<- Back

IPO - Initial public offering

IPO er en forkortelse for Initial Public Offering, og kendes på dansk som børsnotering. Lær om IPO og bliv klogere på, om det er noget, du skal investere i.

Updated:

Hvad betyder IPO?

IPO bliver på dansk mest omtalt som en børsnotering. Men hvad er en børsnotering egentlig, og hvorfor er det, at det kan være spændende for investorer at følge med, når en virksomhed bliver børsnoteret?

Et skridt ad gangen, hvad er en børsnotering? 

En børsnotering er, når en virksomhed vælger at sælge andele af deres virksomhed (aktier) til aktionærer, der gerne vil købe en lille del af virksomheden. De aktier virksomheden sætter til salg, bliver solgt på børsen. En af årsagerne til, at virksomheder vælger at lade sig børsnotere, er for at indsamle penge. Virksomheder vælger ofte at blive børsnoteret, så de kan indsamle penge, de kan bruge til at udvikle deres virksomhed. Når en virksomhed vælger at blive børsnoteret, så bliver virksomheden til et A/S. A/S betyder  aktieselskab. I har sikkert stødt på det før, at virksomheder har en bogstavkombination i slutningen af deres navn. 

Der findes også andre bogstavkombinationer såsom ApS, IVS og P/S. Bogstavkombinationerne siger noget om, hvordan ejerforholdene er i den pågældende virksomhed. Og man kan som investor altså kun finde A/S virksomhederne på de offentlige børser.

KEY TAKEAWAYS

- Initial public offering betyder på dansk børsnotering

- Hvordan foregår en IPO?

- Er det en god at investere i en IPO?

Hvordan foregår en IPO for investoren?

Når virksomheden vælger at foretage en IPO, så vælger virksomheden først en fastsat pris, de sælger deres aktier til, inden aktierne bliver sat til salg på det frie marked. Så snart virksomhedens aktier er sat til salg på det frie marked, så er det markedet, altså os investorer, der bestemmer, hvad prisen skal være. 

Hvad kræver det af virksomheden?

Det er faktisk en anelse besværligt for en virksomhed at blive børsnoteret, eller, der bliver i hvert fald stillet krav til virksomheden, inden virksomheden kan få lov til at lave en børsnotering. 

Første step i processen er, at virksomheden skal udføre en intern revision, hvor hele virksomhedens økonomi bliver gennemgået. Det er et krav, så kommende investorer er sikre på, at de kan stole på de årsregnskaber, som virksomheden præsenterer. Hvis den interne revision bliver godkendt, så skal der udarbejdes en registreringserklæring, som bliver sendt til den eksterne revision. Når den er godkendt, så vil børsen afgøre, om virksomheden kan blive børsnoteret. 

Skal man investere i en IPO?

Der kan både være fordele og ulemper ved at investere i en IPO, og dermed købe en aktie, der endnu ikke er kommet til salg på den offentlige børs. Nogle investorer synes, det er en god mulighed for at få fat på nogle spændende virksomheder, inden de er til salg på børsen. Derudover kan man også nogle gange få fat i nogle virksomheder med stort potentiale. 

En ulempe ved at investere i IPO’er er, at man ikke har lige så meget historisk data at vurdere virksomheden ud fra. Virksomheden har jo ikke været offentlig på den måde før, og det kan derfor være svært at foretage nogle af de samme analyser, man normalvis ville foretage, inden man køber en aktie.

Alle drømmer om at finde den næste store raket, som kan give et godt afkast, og det kan også være, at man er heldig, at den virksomhed, der lige er blevet børsnoteret, som man har været med i fra start, kommer til at stige meget i værdi. Men det er ikke en selvfølge, og det er ikke sådan, det ender med alle de nye selskaber, der børsnoteres.

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

kontakt
DOWNLOAD VORES APP