<- Back

FIRE

FIRE står for “financial independence, retire early” og handler om, hvordan man kan opnå økonomisk uafhængighed ved at leve billigt.

Updated:

Hvad er FIRE?

FIRE står for “financial independence, retire early.” På dansk: økonomisk uafhængighed, tidlig pension. FIRE betegnes også som vejen til økonomisk frihed, og de som lever efter FIRE princippet drømmer om aldrig at være nødsaget til at arbejde igen. 

FIRE er en bevægelse, som går ud på, at man lever så billigt som overhovedet muligt med det formål at spare så mange penge op som overhovedet muligt. De penge man sparer op, investerer man, og når man har sparet nok penge sammen, kan man gå tidligt på pension og være økonomisk uafhængig. Pointen er, at man bygger sin investerede opsparing så stor, at man kan leve af sit afkast. 

KEY TAKEAWAYS

- FIRE står for "financial independence, retire early", som på dansk betyder økonomisk uafhængighed, tidlig pension.

- FIRE-bevægelsen går ud på at leve billigt og spare så mange penge op som muligt, som så investeres for at opnå økonomisk frihed og aldrig skulle arbejde igen.

- Man kan anvende 4% reglen til at beregne, hvor meget man skal opspare for at kunne gå tidligt på pension.

4% reglen 

Når man skal finde ud af, hvor meget man skal spare op, er der mange, der anvender 4% reglen. Den går ud på, at man kan beregne, hvor meget man som “pensionist” kan trække ud af sine investeringer hvert år. 

Man beregner det ved at gange sine samlede årlige udgifter (eller det beløb man gerne vil have til rådighed årligt) med 25. 

25 * årlige udgifter = 4% reglen.

Eksempel på 4% reglen

Lad os tage et eksempel på 4% reglen. Hvis jeg ønsker at være økonomisk uafhængig, og jeg på nuværende tidspunkt lever for 200.000 kr. om året (alt inklusiv) så skal jeg gange det tal, jeg på nuværende tidspunkt lever for (200.000) med 25. 

200.000 * 25 = 5.000.000.

Det vil sige, at jeg skal spare 5 millioner kroner op i alt, som jeg investerer, for at jeg kan leve af mit afkast. 

5.000.000 * 0,04 (4%) = 200.000

Det vil altså sige, at jeg årligt kan trække 4% ud af mit investerede beløb og regne med, at mine investeringer også i gennemsnit stiger 4% årligt. Dermed bliver mit investerede beløb aldrig mindre, og jeg kan leve af mit afkast. 

Hvordan bliver man økonomisk uafhængig?

Så hvordan bliver man egentlig økonomisk uafhængig? Det skal vi kigge nærmere på her! Hvis man lever efter den traditionelle FIRE livsstil, så bliver man økonomisk uafhængig ved at leve for så få omkostninger som overhovedet muligt, så man kan spare så meget op som overhovedet muligt. Man skærer altså helt ind til benet, og mange FIRE entusiaster bruger ikke penge på ting som streamingtjenester, rejser eller nyt tøj. Når man lever efter FIRE har man ofte den mentalitet, at det giver mere værdi at være økonomisk uafhængig, end det gør at få materielle ting. 

Eksempel på FIRE

Vi har haft besøg af Thea Astrid Fynbo Madsen, som sammen med sin mand lever efter FIRE. De regner med, at de kan blive økonomisk uafhængige i løbet af de næste 5 år. Du kan høre deres historie her.

Thea og Stefan opsparer og investerer i gennemsnit 70% af deres indkomst hver måned. De bruger tilsammen 1.300 kr. på mad om ugen og har 1.000 kr. hver i “lommepenge.” De har begge to en ganske almindelig indkomst, men formår at leve under evne, så de inden for den nærmeste fremtid har sparet så mange penge op, at de i teorien kan sige deres job op og aldrig behøver at arbejde igen, hvis det er det, de ønsker. 

I kan læse meget mere om Thea og Stefans vej til økonomisk uafhængighed på deres hjemmeside via linket her

Andre typer af FIRE

Nu har I fået godt styr på den traditionelle FIRE livsstil. Men efter den er blevet så populær, er der også udsprunget forskellige fortolkninger af FIRE. Der findes blandt andet noget, der hedder “Fat FIRE”, “Lean FIRE”, “Barista FIRE” og “Coast FIRE.” Principperne er lidt de samme, men i Fat FIRE har man ikke et ønske om leve så billigt som i traditionel FIRE. I Lean FIRE lever man endnu mere minimalistisk end ved den traditionelle FIRE. Ved Barista FIRE sparer man op til, at man kan nøjes med et deltidsarbejde, og ved Cost FIRE tager man også et deltidsarbejde, da man ikke (endnu) har sparet nok penge op til, at man kan dække sine faste udgifter resten af sit liv. 

Der findes altså mange forskellige typer af FIRE, og du kan fortolke og tilpasse det, så det passer til netop din hverdag og dine drømme, mål og ønsker.

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

kontakt
DOWNLOAD VORES APP