Hvorfor skal man investere?

Investering kan gøre en kæmpe forskel for din formue over tid. Vil du vide hvorfor, og hvordan man kommer i gang? Læs her hvor nemt det faktisk er at starte.

Skrevet af
Maiken Reinholdt Mogensen
Udgivet
January 26, 2023
(Billede: Ioana Christina)
Tags
Investering
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fire grunde til at investere

I Danmark er vi gode til at lade vores penge stå og samle støv på en bankkonto. Det er især blandt kvinderne, at denne tendens ofte har stor indflydelse på hvor mange penge, vi har til rådighed senere i livet. En lav rente, betyder nemlig, at vores penge på sigt bliver mindre værd, end hvis vi investerede dem. Her er fire perspektiver på, hvorfor du bør overveje at investere dine penge.

  1. Dine penge taber værdi til inflation 
  2. Opnå det gennemsnitlige årlige afkast på 7-10%
  3. Nyd godt af renters rente effekten
  4. Kvinder lever længere end mænd

Hvad er inflation?

Mange mennesker finder en tryghed i at spare op på deres bankkonto, men faktisk er det den bedste måde at få mest muligt ud af pengene på. Det skyldes en kombination og lave renter i banken og inflation. 

Måske du har hørt om inflation i nyhederne. Inflation er et udtryk for generelle prisstigninger i samfundet. Inflation betyder, at det, du kan købe for 100 kroner i dag, vil måske koste 108 kroner om nogle år (afhængig af hvor høj inflationen er. Sagt på en anden måde, på grund af vil inflationen taber dine penge værdi. Derfor er det vigtigt, at de penge, du har arbejdet hårdt for at spare op, som minimum opretholder deres værdi, og det gør de ikke når de sidder på en bankkonto med lave renter. 

Hvad er inflation? 

  • Inflation er et udtryk for generelle prisstigninger i samfundet 
  • Inflationen lægger typisk på 1-2% om året herhjemme, men er steget utrolig meget det sidste år, grundet stigende renter og forsyningskrise

Inflation og investering? Hvad er sammenhængen?

Der er altid en risiko for at tabe sine penge, når man investerer. Men det som mange glemmer er, at opsparing i banken heller ikke er risikofrit, da din opsparing taber værdi til inflation. En måde at forhindre dine penge i at blive mindre værd er ved at investere dem. Når man investerer, har man typisk en udsigt til et afkast, som er stort nok til at modvirke inflationens negative effekt – og oftest mere til. Det betyder, at du potentielt kan tjene penge, mens du sparer op.

Hvor meget kan man tjene på investering?

Historisk set har det altid været en god idé at investere. Hvordan det? Jo selvom der har været uro og finanskriser, som har ledt til store fald, så er aktiemarkedet altid steget til nye højder. 

Vidste du, at det gennemsnitlige afkast på aktiemarkedet er 7-10% om året? Dette gennemsnit inkluderer også år med finanskriser, så der er altså masser af mulighed for at opnå gode afkast. 

Hvad er risikoen ved at investere?

Når du investerer, kan du ofte gøre en god forretning med en begrænset risiko. For eksempel er det gennemsnitlige afkast på en investeringsstrategi med lav risiko og en tidshorisont på 4-8 år 6,8 procent. Til sammenligning er renten på en bankkonto omkring 1 procent (hvis vi er heldige). Reelt betyder det en forskel på 4 procent efter skat. Har du 500.000 kroner stående, betyder det altså et afkast på 20.000 kroner mere om året.

Sørg for at tænke langsigtet, så begrænser du din risiko. En tommelfingerregel siger, at aktiemarkedet i gennemsnit fordobler sin værdi på 8 år. Selvom der til tider er større eller mindre udsving i markedet, så har aktiemarkedet historisk set kun gået én vej - op!

Aktiemarkedet stiger i gennemsnit 7-10% om året

Udnyt renters rente effekten 

Måske du har hørt, at jo tidligere du kommer i gang med at investere jo bedre. Og hvorfor så det? Jo det bedste du kan have som investor, det er tid. Tid til at lade dine investerede penge, blive i markedet og generere afkast til dig. 

Det skyldes renters rente. Der er en grund til, at renters rente er blevet kåret som verdens ottende vidunder af Albert Einstein. For renters rente effekten kan gøre en kæmpe forskel for din formue, når bare du tilsætter det: TID! 

Med renters rente får du afkast af dit afkast. Det betyder grundlæggende, at du kan opnå en eksponentiel vækst af dine penge, fremfor bare en lineær (hvilket er et stort plus). Det er altså denne effekt, som gør, at også små formue kan vokse sig store. 

Vi bliver ældre og ældre

Det sidste argument for at komme i gang med at investere er, at vores forventede levealder stiger og stiger. I dag ser mange pensionstilværelsen som en gylden mulighed for at gøre de ting, man altid har drømt om, men endnu ikke har nået. Det kræver dog, at man har sparet tilstrækkeligt op i sine erhvervsaktive år til at kunne leve det liv, man drømmer om, når man stopper med at arbejde. 

I Danmark bliver vi ældre og ældre, hvilket giver os flere år at finansiere. Og ikke nok med det, så rammer det især kvinder. For vi kvinder lever faktisk i gennemsnit 4 år længere end mænd. 

Vi lever altså længere, men betyder det så også at vi har sparet mere op? Nej, desværre ikke. Faktisk går danske kvinder på pension med en pensionsopsparing der er 20% mindre end mænds. Vi lever altså længere, men har færre penge til at finansiere vores alderdom. Dette er endnu en grund til at investere - særligt hvis du er kvinde og læser med her.

(Billede: Marlen Stahlhuth)

Kvinder er bedre til at investere end mænd

Vi afrunder lige denne artikel med et par opmuntrenede ord. Vidste du, at kvinder faktisk er bedre til at investere end mænd? Vi opnår ganske enkelt bedre afkast end mændende. Det viser både undersøgelser fra USA, England og sågar fra Nykredit herhjemme.

Fakta er, at der er færre kvinder end mænd, som investerer, men når vi kvinder endelig kommer i gang, så er vi faktisk virkelig dygtige til det. Der er altså ingen grund til, at kvinder ikke skal investere. Tværtimod. Husk at vi har hjulpet tusindvis af kvinder i gang på aktiemarkedet, og vi ved, at vi også kan lære dig at investere. Hvis du har modet, så tager vi springet sammen? 

Tags
Investering

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP