Hvad er en børs?

Du har sikkert hørt om at aktier handles på børsen, men hvordan får du adgang til børsen? Foregår det fysisk eller via nettet? Og hvem, handler du egentlig med? Bliv klogere her.

Skrevet af
Lærke Engelbrekt Pedersen
Udgivet
February 6, 2023
Tags
Investering
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hvad er en børs?

En børs kan sammenlignes med en markedsplads, hvor der handles med varer, men i stedet for fysiske produkter handles der blot med værdipapirer (som fx aktier). Værdipapirer bliver prissat ud fra udbud og efterspørgsel; hvis efterspørgslen på en aktie stiger, mens udbuddet forbliver konstant, så vil prisen på denne aktie stige. En børs, hvor der bliver handlet værdipapirer, kaldes en fondsbørs.

Indtil for et par årtier siden foregik al handel fysisk, når investeringsbeviser blev overdraget af den ene investor til den anden på en børs. I takt med den informationsteknologiske udvikling bliver børser dog i mindre grad forbundet med et fysisk trading floor, og handel sker i praksis via elektroniske systemer og handelsplatforme.

Du handler gennem en handelsplatform

Fondsbørsen udgør de ydre rammer for din handel med værdipapir, men som privat investor har du ikke selv direkte adgang til den. Du handler altid igennem en handelsplatform, som enten kan være din bank eller en uafhængig udbyder. Din handelsplatform fungerer således som din børsmægler, eller broker. En børsmægler er en person eller instans, der handler værdipapirer på en børs på vegne af både individuelle og professionelle investorer. Selvom du ikke selv handler direkte på børsen, er det væsentligt at forstå, at det er via børsen, at dine værdipapirer bliver til og prissættes.

Uanset hvem du vælger at handle igennem, er disse underlagt international lovgivning, og de er forpligtet til at handle på dine vegne til den bedst mulige pris.

Alle aktier er noteret på en børs

Københavns Fondsbørs

I Danmark hedder børsen; Københavns Fondsbørs, som indtil 1974 havde til huse på Slotsholmen i København i den bygning vi i dag blot kender som Børsen. Københavns Fondsbørs ejes i dag af Nasdaq, men har stadig til huse i København. Akkurat som i en almindelig butik, har børser bestemte åbningstider. Københavns fondsbørs har åbent fra mandag til fredag mellem 09:00 og 17:00, dansk tid, og det er i dette tidsrum, at værdipapirer kan købes og sælges via børsen.

Tags
Investering

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP