Hvad koster det at være kvinde i 2023?

Det koster en hel del både økonomisk og følelsesmæssigt

Skrevet af
Zilla Peoples
Udgivet
March 7, 2023
Kvindernes internationale kampdag er en anledning til at reflektere over, hvad det vil sige at være kvinde – hver eneste dag (Pexels Brett Sayles/Unsplash)
Tags
Voices
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hvad koster det at være kvinde både økonomisk og følelsesmæssigt? Helt ærligt, tænk over det. Det er noget, jeg har tænkt særlig meget på i forbindelse med kvindernes internationale kampdag i år, og jeg vil opfordre alle jer til at gøre det samme. Det er så nemt at normalisere den ulighed, der er mellem mænd og kvinder og se den som en helt normal del af livet. Men er tiden ikke ved at være inde til, at vi zoomer lidt ud og åbner øjnene for, hvordan kvinder oplever ulighed hver eneste dag? At have sin menstruation, at føde og opdrage børn. Det koster en del – en hel del – at være kvinde i 2023. 

Det koster at have din menstruation

Hvad koster det for vores opfattelse af os selv som kvinder, at vi har vores menstruation? Den her smukke ting, som symboliserer, at vi er i stand til at give liv, bliver betragtet som noget beskidt, der hverken skal ses eller høres om. Hvad koster det for vores pengepung at købe “feminine produkter” hver eneste måned? Eller lad os nu bare kalde det, hvad det er: Tamponer, bind, trusseindlæg, menstruationskopper. Hvad koster det for vores præstationer på arbejdet, når vi har vores menstruation? Jeg har selv prøvet at stå foran en hel organisation og holde oplæg, mens mine menstruationskramper gjorde så ondt, at jeg knapt kunne stå op. Men samfundet har lært mig, at jeg skal holde den slags for mig selv. Så med sved på overlæben gjorde jeg, hvad enhver anden kvinde ville have gjort: Jeg færdiggjorde min præsentation, tog imod applausen, gik ud på toilettet og græd (lydløst) som reaktion på smerten.

Men hvad koster det for mig, at noget så dybt forbundet til min identitet som kvinde ikke kan blive accepteret som den naturlige, ubelejlige og normale ting, det er? Tænk over det. 

Jeg tænker på, hvordan mine børn opfatter mig, fordi jeg ikke vil have, at de skal vokse op og tro, at deres forældre ikke er lige. Især fordi vi lever i en verden, hvor mit køn ikke er lige med min mands. Så ja, det koster først og fremmest følelsesmæssigt at komme hjem med overskud og energi selv efter en stressende arbejdsdag. Det koster også noget både følelsesmæssigt og økonomisk at balancere en karriere og være mor på samme tid. Men uanset hvad er det en læring, jeg er stolt af at give til mine drenge: At bevise, at vi kan være lige. 

Ubetalt omsorgsarbejde koster en del

Der er ingen tvivl om, at vores lille familie matcher statistikkerne med kvinder, der klarer det meste ubetalte arbejde i hjemmet. Et nyt dansk studie viser, at 10% af mødres løn går til at betale for børnene, mens fædres løn stort set forbliver uberørt. Den statistik passer vi også ind i. Samme studie viser også, at de 10% af lønnen hver måned sammen med løngabet på 18% resulterer i 1 million danske kroner mindre i mødres pensionsopsparinger sammenlignet med fædrene. Og det er altså per barn. Så for mig med to børn betyder det 2 millioner kroner mindre til min pensionsopsparing trods alt mit hårde arbejde. Så ja, økonomisk koster det noget at være kvinde. Det koster på vores løn og på vores pensionsopsparing.

Som kvinder giver vi følelsesmæssigt meget til vores børn. Til gengæld taber vi økonomisk (Laura Fuhrman/Unsplash)

Økonomisk og følelsesmæssigt er det dyrt

Så hvad koster det at være kvinde? Det er dyrt både økonomisk og følelsesmæssigt. Kvinder bærer den emotionelle byrde, der følger med noget så simpelt som at gå alene hjem om aftenen, at udføre det meste af omsorgsarbejdet i hjemmet og alle de andre følelser, der kommer af ikke at blive hørt eller lyttet til. Og det koster en del. For med alle de følelsesmæssige forpligtelser kvinder bliver forventet at give til samfundet, så er kvinder ikke i stand til at forfølge deres karriere i samme tempo som mænd. Det er et faktum. Vi er økonomisk bagud, alene fordi vi er kvinder. Vi er filtret ind i et spind af følelsesmæssige omkostninger, der fører til finansielle omkostninger og omvendt.  

Hvordan vender vi frustrationen til en styrke og positiv forandring?

Som du sikkert kan fornemme, så er jeg frustreret. Og jeg vil ikke undskylde for min frustration, så dem omkring mig kan føle sig bedre tilpas. Men jeg vælger at bruge min frustration til noget positivt. Til at udfordre status quo. For lighed er værd at kæmpe for. Og en lige verden er en smuk verden. 

Så jeg synes, vi alle skal benytte kvindernes internationale kampdag til at reflektere. Og måske endda endnu vigtigere: Bruge dagen som anledning til at gøre en positiv forskel og ændre den uretfærdighed, vi alt for ofte bliver mødt af.

Tags
Voices

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP