<- Back

Shorting

Når man investerer, findes der også en alternativ investeringsmetode, som vi kalder shorting – eller at “gå kort”. Men hvad er det egentligt, det går ud på?

Updated:

Hvad er shorting?

Shorting er et emne, som for mange er svært at forstå, for i teorien så sælger man noget, man reelt ikke ejer. Hvordan giver det mon mening? Lad os prøve at forstå!

Når man vælger at shorte, så spekulerer man i, at en aktie vil falde i værdi. Normalvis tjener man jo penge på, at en aktie stiger i værdi, men når man shorter, så forsøger man at tjene penge på, at aktien i stedet vil falde i værdi. 

Det gør man på den måde, at man går ind og låner aktier af nogen, der ejer aktierne i forvejen. Når man så har lånt aktierne, så går man ind og sælger dem i markedet. På et tidspunkt skal de aktier, som man har lånt, og man har solgt, leveres tilbage.

Når de skal leveres tilbage, så skal man ud på markedet og købe dem igen – og her er det så, at man som investor håber på, at man kan købe dem tilbage til en lavere pris end den, man har solgt aktierne til. For hvis man kan det, så har man faktisk tjent den difference, som der er mellem den pris, man har solgt de lånte aktier til, og den pris, man køber de lånte aktier tilbage til.

KEY TAKEAWAYS

  • Hvad er shorting
  • Hvad er en CFD?
  • Eksempler på shorting af aktier

Hvad er en CFD?

Hvis man som privat investor også gerne vil forsøge at shorte, så er måden, man typisk gør det på, gennem det, der hedder en CFD. En CFD er et produkt, som brokeren stiller til rådighed, som går ind og kopierer udviklingen på en aktie. Så hvis aktien stiger, vil CFD’en falde, og hvis aktien falder, vil CFD’en falde.

Det, der er med en CFD, er, at den er gearet. Den er typisk gearet med 20, hvilket betyder, at hvis man putter 1.000 kr. ind i en CFD, så handler man for, hvad der svarer til 20.000 kr. Her har man altså mulighed for at tjene en hel masse hurtigt – men man har også mulighed for reelt at tabe mere, end man har puttet ind. Denne form for trading er altså enormt risikofyldt. Man kan også investere i shortet CFD, hvor man også ved gearing, spekulerer i, at en aktie vil falde. 

Eksempler på shorting af aktier

Det sker engang imellem, at en aktie bliver meget shortet – det vil sige, at der er mange, der spekulerer i, at aktien vil falde i pris. Vi har for nyligt haft en episode med GameStop aktien, som endte ud i en helt vild hændelse, hvor aktien faktisk steg flere 100 procent på få dage.

Det skete fordi, at privatinvestorer gik imod de store hedgefonde og pressede prisen på aktien op. Hedgefondene havde nemlig spekuleret i, at aktien ville falde, fordi der var frygt for, at GameStop ville gå konkurs. Men privat investorerne gjorde, at hedgefondene ikke kunne tjene penge på at shorte aktien, da den jo rent faktisk endte med at stige rigtig meget.

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

DOWNLOAD VORES APP