Hvad er renters renter?

Det er vigtigt at forstå renters rente, når man investerer. Det har nemlig stor indflydelse på dit afkast. Vi vil her lære dig om renters rente, som kan gøre, forhåbentlig, en stor forskel for afkastet på din investering.

Skrevet af
Anna-Sophie Hartvigsen
Udgivet
February 3, 2023
Tags
Investering
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Små formuer kan også vokse sig store over tid

Der er en grund til, at Einstein omtalte renters rente som “den stærkeste kraft i universet” og “verdens ottende vidunder”.

Renters rente er en mekanisme, hvormed din oprindelige investering hurtigt kan vokse sig større, fordi du får renter af dine renter. Eller afkast af dit afkast. Der henvises ofte til denne mekanisme, når du eksempelvis hører din bankrådgiver sige, at “selv små formuer kan vokse sig store”.

Takket være renters rente kan du over tid få store afkast på relativt små investeringsbeløb, og du behøver derfor ikke have mange penge for at komme i gang med investering. Du kan se det som en snebold, der ruller sig større og større.

Eksempel:

Forestil dig, at du investerer 20.000 kroner, som efter det første år giver et afkast på 8 % svarende til 1.600 kroner. Din investering er nu 21.600 kroner værd, og du lader den stå uden at foretage nogen ændringer.

Efter yderligere et år får du igen et afkast på 8 %, men nu svarer afkastet til 1.728 kroner, fordi du også får afkast (renter) på sidste års afkast (renter).

Hvis du fortsætter med at lave og geninvestere et afkast på 8 %, vil din oprindelige investering på 20.000 kroner efter 10 år være vokset til 43.178 kroner og efter 20 år til 93.219 kroner.

Alle, der investerer, kan udnytte renters rente-effekten til deres fordel. Men det kræver, at du er tålmodig og ikke trækker dit overskud ud hvert år. Tålmodighed og tid er vigtige faktorer, når man taler renters rente. Renters renter skal have tid til at arbejde, og en rimelig tidshorisont på 10 år eller mere gør en stor forskel.

Rentes rente er verdens ottende vidunder.

Der er delte meninger om, hvorvidt du bør geninvestere modtagne udbytter. Fortalere for geninvestering argumenterer for, at du får mere gavn af renters rente-effekten ved at geninvestere dit udbytte. På denne måde får du også lidt ekstra i udbytte året efter. Skeptikere peger på, at der fratrækkes 27 procent udbytteskat, og at du skal betale kurtage for alle nye køb.

Hvis du geninvesterer dit udbytte, kan du derfor kun geninvestere det beløb, du har fået udbetalt efter skat. Når du sælger dine aktier eller får udbetalt udbytte igen, vil pengene endnu en gang blive beskattet. Uanset om du geninvesterer udbytte eller ej, er renters rente-effekten markant over længere tidshorisonter. Den er derfor vigtig at kende for yngre investorer, der forventes at have længere tidshorisonter for deres investeringer.

Du kan prøve at regne lidt på renters rente her.

Tags
Investering

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP