Føler du, at de økonomiske tømmermænd efter ferien begynder at melde sig? Her er 9 måder, du kan komme økonomisk til hægterne igen

Du får samtidig de bedste råd og tricks fra vores yndlings ekspert.

Skrevet af
Molly Fitz
Udgivet
August 30, 2023
(Tino Renato/Death to Stock)
Tags
Money & Life
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hånden op, hvis du har oplevet økonomisk frygt, og du er bange for at tjekke din bankkonto, når du kommer hjem fra en ferie. Vi forstår dig - når du er ude at rejse, er det nemt bare at bestille en ekstra dessert, eller en ekstra omgang cocktails, eller måske bruge for mange penge på souvenirs. Du er ude af dine sædvanlige rutiner, og der er ingen regler, når du er på ferie.

Misforstå os ikke - en pause fyldt med spontanitet er nødvendig en gang imellem, men ligesom at du måske føler dig oppustet og lidt dvask efter lidt for meget god lokal mad, så har din økonomi måske også brug for en detox? I denne artikel vil vi gennemgå en 9-trins plan for at komme økonomisk tilbage på sporet efter ferie.

1. Vær sød mod dig selv!

For økonomiske tømmermænd kan fremkalde en speciel form for "frygt", og det er vigtigt, at vi er selvkærlige, mens vi får styr på økonomien igen. Det kan godt føles lidt ligesom at have tømmermænd, måske fik man aftenen i forvejen drukket lige lidt for mange cocktails, og det blev måske også lidt dyrere end man lige havde beregnet. For de fleste af os fører denne manglende kontrol til øget angst, frygt og stress. Når vi er fanget i disse følelser, begynder vores indre kritiker ofte at kritisere os, og vi forsøger underbevidst at genvinde kontrol. Men det nytter ikke noget, at vi straffer os selv!

(Foto: Daniel Faro/Unsplash)

Utallige studier viser nemlig, at selvmedlidenhed og selvaccept er langt stærkere værktøjer til at ændre vores adfærd - hvad enten det er økonomisk eller følelsesmæssigt. Studier viser faktisk, at hvis vi straffer os selv, så er vi langt mere tilbøjelige til fortsat at bruge for mange penge, da vores indre kritiker begynder at tage over og søger flere "beviser" for at vi fortjener at blive straffet. Dette medfører blot, at vi ender i en ond spiral, men vi kan bryde denne onde spiral ved at ændre på vores økonomiske adfærdsmønstre.

Så først og fremmest, vær venlig mod dig selv. Mind dig selv om, at det er vigtigt at give slip en gang imellem, og at bruge for mange penge er en del af alles økonomiske vaner. Din bankkonto vil komme sig, og du har ikke begået nogen fejl ved at have det sjovt. Det er i hvert fald hvad budgetreglen 50/30/20 har lært os!

2. Gør status over din situation

Hvor smertefuldt det end kan føles, så er første skridt at kigge på din bankkonto og dit forbrug. Hvor meget gæld har du? Uanset om det er gæld til din mor, din ven eller banken, skal du få dannet dig et overblik. Det er ikke sikkert at du har overtræk på din konto, men måske overskred du dit budget, og “skylder” derfor din opsparing nogle penge.

Et koldt bad kan være ubehageligt, men det kan hjælpe dig med at komme over tømmermændene, på samme måde vil en gennemgang af din økonomi hjælpe dig med at komme tilbage på rette spor. Gennemgå dine bankkonti, lav en opgørelse over dine ferieudgifter, og lav en samlet oversigt over din økonomi. Dit fremtidige jeg vil takke dig for at du tager kontrollen tilbage.

"Hvor fristende det end måtte være at stikke hovedet i busken, så husk at viden er magt"

3. Lav en handlingsplan

Når vi tager valg i livet, som fører til at vi får økonomiske tømmermænd, kan det udløse en frygt for at mislykkes eller frygt for at blive dømt af andre. Disse bekymringer kan, i vores moderne verden, stikke dybt og påvirke vores grundlæggende sikkerhedsfølelse. Som følge heraf kan vores hjerner tolke disse bekymringer som livstruende, hvilket kan føre til at vi bliver forskrækkede og bange. Det kan i yderste konsekvens betyde, at vi kommer til at træffe dårlige og ikke gennemtænkte beslutninger. Hvis dette reaktionsmønster varer ved, slider det på vores mentale ve og vel.

For at sikre, at du ikke sidder fast i katastrofetankerne og den følelsesmæssige stress, skal du lave en handlingsplan. Vi har talt med Ellie Austin Williams, som er økonomiekspert og forfatter af "Money Talks," for at få hendes bedste råd. Ellie fortæller bl.a., at; “Hvis du har gæld, som skal tilbagebetales efter din sommer, så skal du lægge en handlingsplan så hurtigt som muligt. Selvom det kan være fristende at stikke hovedet i busken, så husk at viden er magt, og jo før du ved, hvor meget du skal betale tilbage, og får lavet en overskuelig tilbagebetalingsplan, jo før kan du slappe af med visheden om, at eventuel gæld, som du har fået opbygget, er under kontrol. Husk, at hvis du finder gælden overvældende, kan du altid søge professionel rådgivning.”

4. Få en ekstra indtægtskilde

En af de bedste måder at få lidt mere luft i økonomien på er ved at finde en måde, hvorpå du kan tjene lidt ekstra penge. Det svarer lidt til at tage en løbetur, når man har tømmermænd, for at forsøge at genskabe en følelse af fysisk sundhed. Så hvis du synes, at din økonomi er lidt presset, så kan du overveje, om det at få en ekstra indtægtskilde vil være en god måde for dig at komme tilbage på sporet.

Hvis du f.eks. er dygtig til at bage, så kunne du eksempelvis oprette en Instagram-konto, hvor du annoncerer, at du bager fødselsdagskager. Hvis du derimod elsker hunde eller katte, så kunne du f.eks. tilbyde at lufte folks hund, mens de er på arbejde, eller du kunne tilbyde at passe folks kæledyr, når de er på ferie. Det kan også være, at du har en garderobe, der kan konkurrere med Carrie Bradshaws, så kunne du leje nogle af dine smukkeste kjoler eller toppe ud på ByRotation.

At være i en økonomisk vanskelig situation er aldrig rart, men du kan altid prøve at bruge tiden til at være kreativ og finde etiske og lovlige (naturligvis) måder at tjene penge på.

(Foto: Daniel Faro/Death to Stock)

5. Sælg dine gamle ting

Det kunne også være, at det var tid til, at du fik ryddet ud i dit hjem og fik solgt de ting, som du ikke længere bruger. Tøj og bøger er et godt sted at starte, og der er uendelige platforme, der giver dig mulighed for nemt og enkelt at sælge dine brugte genstande. Det er også en god "tilbage til hverdagen” aktivitet. Intet føles bedre end et rent og organiseret skab. Sørg for, at alt hvad du sælger, er i god stand!

Tip: Læg noget arbejde i fotograferingen af dine produkter. Når ting ser lækre ud, kan du også tillade dig at tage lidt ekstra for det. Hvis du sælger tøj, så skal du sørge for at det er vasket og strøget, og hæng det gerne op mod en hvid væg eller dør. Endnu bedre er det, hvis du kan lokke en af dine venner til at være model, så tøjet bliver vist på bedste vis. Det samme gælder for bøger eller boligtilbehør, som du vil sælge - sørg for at de er pæne, og sæt dem smukt op, inden du tager billederne.

6. Prøv en “low-budget” challenge

"Prøv at give en “low-budget” challenge en chance for at nulstille dit forbrug igen,” siger Ellie. "Selvom at “low-budget” challenge kan føre til et usundt forhold til penge på lang sigt, kan en sådan challenge give dig mulighed for at nulstille dit forbrug. Sæt dig selv et realistisk ugentligt eller dagligt budget og planlæg dine indkøb og sociale aktiviteter på forhånd for at sikre, at du overholder det. Du kan gøre det sjovt ved at være kreativ og lede efter tilbud eller gratis aktiviteter i dit område." Spring en aften ude med vennerne over og inviterer i stedet vennerne over til en fælles middag eller en filmaften på sofaen. Der er stor chance for, at de også gerne vil spare lidt penge efter sommeren!

(Foto: Marlen Stahlhuth/Death to Stock)

7. Gennemgå dine abonnementer

En af de nemmeste måder at spare lidt penge på er ved at gennemgå alle dine streaming abonnementer og sortere ud i dem, anbefaler Ellie. "Sæt 10 minutter af til at gennemgå sidste måneds bankudtog og tjek, om du ved, hvad du betaler for dine abonnementer. Det er så nemt at tilmelde sig noget og så glemme at afmelde det igen, så opdager man måske først nogle måneder senere, at man har betalt for en tjeneste, som man ikke bruger!" Dette tager kun 20-30 minutter, og det kan betyde, at du kan spare mange penge om måneden.

8. Kig på din økonomiske adfærd

Vores økonomi er et af de mest følsomme områder, når det gælder vores velvære. Et klassisk eksempel på dette kan være, hvis du eksempelvis voksede op i et hjem, hvor dine forældre regelmæssigt skændtes om penge. Det kan reelt betyde, at du har svært ved at tage ejerskab over din økonomi, da penge for dig er et symbol på konflikt. Hvis du derimod voksede op i et hjem, hvor dine forældre var meget økonomisk ansvarlige, kan det være, at penge har været et middel, som du har brugt uhensigtsmæssigt for at gøre oprør. Hvis du er nervøs for, om du har svært ved at bryde den onde økonomiske spiral, som du måske føler, at du står midt i, så findes der foreninger og grupper for mennesker, som oplever, at de ofte havner i gæld, men som ikke føler, at de kan komme ud af det igen.

(Foto: Daniel Faro/Death to Stock)

9. Lær af dine fejl

Det, der er gjort, er gjort, og der er ingen grund til at slå dig selv i hovedet over at have brugt for mange penge fra tid til anden. Hvad der er langt vigtigere, er at lære af dine fejl og sørge for, at det ikke sker igen. Det er ikke altid muligt, men prøv at planlægge dine rejser så lang tid i forvejen som muligt. Dette vil give dig mulighed for at budgettere og spare op over en længere periode. Samtidig skal du huske dig selv på, at så længe du har en god økonomisk plan, så vil du også have følelsen af kontrol og overskud.

Spark feriens økonomiske tømmermænd væk en gang for alle!

Så hvis du kæmper med følelsen af skyld og skam over dine ferieudgifter, så skal du huske, at du er langt fra alene, og der er mange nemme skridt, du kan tage for at genvinde kontrollen. De omhandler alt fra at få en ekstra indtægtskilde til at få tjekket alle dine streaming abonnementer igennem.

Med disse 9 råd kan du komme på rette spor igen og forhåbentligt have sparet lidt mere op til næste år, så du ikke igen skal opleve økonomiske tømmermænd.

Husk, at din økonomiske sundhed er ligesom din fysiske sundhed: det er en daglig opgave, som kræver, at du ændrer dine vaner, men det handler også om investering og privatøkonomi. Ligesom vi kan genvinde kontrol over vores helbred ved at motionere og spise sundt, så kan vi genvinde kontrollen over vores økonomi ved at indføre nogle af ovenstående tiltag i vores økonomiske adfærd.

Tags
Money & Life

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP