Sådan håndterer du udsving

Aktiemarkedet har fået en turbulent start på 2022. Inflation og stigende renter er blandt årsagerne til faldende aktiekurser, og det er ikke til at sige, hvordan disse vil påvirke resten af året. Så hvad gør man som investor i 2022? Vi giver dig lidt guidance her.

Skrevet af
Maiken Reinholdt Mogensen
Udgivet
February 2, 2023
(Billede: David Dibert)
Tags
Investering
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Var du en af de mange seje kvinder, der gjorde sin entre på aktiemarkedet i 2020 eller 2021? Så har du sikkert set dine investeringer klare sig godt. Begge år har nemlig været særdeles gode. I hvert fald hvis man lige ser bort fra den der pandemi, der har raset, og bare fokuserer på økonomien.

Helt det samme kan man ikke sige om starten på 2022. I det nye år er danske såvel som udenlandske aktier faldet drastisk. Hvis du har prøvet det, ved du, at røde tal i porteføljen og negative nyheder i medierne ikke er sjovt, især ikke hvis man er ny på aktiemarkedet. Så hvordan håndterer du dine investeringer i 2022?

Vi har samlet fem tips nederst i artiklen, men først lidt baggrund for at forstå markedet.

Inflation i USA rammer os alle

Du har garanteret hørt om de stigende priser, vi har oplevet de sidste uger og måneder. Ikke bare på benzin og gas, men også på fødevarer og en lang række andre dagligvarer stiger priserne for tiden hurtigere end normalt. Det kaldes høj inflation.

I Danmark var forbrugspriserne på alle varer gennemsnitligt steget med 3,1 procent i december 2021 sammenlignet med december 2020. Det er en af de største stigninger siden 2012.

Men det står langt værre til i USA. Her er priserne steget med 7 procent - altså over dobbelt så meget som herhjemme. Det betyder, at en vare, som i december 2020 kostede 100 dollars, kostede 107 dollars året efter. Det er den største stigning siden 1982.

(Billede: Kenny Eliason, Unsplash)

Renterne stiger, aktiekurserne falder

Når lønningerne ikke følger med prisstigningerne, sidder pengene ikke nær så løst hos forbrugerne. Det går ud over samfundsøkonomien og har fået den amerikanske centralbank til at bebude hurtigere rentestigninger end forventet.

Og når renten stiger, bliver det dyrere at låne - både for dig som forbruger og for virksomheder som Apple og Amazon - og derfor bliver der ikke sprøjtet lige så mange penge ind i aktiemarkedet.

Lige nu er spørgsmålet, om den europæiske centralbank og Danmarks nationalbank vil følge trop med stigende renter. Uanset om de gør det eller ej, bliver de danske aktier påvirket, da USA er vores største handelspartner og en altafgørende spiller på det globale aktiemarked.

Så derfor de røde tal i porteføljen.

Don't panic!

5 tips til at håndtere kursdyk

1. Don’t panic

Selvom det føles forfærdeligt at se sine penge miste værdi, nytter det ikke noget at gå i panik. Psykologer er enige om, at man ikke tænker klart i en situation, hvor man oplever økonomiske tab, så det er ikke nu, du skal tage drastiske beslutninger.

2. Husk det historiske perspektiv

Aktiemarkedet er ikke et sted for kontrolfreaks. Det går op og ned, og kigger man på sin portefølje hver dag, bliver man nemt stresset. Men der er det vigtigt at huske det historiske perspektiv. Selvom der har været meget store udsving, har det gennemsnitlige årlige afkast siden 1900 været på næsten 10 procent.

3. Hold dig til din strategi

Husk på, hvorfor du købte dig ind i den pågældende aktie, fond eller ETF. Var det en langsigtet investering, og tror du stadig på den, skal du nok bare slå koldt vand i blodet. Et aktiefald er ikke et tab, før du sælger, og selv store kursdyk kan vendes til stigninger.

4. Se det som en erfaring

Selv hvis du beslutter dig for at sælge en investering med tab, skal du ikke se det som et nederlag. Alle investorer, selv Warren Buffet, taber på visse investeringer. Så i stedet for at bebrejde dig selv, bør du spørge: Hvad har jeg lært af oplevelsen?

Måske kendte du ikke virksomheden godt nok, så du skal blive bedre til research. Eller måske fulgte du i ren FOMO en trend, så du skal blive bedre til at skelne hype fra reelle anbefalinger. Der vil helt sikkert være en læring, som du kan bruge fremadrettet.

5. Tal med andre om nederlagene

Ligesom vi sjældent hører om alle de tabte graviditeter eller de jobs, folk ikke fik, er tab på investeringer også lidt af et tabu. Man kan føle sig dum, når man “spiller” sine penge væk, men husk på, at det gør de andre også. Det bliver kun lettere, når man taler om det, og måske kan du endda lære af dine venners fejlinvesteringer, ligesom de kan lære af dine.

Tags
Investering

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP