Hvad betyder diversificering?

Diversificering er et fancy udtryk, der betyder at sprede sin risiko. Diversificering er vigtigt, når du investerer, så læs med her og få forklaringen på, hvordan man gør.

Skrevet af
Maiken Reinholdt Mogensen
Udgivet
January 27, 2023
(Billede: Fanette Guilloud, Unsplash)
Tags
Investering
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hvorfor skal man sprede sin risiko?

Der er altid risiko forbundet med at investere, da værdien af din investering kan svinge op og ned – også selvom du har gjort dit forarbejde grundigt. 

Det er nemlig aldrig til at vide, om der er en ny coronakrise på vej, om der udbryder en handelskrig i morgen, eller om oliepriserne vil falde kraftigt. 

Aktuelle situationer rundt om i verdenen kan have en væsentlig indflydelse på dine investeringer. Det siger vi for at understrege, at ydre faktorer, som er udenfor din indflydelse, pludselig kan opstå og påvirke værdien af dine investeringer trods et grundigt forarbejde fra din side.

Derfor er risikospredning et vigtigt element i din investeringsstrategi og et vigtigt redskab til at reducere muligheden for tab.

Investér i forskellige aktivklasser

Aktivklasser dækker over de forskellige typer af investeringer, som du kan foretage, fx aktier, obligationer, ejendomme, crowdlending, råvarer osv. 

Nogle aktivklasser reagerer forskelligt, alt efter hvordan det går for samfundsøkonomien. Hvor coronakrisen eksempelvis vil få visse aktivklasser til at stige, vil andre falde.

Hvis du kun har investeret i aktier, eller endnu værre, hvis du kun har investeret i én aktie, er hele din investeringsformue bundet op på skæbnen for denne ene aktie. 

Ejer du 10 forskellige aktier på tværs af brancher, lande og regioner, vil chancen for at nogle stiger i værdi, mens andre falder, være meget større, hvilket i bund og grund betyder, at du overordnet set bliver ramt mindre hårdt.

Og endnu bedre, ejer du både aktier, obligationer og ejendomme, er det mindre sandsynligt, at det hele vil falde i værdi samtidigt. 

Hvad kan man investere i ud over aktier?

Som ny investor har du måske kun overvejet investering i aktier, men som nævnt er der også andre fornuftige investeringsmuligheder, som samlet set bidrager til diversificering og dermed reducere din risiko. 

Da forskellige aktivklasser ofte udvikler sig forskelligt, kan investering på tværs af aktivklasser nedbringe din risiko. Det ses for eksempel ofte at hvis aktiemarkedet falder i værdi, vil værdien af guld og andre ædelmetaller (råvarer) stige som resultat af frygt på aktiemarkedet. 

Jovist, Rom blev ikke bygget på én dag, så det er de færreste der kan kaste penge efter både aktier, obligationer, råvarer og ejendomme fra dag ét. 

Hav det blot i din langsigtede investeringsstrategi, at du over tid bør sprede dine investeringer. 

Hvor mange aktier skal man eje?

Lad os nu koncentrere os om aktier, som nok stadig er den største aktivklasse for private investorer. 

En nylig undersøgelse foretaget af Danske Bank viser at den gennemsnitlige danske privatinvestor ejer 3,4 forskellige aktier, og at halvdelen kun ejer én type aktie (for eksempel kun Vestas aktier). 

Det er en stor risiko at løbe. 

Som udgangspunkt bør man eje minimum 7-10 forskellige aktier for at reducere sin risiko til et fornuftigt niveau. Optimalt er tallet 15-20 forskellige aktier, men derover minimeres risikoen ikke betragteligt ved flere aktier.

Har du svært ved at finde tiden til at undersøge og udvælge så mange forskellige enkeltaktier, er investering gennem en investeringsforening måske en bedre løsning. Hertil kan du stadig supplere med enkeltaktier, som du finder særligt interessante.

Den gennemsnitlige investor ejer kun 3-4 aktier

Spredning mellem cykliske og defensive aktier

Når du skal vælge aktierne til din portefølje, bør du overveje fordelingen mellem cykliske og defensive aktier. 

Cykliske aktier svinger generelt med konjunkturen, sådan at de ofte stiger i værdi under højkonjunktur, men omvendt er følsomme, når økonomien har det skidt. Cykliske aktier er for eksempel virksomheder der producerer luksusvarer eller turismebranchen. 

De defensive aktier stiger og falder ikke så kraftigt som de cykliske, så nogle vurderer, at der er færre penge at tjene. Omvendt er de stabile og relativt ufølsomme overfor konjunkturændringer, for eksempel medicin, dagligvarer og energiforsyning, som alle har brug for, lige meget om der er krise eller ej.

Spredning mellem lande, regioner og sektorer

En anden vigtig strategi for risikospredning er investering i forskellige lande, regioner og sektorer, da de sjældent udvikler sig ens eller i samme tempo. 

Du bør altså overveje investering i Europa, USA, Asien og Latinamerika, samt sprede dine investeringer på tværs af forskellige sektorer som medicinal, finans, industri, energi, forbrug og teknologi. 

Kun sjældent vil samtlige sektorer og regioner falde i værdi samtidig. 

En måde du kan diversificere din portefølje er at indtænke de store brede aktieindex, som du blandt andet kan investere i gennem en investeringsforening. Det er de færreste private investorer, som har et overblik over de bedste kinesiske eller bare tyske aktier, men vælger du en investeringsforening, får du automatisk en god spredning i disse markeder. 


Opsummering

Kort fortalt går diversificering ud på ikke at sætte alt på ét bræt, men i stedet sprede sin risiko ud. Det gør man, ved både at investere i forskellige aktivklasser (fx. et mix af aktier og obligationer), og ved at man har investeret bredt i forskellige lande og industrier. Som tommelfingerregel skal man have mindst 10 aktier i sin portefølje, men en genvej til dette kan være at investere i et par investeringsforeninger, som følger et bredt markedsindex.

Tags
Investering

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP