<- Back

Rente

Inden for investeringer er renters rente et vigtigt begreb. Med langsigtede investeringer kan du udnytte renters rente til at opnå markant større afkast.

Updated:

Hvad er en rente?

Du kender nok bedst renter som de penge, du betaler til banken for et lån, du på et tidspunkt har taget, og det er også helt rigtigt. Rigtig mange ser renter som noget negativt – og det er de også, når man skal betale dem. Til gengæld bliver man en del gladere for renter, hvis man er den, der skal modtage dem! Og det er man oftest, når man investerer sine penge. Lad os forklare dig, hvordan det hænger sammen.  

Rente og afkast er nemlig lidt den samme ting, selvom de to ord muligvis har lidt forskellig klang i dine ører. Hvis man eksempelvis investerer i obligationer, så vil man modtage en fast rente for de penge man har investeret. De penge man får, vil  nogle også kalde for et afkast. 

Det samme gælder også, når man eksempelvis investerer i aktier eller i investeringsforeninger. Her får man typisk en kursgevinst eller en udbyttebetaling. De penge, man tjener, kalder mange typisk for et positivt afkast, men her ville det heller ikke være forkert at kalde dem for renteindtægter.

KEY TAKEAWAYS

- Hvad er renter?

- Hvad er rentes rente?

- Hvordan beregner man rentes rente?

Hvad er rentes rente?

Rentes rente. Der er nok ingen, der kan sige det bedre end Warren Buffet, som mener, at rentes rente er så fantastisk, at han kalder det for verdens 8. vidunder. Hvis du ikke vidste, hvad rentes rente var, inden du klikkede herind, så kan du godt glæde dig til at læse videre. Rentes rente er nemlig en afgørende faktor, når man taler om, at selv små formuer kan vokse sig store. Ved rentes rente der får man nemlig renter af sine renter (og her er det de positive renter, vi taler om) – du kan også sige afkast af dit afkast. 

Takket være renters rente kan du over tid få store afkast på relativt små investeringsbeløb, og du behøver derfor ikke have mange penge for at komme i gang med at investere. Du kan se det som en snebold, der ruller sig større og større.

Lad os tage et eksempel!

Forestil dig, at du investerer 20.000 kroner, som efter det første år giver et afkast på 8 % svarende til 1.600 kroner. Din investering er nu 21.600 kroner værd, og du lader den stå uden at foretage nogen ændringer.

 Efter yderligere et år får du igen et afkast på 8 %. Nu svarer afkastet til 1.728 kroner, fordi du også får afkast (renter) på sidste års afkast (renter). Hvis du de næste ti år også har et afkast på 8 % om året, så vil din investering på 20.000 kroner være vokset til 43.178 kroner på 10 år – og det er altså uden, at du har sat ekstra penge ind på kontoen. Det er simpelthen bare rentes rente, der har tjent dig de ekstra 23.178. Hvis pengene bare havde stået på en bankkonto i 10 år, så havde der med bankernes 0 % renter fortsat stået 20.000 kroner på kontoen. 

Hvis de 20.000 kroner havde stået der i yderligere 10 år, altså i 20 år i alt, så ville der stå 93.219 kroner på kontoen. How crazy is that? Måske Warren Buffet har ret, igen, igen og at rentes rente-effekten virkelig er verdens 8. vidunder.

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

kontakt
DOWNLOAD VORES APP