Er et boligkøb en god investering?

En bolig giver først og fremmest tag over hovedet, men de fleste drømmer også om, at boligkøbet bliver en god investering.

Skrevet af
Anna-Sophie Hartvigsen
Udgivet
February 3, 2023
Tags
Investering
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Men ifølge en boligøkonom gør du dig selv en tjeneste ved ikke at lade drømmen om den store boliggevinst styre jagten på dit kommende hus eller din kommende lejlighed.

”En bolig kan godt være en rigtig god investering, og jeg tror, at vi alle kender nogen, som har tjent godt på at eje f.eks. en lejlighed over de senere år. Men et boligkøb skal først og fremmest ikke være med gevinst for øje, men motiveret af at finde sted, man gerne vil bo,” siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit.

At finde et godt sted at bo er faktisk en genvej til at øge sandsynligheden for, at man gør en god boliginvestering. Der gælder samme gode råd for boliger som for mange andre typer investeringer, nemlig at tænke langsigtet. Derfor kan det være en fordel at finde en bolig, hvor du kan se dig selv bo i lang tid.

En bolig kan godt være en rigtig god investering, men køb en bolig hvor du gerne selv vil bo

Sådan har priserne udviklet sig

Boligpriserne har haft fart på i slutningen af 2020 og starten af 2021.

Et gennemsnitligt hus i Danmark er således steget med 8,5 pct. i pris fra december 2019 til december 2020 ifølge Nationalbanken.

Og vender man blikket mod lejlighedsmarkedet i særligt København og Aarhus, har de gennemsnitlige prisstigninger været endnu større.

”Køber man en bolig og særligt en lejlighed nu, kommer man altså ind efter en periode, hvor det er gået rigtig stærkt med priserne. Og vi ved, at de prisstigninger ikke kommer til at vare ved, og vi forventer, at vi på et tidspunkt kommer til at se et dyk i priserne,” siger Mira Lie Nielsen.

Renterne er steget i de første måneder af 2021, og stigende renter kan sætte en stopper for boligprisfesten. Højere renter gør det nemlig dyrere at låne til et boligkøb.

Men også et helt andet element kan ifølge Mira Lie Nielsen lægge en dæmper på særligt lejlighedspriserne i de kommende år og understreger betydningen af at tænke langsigtet med sit boligkøb.

Den 1. januar 2024 træder nye boligskatteregler i kraft, og de kommer særligt til at få betydning for ejerlejlighederne i de store byer.

Kort fortalt vil man komme til at betale højere, løbende boligskatter, når man køber en ejerlejlighed fra 2024 og frem. Og det vil i sig selv presse priserne ned med ca. 5 pct. eller mere for en typisk ejerlejlighed i en af større byer, viser Mira Lie Nielsens beregninger.

”Der er selvfølgelig andre ting, der kan trække priserne i den modsatte retning. Men det er noget, som det er en god idé at tænke over, hvis man køber lejlighed nu. Det vil være ærgerligt, hvis man allerede inden for få år vokser ud af den lejlighed og så skal ud og sælge den kort tid efter, at de nye regler er trådt i kraft,” siger Mira Lie Nielsen.

Denne artikel er leveret i samarbejde med Nykredit

Tags
Investering

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP