8 råd til dig der skal være mor

At forberede en familieforøgelse handler ikke kun om at kigge på sødt babytøj og hjertevarmende ultralydsfotos. Der er nemlig nogle vigtige økonomiske opgaver både før og efter fødslen, som vi tager dig i gennem i denne guide. Bliv medlem af Female Invest i dag, så hjælper vi dig i gang med at få overblik over din økonomi.

Skrevet af
Lærke Engelbrekt Pedersen
Udgivet
February 3, 2023
(Billede: Daniel Faró)
Tags
Penge og livsstil
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Under graviditeten:

1) Planlæg din barselsorlov. Beslut hvor længe du og din partner (hvis du har en) gerne vil have barsel, og undersøg om i får betalt løn i hele eller dele af perioden. Denne beslutning vil sandsynligvis være det mest afgørende for din families økonomi det kommende år, så sørg for at sætte dig godt ind i din arbejdsgivers regler på området.

2) Lav et nyt budget. Der er mange (rigtig mange!) udgifter forbundet med at få børn. Hvis du er midt i din graviditet, vil der givetvis være en masse ting, du mangler at købe. Lav en liste med det du skal bruge og sæt en grænse for, hvor meget du er villig til at betale for både dét, der er nødvendigt, og dét der er ”nice-to-have” (fx en designer pusletaske). Du kan også med fordel overveje at købe brugt for at minimere dit forbrug. Faste omkostninger som fx bleer, forsikring og ekstra mad vil ændre dine udgifter de kommende år, så medregn dem i dit budget nu, så du har en realistisk oversigt over, hvordan din økonomi vil se ud.

3) Start din Fuck You konto. En Fuck You konto er en opsparingskonto med 3-6 måneders løn efter skat, som du bruger i tilfælde af uforudsete omkostninger. Det vil give dig en dejlig ro i maven at vide, at der står penge klar på en konto, hvis bilen brænder sammen, eller hvis du vil sige dit job op.

(Billede: Dakota Corbin, Unsplash)

Inden for barnets første 30 dage

4) Tilføj dit barn til din forsikring. De fleste forsikringsselskaber anbefaler, at man tilføjer sit barn til sin forsikring indenfor den første måned efter fødslen, men jo før du kan gøre det jo bedre.

5) Overvej dine muligheder for børnepasning. Hvis dit barn skal i institution, kan det være en langsommelig proces at vælge den helt rigtige vuggestue, og der vil ofte være lange ventelister. Vi anbefaler derfor, at du begynder at overveje mulighederne i god tid.

Efter den første måned

6) Skriv eller juster dit testamente. Skulle det værst tænkelige ske, at en eller begge forældre dør, er det vigtigt, at der er taget hånd om dit barn. Udpeg en værge, så domstolene ikke behøver gøre det. Sørg også for at tegne en passende livsforsikring, så dit barn er sikret økonomisk.

7) Overvej at oprette en børneopsparing. Hvis du har luft i dit budget, kan du med fordel overveje at oprette en børneopsparing til dit barn.

8) Bliv ved med at indbetale til din pension. Når man pludselig får ansvaret for et lille barn, kan det være nemt at glemme sine egne finansielle mål. Det er vigtigt, at du ikke kommer til at negligere dine langsigtede økonomiske planer, så bliv endelig ved med at indbetale til din pension. Hvis det kun er din partner, der modtager pensionsbidrag i løbet af barselsperioden, bør I overveje at overføre halvdelen til din pension, så du også er sikret.

Når man sætter et barn i verden medfølger en række økonomiske beslutninger/opgaver. Du behøver ikke klare dem alle med det samme, men det er vigtigt, at du føler du har overblik, så du giver din familie de bedste forudsætninger for økonomisk succes.  Bliv medlem af Female Invest i dag, så hjælper vi dig i gang med at få overblik over din økonomi. Vi starter med at din privatøkonomi, hvor vi lærer dig at lægge et budget (som du rent faktisk kan holde), hvordan du kan afbetale din gæld med to metoder og hvordan din økonomi bliver investeringsklar.

Tags
Penge og livsstil

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP