6 inspirerende kvinder, der skriver sportshistorie

De har slået alle odds i en mandsdomineret branche og fortjener i allerhøjeste grad at blive hyldet!

Skrevet af
Caroline Lundig
Udgivet
May 17, 2023
(Photo: Steven Lelham/Unsplash)
Tags
Voices
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hvis vi skal tale om at knuse glaslofter, så er sportsverdenen det helt rigtige sted at starte. For det er svært at finde kvinder, som bliver hyldet for deres sportslige præstationer i det, der ser ud til at forsætte med at være en mandsdomineret verden. Se bare, når du scroller rundt på nyhedssiderne. Det hører til sjældenhederne, når vi ser historier om kvinders sportssucceser. 

Derfor bruger vi vores Claim Your Seat kampagne til at sætte et tiltrængt fokus på de indflydelsesrige sportskvinder, vi ellers hører alt for lidt om. Inspirerende kvinder som har slået og forsætter med at slå alle odds inden for deres sportsgren. Hvad end det er i svømmehallen eller på fodboldbanen viser de, at så længe du har den rette attitude og vedholdenhed, er der mange måder, du kan kræve din plads på. 

Her er seks kvinder, som for alvor har formået at sætte deres aftryk i sportsverdenen. 

Dina Asher-Smith

Dina Asher-Smith er en 27-årig britisk løber, der har vundet medaljer til både VM, EM og OL. Hun bliver anset for at være en af verdens bedste kvindelige sprintere, og med flere medaljer om halsen har hun banet vejen for sin internationale anerkendelse. 

(Photo: YouTube)

Som barn viste Dina allerede stærke tegn på en lovende karriere som atlet. Allerede i 2013 vandt hun guld i 200 meter ved ungdoms-VM og siden guld i 100 meter ved junior-EM i 2015. Efter flere års hård træning fik hun sin olympiske debut til sommer-OL i Rio de Janeiro i 2016, hvor hun kvalificerede sig til finalen i 200 meter. ,

Siden har Dina Asher-Smith vundet både guld i 100 meter, 200 meter og 4x100 meter stafet ved Commonwealth Games i 2018 og guld i 200 meter og sølv i 100 meter til VM i 2019. 

Men Dina Asher-Smith er mere end en dygtig atlet. Hun bruger sin internationale platform til at tale for ligestilling og social retfærdighed. Hun er et levende bevis på en succesfuld kvinde, som for alvor har formået at sætte sit aftryk i sportsverdenen. Hun er blandt andet blevet hædret med den britiske orden MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) og udråbt til at være årets britiske atlet i både 2019 og 2020. 

Ronda Rousey 

Ronda Rousey er en tidligere professionel wrestler fra USA, som begyndte at dyrke judo i en meget ung alder. Ronda kæmpede i den grad mod alle odds, da hun trådte ind i den mandsdominerede MMA-arena, hvor hun i begyndelsen af 2010’erne vandt sine første 12 professionelle kampe. Her endte de fleste endda i første runde takket være hendes signaturtræk “the armbar.”

Derudover blev hun også den første kvindelige MMA-kæmper til at skrive kontrakt med the Ultimate Fighting Championship (UFC) og spillede en central rolle i organisationens beslutning om at starte en kvindelig vægtklasse. Så kan man da for alvor tale om en kvindelig disrupter! 

(Photo: YouTube)

Rousey har aldrig været bange af sig, når det kommer til det at slås, og hun er berømt for sin aggressive kampstil, hurtige afslutninger og udtalte personlighed. Rousey vandt UFC i sin vægtklasse i 2012 og forsvarede sin titel seks gange, før hun tabte den til Holly Holm i 2015. Derefter valgte hun at tage en pause fra MMA for at prøve kræfter med blandt andet skuespil og professionel wrestling.

I 2018 underskrev Ronda Rousey kontrakt med World Wrestling Entertainment (WWE). Som vinder af Raw Women’s Championship og hovednavn til WrestleMania 35 blev hun en helt central figur i kvindernes division, inden hun i 2019 trak sig fra professionel wrestling. Hun har været en pioner inden for kvindekampsport og har inspireret en ny generation af kvinder til at kæmpe for deres plads. 

Simone Biles

Simone Biles er en amerikansk gymnast, som af mange bliver anset for at være en af de bedste gymnaster nogensinde. Med de utallige medaljer og titler hun har opnået gennem sin karriere, herunder 19 OL- og VM-guldmedaljer frem til 2021, er der intet der tyder på, at hun ikke er vant til at kræve sin plads. Hun har taget verden med storm ved at bryde flere rekorder. Blandt andet er hun den første kvinde til at vinde i alt fem all-around titler og den første kvinde nogensinde til at prøve og ikke mindst succesfuldt lande efter en Yurchenko double pike i en konkurrence. 

Biles er blevet hyldet for sin atletik, sin styrke og sine tekniske færdigheder, hvilket alt sammen har hjulpet hende til at gennemføre svære og komplekse rutiner med hvad der ligner ubesværet ynde. 

Uden for gymnastiksalen har Simone også gjort sig bemærket ved at tale om mental sundhed. Hun har blandt andet fortalt åbent om, hvordan hun kæmper med angst og depression samt vigtigheden af, at vi prioriterer vores mentale helbred. Samtidig bruger hun sin platform til at tale for social retfærdighed og ligestilling. 

Pernille Blume 

Pernille Blume er tidligere professionel elitesvømmer og har for alvor gjort indtryk ved at sætte flere rekorder. Blume er en kvinde med både gåpåmod og vedholdenhed, og hun har repræsenteret Danmark ved flere internationale konkurrencer, herunder OL, EM og VM. 

Hun blev for alvor internationalt kendt i 2016, da hun vandt sin første bronzemedalje i 4x100 meter medley ved sommer-OL i Rio de Janeiro.

(Photo: YouTube)

Men Pernille Blume er nok allermest kendt for sin præstation ved OL i 2016 i 50 meter fri, hvor hun på overraskende vis vandt guld og satte en ny dansk rekord. Takket være sin positive attitude og styrke blev hun den første danske kvinde til at vinde ved en olympisk svømmeteknisk disciplin. 

Med sin eksplosive fart og stærke svømmeteknik har Pernille Blume sat flere danske rekorder og vundet flere medaljer ved både OL, EM og VM. 

Serena Williams 

Serena Williams er en amerikansk professionel tennisspiller og bliver betragtet som en af verdens bedste tennisspillere nogensinde. Sammen med sin søster Venus Williams har Serena udvist dedikation og styrke gennem hele sin karriere og vundet rekordmange Grand Slam titler, herunder 23 i single og 14 i dobbelt frem til 2021 ved både Australia Open, French Open, Wimbledon og US Open. Derudover har hun også vundet fire OL-guldmedaljer.

(Photo: YouTube)

Med sin kraftfulde serv og aggressive spillestil har hun indtaget sin plads i tennisverdenen. Derudover er hun mentalt stærk og i stand til at tackle udfordrende situationer både på og uden for banen.  

Udover at have banet sin og andre kvinders vej ind i tennisverdenen har hun også brugt sin velfortjente plads til at tale for ligeløn og lige muligheder for kvindelige atleter. Hun har også stiftet fonden Serena Williams Foundation for at støtte initiativer til uddannelse og lokaludvikling. Serena Williams er en kvinde, der har krævet sin plads – også uden for tennisbanen. Udover at være tennisspiller er hun nemlig både modedesigner, iværksætter og mor. 

Lucy Bronze 

Lucy Bronze er professionel engelsk fodboldspiller og bliver anset for at være en af de bedste højreback i verden. Hun startede tidligt med at kræve sin plads, og det resulterede i en blomstrende karriere hos Sunderland Academy, før hun sluttede sig til Everton i 2010.

Hun havde sin engelske landsholdsdebut i 2013 og har siden spillet mere end 90 landskampe og repræsenteret England ved store turneringer som for eksempel verdensmesterskabet i fodbold for kvinder (FIFA Women’s World Cup) og UEFA Women's Championship.

Ustoppelig som hun er, forsatte hun med at sætte sit aftryk på fodboldbanen både i og uden for England. I 2014 skrev hun kontrakt med Manchester City, hvor hun vandt tre superliga titler i træk og to pokalturneringer ved FA Women’s Cup. I 2017 sluttede hun sig til franske Olympique Lyonnais, hvor hun vandt tre UEFA mesterskaber i træk og fire førstedivisionskampe i træk, inden hun vendte tilbage til Manchester City i 2020. 

Lucy Bronze er kendt for sine angreb og defensive evner, og intet tyder på, at hun er færdig med sin succes på fodboldbanen. Hun er forsat med at vinde adskillige priser, herunder at blive kåret til årets UEFA-kvindespiller i 2019 og den bedste kvindelige FIFA spiller i 2020. 

Tags
Voices

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP