Hvad er udbytte?

Når du køber aktier i en virksomhed, bliver du det man kalder for aktionær og dermed medejer af selskabet. Det betyder, at du har ret til udbytte på lige vilkår med andre aktieindehavere samt mulighed for at deltage på virksomhedens årlige generalforsamling.

Skrevet af
Lærke Engelbrekt Pedersen
Udgivet
January 9, 2023
(Billede: Chris Briggs, unsplash)
Tags
Investering
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hvad er udbytte?

Udbytte, også kaldet dividende, er en form for overskudsdeling, som en virksomhed kan vælge at udbetale til sine aktionærer. Med udbytteaktier for du dermed et afkast, uden at du skal sælge aktien.

Ikke alle virksomheder udbetaler udbytte

Det er ikke alle børsnoterede virksomheder, som udbetaler udbytte til deres aktionærer. Virksomhederne bestemmer på generalforsamlingen, hvornår og hvor meget de vil udbetale i udbytte.

Omvendt kan virksomheden også beslutte at geninvestere overskuddet i virksomheden i stedet for at udbetale det til aktionærerne. Selvom aktionærerne i dette tilfælde ikke får udbetalt et udbytte, kan det alligevel være en gevinst for dem.

I stedet for at få et udbytte kan aktionærerne få et bedre afkast, hvis selskabets egen geninvestering medfører, at selskabet klarer sig bedre, hvilket fører til en kursstigning på aktierne.

Fordele og ulemper ved udbytteaktier

Blandt investorer er der delte meninger om udbytte. Nogen går direkte efter udbyttebetalende aktier, mens andre er mindre begejstrede for dem.

Sagen er, at udbytte ikke er gratis penge.

Når en virksomhed betaler udbytte af sit overskud til aktionærerne, vil denne værdi fragå selskabets økonomi. Det betyder, at aktien i reglen vil falde tilsvarende i værdi, fordi selskabet dermed bliver mindre værd. Samtidig skal man som aktionær betale skat af sit udbytte, og nogle investorer foretrækker en stigning i kursen over tid.

Der er dog flere grunde til, hvorfor det kan være fornuftigt at investere i udbytteaktier.

  • Når en virksomhed giver en del af overskuddet videre til aktionærerne, sender det et signal om, at selskabet har en sund og stabil økonomi. Derfor vil aktiekursen hos de fleste udbyttebetalende selskaber efter kort tid også komme op på samme niveau som før udbetalingen. Investorerne har simpelthen større tillid til disse selskaber. Når et selskab opnår en vis finansiel stabilitet, vil det derfor ofte signalere dette ved at begynde at betale udbytte.
  • Udbytteaktier kan desuden fungere som et stabiliserende element i din portefølje, da udbytte i mange tilfælde stiger eller forbliver på samme niveau, også i nedgangstider. Ved at investere i udbytteaktier er du, som investor, derfor sikret en aktieindkomst, selv når markedet går ned. På den måde kan udbyttebetaling også gøre en aktie mere attraktiv og holde kursen stabil i perioder med lavkonjunktur.
  • Udbytteaktier kan samtidig være en god mulighed for at få passiv indkomst fra sine investeringer og benytte renters rente ved at geninvestere sine udbetalinger. Det er bare vigtigt at huske på, at udbyttet ikke er garanteret på længere sigt. I visse tilfælde kan et højt udbytte også snyde, fordi det giver et indtryk af, at virksomheden er økonomisk stabil, også selvom det reelt ikke er tilfældet. Før du køber en udbyttebetalende aktie, bør du derfor overveje, om aktien virker attraktiv for andet og mere end sit udbytte.

Hvornår har du ret til udbytte?

Der kan være forskel på, om et selskab udbetaler udbytte én eller flere gange om året.

Hvis et selskab udbetaler udbytte én gang om året, skal du eje aktien på dagen for godkendelse af udbytte. Det sker på virksomhedens årlige generalforsamling, som er aktionærernes højeste myndighed. Du har altså kun ret til udbytte, hvis du ejer aktien på dagen for generalforsamlingen.

Dagen efter generalforsamlingen, handles aktien ex-udbytte. Det er ligesom med en ex-mand eller ex-kæreste – noget der var engang, men som ikke er længere. På denne dag falder aktien og investorerne har naturligvis ikke adgang til udbyttet. Man kan ikke få i pose og i sæk – kursfald og købe billigt og udbytte samtidig går ikke hånd i hånd.

Nogle selskaber udbetaler udbytte flere gange årligt. Her skal man ikke holde øje med generalforsamling at holde øje med, men i stedet ex-dagen, som er dagen eller dagene efter kvartalsregnskabet, halvårsregnskabet.

Nogle drømmer om at kunne leve af sit udbytte

Udbytteskat

Når du som aktionær modtager udbytte, skal du selvfølgelig betale skat af det. Det kaldes udbytteskat.

Udbytteskatten trækkes direkte af udbyttet, inden pengene udbetales til aktionærerne. Helt ligesom din arbejdsgiver trækker skat af din løn, før den bliver udbetalt til dig.

I Danmark er skattesatsen på udbytte 27%. Det er vigtigt, at du altid holder dig selv opdateret om de gældende skatteregler på SKAT’s hjemmeside, da skattereglerne løbende bliver ændret.

Tags
Investering

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP