automatisere processen.

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

kontakt
DOWNLOAD VORES APP