<- Back

Kurtage

Kurtage er den handelsomkostning, du betaler, når du køber eller sælger en aktie. Hvis du vil lære mere om hvor meget og hvordan, så læs videre her.

Updated:

Hvad er kurtage?

Kurtage er et gebyr man betaler ved aktiehandel. Det er faktisk det gebyr, man oftest betaler, når man handler med aktier. Derudover er det et gebyr, som mange er opmærksomme på, når de vælger, hvilken handelsplatform de ønsker at bruge. Man betaler kurtage, hver gang man køber og sælger en aktie, en ETF, en investeringsforening eller en fond. Der findes få undtagelser, hvor man kan slippe for at betale købskurtage, et eksempel er ved Nordnets månedsopsparing.

KEY TAKEAWAYS

- Hvor meget betaler man i kurtage?

- Hvem er billigst Nordnet eller Saxo Bank?

- Hvordan beregner man kurtage?

Hvor meget betaler man i kurtage?

Hvor meget man betaler i kurtage, kan variere lidt fra platform til platform. De fleste platforme og banker har dog en minimumskurtage. Nordnets minimumskurtage ligger på 29 kr. pr. handel, hvor Saxo Banks minimumskurtage ligger på 14 kr. pr. handel. Hvis man handler for et så højt beløb, at man overgår minimumskurtagen, så vil kurtagen udgøre 0,1% af købsbeløbet. I de fleste banker ligger kurtagen på minimum 29 kr. pr. handel. 

Kurtage ved handel af internationale aktier

Hvis man handler internationale værdipapirer, altså værdipapirer, som ikke er opgivet på den danske børs, så betaler man typisk en højere kurtage end ved de danske. Lad os kigge på priserne på de mest populære danske investeringsplatforme Nordnet og Saxo bank.

Nordnet vs. Saxo Bank

Minimumskurtage DK                              |.      Nordnet = 29 kr.           |.  Saxo Bank = 14 kr. 

Minimums kurtage Tyskland - Euro.        |.       Nordnet = 12 EUR       |.  Saxo Bank 9 EUR

Minimumskurtage USA                            |.      Nordnet = 13 USD       |   Saxo Bank 9 USD

Saxo Bank tilbyder altså på nuværende tidspunkt den billigste kurtage, særligt ved udenlandske værdipapirer er der meget at spare. 

Hvordan beregner man kurtage?

Normalt anbefaler vi, at man minimum handler for 3.000 DKK pr. handel, for at kurtagen ikke udgør en for stor procentdel af ens investering, og at der ikke skal gå for lang tid før, man rent faktisk har tjent penge på sin investering. For at udregne hvor stor en del kurtagen udgør af dit køb, kan du beregne det på følgende måde.

Eksempel

Lad os sige at du køber en aktie for 3.000 kr. og betaler 29 kr. i købskurtage. Du skal ligeledes betale kurtage, den dag du sælger aktier, så de 29 kr. skal vi også huske at regne med, 

Købskurtagen og salgskurtagen bliver til sammen 58 kr. Det er altså udgifter, du har når du handler. Når du har 58 kr. i udgifter, så skal du altså have et afkast på mere end 58 kr. før du begynder at tjene penge på dine investeringer.

Lad os omregne til procent, så vi ved, hvor stor en procentdel kurtagen udgør af dit køb. 

58/3.000*100 = 1,9%. Kurtagen udgør altså 1,9% af ens samlede køb. Det vil sige, at man skal have et positivt afkast på 1,9%, før man begynder at tjene penge på sine investeringer. 

Lad os tage det samme regneeksempel, hvor man i stedet betaler 14 kr. i kurtage.

(14+14)/3000*100 = 0,9%. Her skal man have et positivt afkast på mere end 1%, før man begynder at tjene penge på sine investeringer.

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

kontakt
DOWNLOAD VORES APP