Er kvinder bedre investorer end mænd?

Færre kvinder end mænd investerer, men kvinder er bedre til det. Læs her hvorfor

Skrevet af
Maiken Reinholdt Mogensen
Udgivet
January 26, 2023
(Billede: Agustin Farias)
Tags
Investering
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Flere undersøgelser viser, at kvindelige investorer faktisk opnår højere afkast end mænd. Selvom der er færre kvinder, der investerer, er der altså intet bevis på, at vi skulle være dårligere til det. Tværtimod.

Hvor mange danske kvinder investerer?

Danske kvinder har været overrepræsenteret på videregående uddannelser siden 1975. Men når det kommer til at investere, falder kvinder bagud. 

En undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at kun 10% af kvinderne i Danmark investerede online i 2021. Selvom flere kvinder har bevæget sig ind på aktiemarkedet, er der stadig flere mænd end kvinder, der investerer. Her er andelen steget 8 procentpoint til 23 %. fra 2020 til 2021. 

Færre kvinder investerer - skyldes det, at vi er dårligere til det? 

Hvad skyldes kvinders lavere engagement i investering? Har de eksempelvis mindre lyst til at se deres formuer vokse? Er de ikke lige så interesserede i økonomi, som mændende er? 

Nej, det tror vi bestemt ikke.

Først og fremmest er vi overbeviste om, at en stor del af forklaringen skyldes manglen på 

rollemodeller samt tilgængelig viden og vigtigst af alt helt generelt - at vi er blevet lukket ude af den finansielle verden. Ligesom med andre økonomiske områder har vi måske tendens til at tro, at investering er forbeholdt mænd. For den finansielle industri er ligesom rigtig mange andre samfundsinstitutioner opfundet af mænd. 

Det betyder, at vi er stadig langt bagud, når det kommer til ligestilling i økonomien. Men er forklaringen på den manglende repræsentation af kvinder på aktiemarkedet så, at vi bare ikke er lige så gode til at investere? Nej! Faktisk tværtimod.

Kun 10% af kvinderne i Danmark investerede online i 2021

Kvinder opnår højere afkast end mænd

Vi er nødt til at understrege, at kvinder ikke er dårligere til at investere end mænd. Dermed er det umuligt, at dette skulle være forklaringen på, at færre kvinder end mænd investerer. 

I Female Invest forholder vi os til facts. Så her får du en gennemgang af et par undersøgelser, der slår fakta fast én gang for alle. 

Nykredits undersøgelse af kvindelige investorer:

Nykredit har undersøgt danskernes investeringer i enkeltaktier over en periode på 11 år. Deres undersøgelse slår fast, at danske kvinder har fået et højere aktieafkast end mænd de sidste 11 år. Og så til spørgsmålet til en million: hvor meget bedre var kvindernes afkast? 

Kvindernes merafkast i løbet af de 11 år var 21,3 procentpoint højere end mændendes samlede afkast i løbet af de 11 år! Det svarer til 0,5% ekstra om året.

Mænd og kvinder - hvem får det højeste afkast?

Det er ikke bare herhjemme i Danmark, at man interesserer sig for forskellen på mænds og kvinders investeringsstrategier. 

Den engelske Warwick Business School anaylyserede 2.800 investorers porteføljer over en periode på 3 år. Resultatet? Ikke nok med at kvindernes porteføljer slog markedsindekset (i dette tilfælde FTSE100), så var kvinders afkast også 1,2% procentpoint højere end mændenes.

Også den engelske finansielle institution Hargreaves Lansdown også undersøgt forskellen på mænds og kvinders investeringsstrategi, og hvem der kan opnå det højeste afkast. Her blev resultatet det samme som Warwick studiet: kvindernes afkast var i gennemsnit 0,81% højere end mændendes. De understreger, at hvis dette afkast fortsatte over en periode på 30 år, så ville kvindernes porteføljer være mere end 25% mere værd end mændenes. 

Hopper vi et smut til USA, så ser vi samme resultater. Et studie foretaget af University of Berkely California kommer nemlig til samme konklusioner som de engelske og danske undersøgelser. Her undersøgte man 35.000 investorer over en periode på 6 år. Kvinderne opnåede et afkast, der var 1% højere end mændenes.

Der er altså INTET der tyder på, at kvinder ikke er lige så dygtige til at investere, som deres mandlige kolleger. Tværtimod. Når kvinder endelig kommer i gang med at investere, er vi faktisk hammerdygtige til det.

Men nu tænker du måske: hvorfor var kvinderne i studierne så meget bedre?

3 forklaringer på bedre afkast

1. Kvinder er risikobevidste

Flere studier peger på den samme konklusion: at kvinder er meget bevidste om, at man kan tabe penge, når man investerer. Af denne grund bruger vi længere tid på at researche og på at tage beslutningen om, hvilken virksomhed vi vil købe aktier i. Kvinder er derfor mindre tilbøjelige til at hoppe med på en trend eller følge et rygte, da vi i stedet vælger at bruge tiden på lave vores egen research, inden vi kaster vores hårdttjente penge efter en ny aktie. Med risikoen i baghovedet, ønsker vi at beskytte vores investerede penge så godt som muligt, og derfor har vi kvinder stort fokus på at sprede vores risiko - hvilket man kalder diversificering på aktiesprog.

2. Kvinder "glemmer" deres investeringer

Det lyder som en dårlig ting, men det er det faktisk ikke. For det kan i princippet sammenlignes med at have en langsigtet strategi, hvor man som minimum beholder sine investeringer i 5 år (helst mere). En langsigtet strategi har disse fordele: 

 • Undgå  "trigger fingeren". Når man konstant sidder og holder øje med aktiekursen, der går op og ned (for det gør de, hele tiden) så bliver man nemt ramt af frygt, hvilket kan resultere i at man sælger i panik for at undgå et stort tab. Men med en langsigtet strategi er det faktisk ligemeget hvad der sker på den korte bane (minutter, dage, uger). Her skal du huske på at det globale aktiemarked i gennemsnit stiger 7-10% om året, og derfor kan små formuer også vokse sig store over tid. 
 • Handler færre gange: Studierne kommer også frem til at kvinder i gennemsnit handler aktier 9 gange om året, hvor mænd i gennemsnit handler 13 gange om året. Derfor sparer vi mange penge på handelsgebyrerne, som æder en del af ens samlede afkast. Igen har dette med vores langsigtede investeringsstrategi at gøre. Det er ikke nødvendigt at købe og sælge ofte baseret på, hvordan kursen er i dag. Det er nemlig både dyrt og tidskrævende. 

3. Kvinder laver deres hjemmearbejde

Med risikoen for at tabe penge in mente, tøver vi også en smule, inden vi kaster os ud i noget, vi ikke kender. Vi vil gerne kende de basale ting og begreber inden vi går ud og køber en masse aktier. Meget fornuftigt. Det er sikkert også derfor, du sidder her? Information og viden er vejen frem, for det danner grundlag for at du kan tage bevidste og velinformerede beslutninger om dine investeringer, fremfor at følge trends, eller hotte aktietips som du læser på Reddit (det kan vi bestemt ikke anbefale). 

Hvordan kommer man i gang med at investere som nybegynder?

Alle kan lære at investere,  hvis de starter med at investere deres tid. Viden og information, som man kan forstå, det er vejen frem! Vi vil vise kvinder, at man ikke behøver at gå i jakkesæt for at være succesfuld investor - for det passer ganske enkelt ikke. 

Vi sætter investering på dagsorden og inspirerer flere kvinder til at komme i gang. Tusindvis af kvinder har lært at investere via vores læringsplatform, og vi ved, at vi også kan lære dig, hvordan man gør.

Din investeringsrejse ser cirka sådan her ud:
 • Sæt realistiske mål for din økonomi
 • Få et 360 graders overblik over dine udgifter og indtægter
 • Dan dig overblik over din pension og gæld
 • Kend dine prioriteter for dit budget og din økonomiske situation   
 • Læg et budget som du rent faktisk kan holde med vores budgetskabelon
 • Beslut dig for din tidshorisont og din risikovillighed
 • Opret et depot på en handelsplatform
 • Overfør penge til din handelskonto 
 • Lav din første investering!  

Yes, så let kan det faktisk gøres.

Vi lærer dig naturligvis, hvad der er vigtigt at indtænke under hvert eneste punkt. 

Som medlem af Female Invest er du aldrig alene på din investeringsrejse. Du bliver nemlig en del af et stort globalt fællesskab, hvor kvinder - på tværs af lande - er på præcis samme rejse som dig. Samtidig er du også med til at bidrage til meget mere ligestilling. For hver kvinde der kommer i gang med at investere, kommer vi ét skridt nærmere økonomisk ligestilling. 

Tags
Investering

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP