Alt du skal vide om aktiesparekontoen

Er du klar til at kaste dig over investering, men i tvivl om hvor du skal starte? Måske har du hørt om aktiesparekontoen, men har svært ved at overskue, om det er noget for dig. Don’t worry! Her er alt du behøver at vide, så du nemt kan træffe et valg.

Skrevet af
Lærke Engelbrekt Pedersen
Udgivet
January 25, 2023
Tags
Investering
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hvis du er en af dem, der indtil for nylig forestillede dig, at investering kun er for mænd med cigarer i mundvigen og millioner på kontoen, så venter der en spændende tid forude. Det danske marked er i snit steget syv procent hvert år – og det har kvinder, rig som fattig, lige så meget ret til at høste frugterne af.

Og her kommer aktiesparekontoen ind i billedet. Den er nemlig opfundet med tanke på alle os, der ikke tror investering er en fest, vi er inviteret til.

Aktiesparekontoen er et politisk tiltag, der skal gøre det nemt og enkelt for alle at investere – og så er der nogle vigtige fordele, der er værd at tage med. Du skal f.eks. hverken bakse med høj beskatning eller årsopgørelse**.** Her er det vigtigste, du skal vide:

(Billede: Nich Fancher)

Fordele ved aktiesparekontoen:

·  Lav beskatning (17 % af afkastet mod 27 – 42 % ved almindelig aktiebeskatning).

·  Du kan til enhver tid sælge aktierne og hæve pengene, hvis du skal bruge dem til udbetalingen på din første ejerbolig eller en drømmerejse.

·  Ingen modregning hvis du kommer på offentlige ydelse (dagpenge, SU, folkepension osv.) undtaget kontanthjælp.

·  Skatten trækkes automatisk, og har dine aktier tabt værdi, bliver tabet fratrukket skatten, næste gang der skal afregnes af et positivt afkast.

·  Perfekt til investering i ETF’ere, der altid er lagerbeskattede, og ofte har lave omkostninger.

·  Det er enkelt at komme i gang – enten via billige investeringsplatforme som Saxobank og Nordnet eller via din egen bank.

·  Hvis du er en garvet investor og allerede har udnyttet 27 %-grænsen for aktieindkomst (57.200 DKK i 2022), er der ekstra meget at spare. Så er alternativet til aktiesparekontoens 17 % beskatning nemlig 42 %.

Ulemper ved aktiesparekontoen:

·  Der er begrænsninger på, hvad du må investere i – kun enkeltaktier og overvejende aktiebaserede fonde og ETF’er.

·  Du kan højst indsætte 103.500 DKK på aktiesparekontoen.

·  Den er lagerbeskattet. Det betyder, at skatten trækkes årligt af dit afkast (aktiestigning), i stedet for når du sælger dine aktier, som er gældende ved realisationsbeskatning. Du skal altså betale skat én gang om året, uanset om du har realiseret eller ej. Hvert år skal du altså lægge penge til side til skatten eller sælge ud af aktierne for at kunne betale.

En skattebesparelse på minimum 10 %

Det skal du være opmærksom på:

·  Du kan kun have én aktiesparekonto.

·  Selvom aktiesparekontoen er fyldt, kan du altid indbetale kontanter, svarende til den skat der bliver trukket.

·  Hvis du ikke indbetaler alle 103.500 DKK på ét kalenderår, kan du året efter kun indbetale differencen mellem din saldo per 31/12 og de 103.500.

Lad os se på et eksempel..

Så hvis du i et kalenderår indbetaler 50.000 DKK, som pr. stiger 10% til

55.000 DKK, kan du efter årsskiftet indbetale 48.500, inden du når grænsen

på 103.500 DKK (103.500 - indbetalte 50.000 - afkast på 5.000 = 48.500).

Fylder du i stedet kontoen op inden årsskiftet, kan du indbetale 53.500 DKK,

inden du når grænsen (103.500 - indbetalte 50.000 = 53.500).

Er aktiesparekontoen noget for dig?

·  Vil du investere i obligationer? Så er aktiesparekontoen ikke noget for dig. Du kan nemlig kun investere i enkeltaktier og overvejende aktiebaserede indeksfonde og ETF’er.

·  Vil du investere i enkeltaktier og aktiebaserede fonde og ETF’er? Så er aktiesparekontoen måske noget for dig. Her kan du nemlig spare på skatten.

·  Vil du investere via en månedsopsparing? Så er aktiesparekontoen ikke noget for dig – den mulighed findes nemlig ikke.

·  Modtager du offentlig ydelse (SU, dagpenge, folkepension osv.)? Så er aktiesparekontoen noget for dig – der er nemlig ingen modregning i din ydelse (undtaget kontanthjælp).

·  Har du brug for at kunne hive pengene ud, hvis en drøm skal finansieres? Så er aktiesparekontoen noget for dig – pengene er ikke bundet indtil din pensionsalder eller lignende, så du kan til enhver tid sælge dine aktier og udbetale pengene.

Tags
Investering

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP