Singleøkonomi & de variable udgifter

SINGLEØKONOMI Singleøkonomi & de variable udgifter Næsten en million danskere lever i dag alene. Det kan der være mange årsager til, og denne gruppe dækker over singlen der venter på at møde sin udkårne, dén som aktivt vælger at bo alene, dén som er trådt ud af en skilsmisse, eller dén som er efterladt som enke eller enkemand.

Skrevet af
Lærke Engelbrekt Pedersen
Udgivet
February 3, 2023
(Billede: Kristine Isabedra)
Tags
Privatøkonomi
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fælles for dem er at det er dyrt at være single i Danmark. Undersøgelser viser nemlig, at singler bruger 20% mere på forbrug i gennemsnit end gennemsnitsdanskeren.

Det er der måske en god forklaring på. Tiden som single kan være en tid, hvor du har ekstra lyst til at forkæle dig selv, og idet du ikke har så mange forpligtelser overfor en eventuel partner, og måske heller ikke børn, kan man nemt fristes til at give den gas.

De gode vaner

Men pas på! Det er super nemt at tilegne sig nogle rigtig fine luksus-vaner, fordi man uden mange forpligtelser har et stort rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet er dét, som er tilbage, efter alle de faste udgifter - såsom husleje, el/vand/varme, forsikring, tv/licens/internet - er betalt.

Pludselig kan hele rådighedsbeløbet forsvinde til et opskruet forbrug hver måned – måske endda mere end rådighedsbeløbet, hvis forbruget rigtig har fået frit spil

Men det er nu, de gode vaner skal etableres. Og mulighederne for at få mest muligt ud af pengene skal udforskes!

Faste udgifter

Bare fordi man bor alene, bor man ikke til halv pris – desværre. Man betaler oftest lige så meget for indboforsikring, el/varme og internet som dét par, der bor inde ved siden af.

Selve huslejen er som oftest heller ikke halv pris, bare fordi man har held til at finde sig en lille lejlighed passende til én person.

Mad

Mad bliver ikke halvt så dyrt bare fordi man kun er én, der skal spise. Faktisk viser undersøgelser, at hvor et par kan spise for 3000 kr. per måned, vil en enlig oftest spise for 2000 kr. per måned. Ene og alene fordi det meste mad sælges i størrelser og portioner, som passer til to eller flere. Og såfremt en madvare findes i en lille portion, vil den være dyrere per kilo end samme produkt i en større pakning.

De upraktiske mængder betyder, at singler oftest ender med at smide mere mad ud end par. Tal fra Miljøstyrelsen viser, at singler i gennemsnit smider omtrent 99 kilo mad ud årligt, mens et par smider omtrent 65 kilo mad ud.

Derfor, prøv om du kan finde butikker hvor du kan handle varer i små portioner.

Overvej om et tilbud med 3 pakker pålæg er noget du får brugt – hvis det kan smides i fryseren, er idéen måske ikke helt tosset. Måske har du en nabo eller et par venner, som vil være med til at dele det store pakketilbud på vaskepulver, kød eller sodavand.

Husk, at hvis du ender med at smide dele af maden ud, har det ikke været pengene værd.

Tænk også på at fødevarer der er i sæson, oftest er billigere netop på dette tidspunkt, da de er i overflod, mens de bliver dyrere uden for sæson.

Fritid

Når man har ekstra meget fritid til rådighed, er man lynhurtigt betalende medlem en hel masse steder. Måske både i fitnesscentret, yogacentret, diverse andre idrætsforeninger som kajak og klatring, årskort til teater og zoo, Escape Rooms, trofast støtte på den lokale kaffebar og de omkringliggende fortovscafeéer, samt en tilbagevendende gæst på favorit-restauranterne…og sikkert en del mere.

Oveni kommer sandsynligvis et aktivt natteliv… Jo jo, udgifterne er mange, når man er out and about.

Her er du nødt til at være disciplineret, hvis budgettet skal overholdes – og der forhåbentlig også skal være lidt tilbage at investere for

I stedet for at vælge et årsmedlemskab kan du undersøge, om man kan købe klippekort. Medmindre man er en særdeles inkarneret besøgende (hvilket kan være tilfældet for nogle), kan klippekortet nogle gange bedre betale sig.

Er du glad for yoga, og har du pladsen derhjemme, er der også mange gode gratis videoer på YouTube – nogle instruktører har nærmest opnået kultstatus. Overvej om det er noget for dig fremfor det dyre yoga-abonnement.

Løbeture, cykelture og vandreture kan alle sammen foretages udendørs og ganske gratis, så overvej om du halvdelen af året kan spare fitness abonnementet, og indånde den friske udendørs luft i stedet.

Måske din arbejdsplads – eller universitetet, hvis du er studerende – også tilbyder adgang til et (knap så fancy) fitnesscenter… til reduceret pris.

Når det går løs i nattelivet, så hæv et beløb i kontanter, som du stikker i tasken. Dankortet kan blive hjemme. Så bliver du ikke grebet af en vild idé om at give omgang til hele bordet.

I godt vejr kunne aftenen starte i en park eller dejlig terrasse, her er de supermarkeds-indkøbte drikkevarer nemlig billigere. Bodegaér er også ofte en udmærket mulighed for at finde både hygge og øl til rimelige priser, her kunne aftenen jo starte.

Når den lyse morgen melder sin ankomst, så tag cyklen hjem. Eller fest løs til det første tog eller den første bus kan tage dig hjem til dagstakst.

Er du udfordret med tømmermænd dagen derpå, så sørg for at købe ind på forhånd, så du ikke skal forbi den dyre 7-Eleven. (Så slipper du også for køen i Netto med tømmermænd og svedeture)

Det koster 20.000 kr. mere at bo alene, end hvis du bor med en partner.

Rejser

Har du også lagt mærke til at de fleste pakkerejser indbefatter at I er to, som rejser sammen, og overnatning sker i dobbeltværelse?

Men der er faktisk rejsebureauer, som tilbyder singlerejser, eller for ”solo-rejsende” som det også kaldes, hvor du ikke skal betale ekstratillæg for enkeltværelse. Google er din ven, find dem på nettet!

TV & streaming

Slænge sig i sofaen mens man ser TV er en så inkarneret del af vores kultur, at de fleste ikke kan forestille sig at skulle undvære det. TV-pakker kan dog hurtigt koste 300-500 kr. per måned, så måske der er andre muligheder?

Der ligger utrolig mange videoer indenfor nærmest ethvert tænkeligt emne på YouTube. Netflix tilbyder også flere brugere på samme abonnement. Det er nok oprindelig ment til en familie, hvor børnene vil se noget andet end forældrene inde i stuen. Men det kan også nemt deles over flere adresser. Derudover findes også Filmstriben, hvor du gratis kan låne film med dit bibliotekslogin.

Elsker du historier eller fagbøger, så overvej at lægge øre til gratis tjenester som e-Reolen (dansk) eller Libby (engelsk). Her kommer vi heller ikke uden om det gigantiske udbud af podcasts. På nettet kan man finde lister over de bedste podcasts netop nu, og lade sig inspirere. Det er bare at gå på opdagelse – ganske gratis!

Transport

Pendling er endnu én af de udgifter, der er svær at spare på. Egentlig hører pendler-udgifter nok under de faste udgifter, og altså ikke i denne artikel, men lad os betragte transport som ét hele.

Hvis din arbejdsgiver har en aftale med DSB, har du måske mulighed for at få pendlerkortet DSB Erhverv, hvor du mod at købe pendlerkort til ét år ad gangen opnår 11.3% rabat.  

Har du badefaciliteter på dit arbejde eller læreanstalt, så tag udfordringen op og hop på cyklen selvom der er lidt langt (måske bare i sommerhalvåret?). Du får motion og pendling klaret samtidig (to fluer med ét smæk), så du kan have rigtig god samvittighed, når du kommer hjem om aftenen.

Måske er cykelturen tiden værd, selvom det ville gå hurtigere med bus og tog – til gengæld sparer du tiden i fitnesscentret efter arbejdstid. Og deltager du i den årlige Vi Cykler Til Arbejde-kampagne, er der rigtig gode odds for, at du ender i toppen af feltet.

Har du ikke brug for en bil til daglig, så overvej nogle af de mange delebilsordninger eller at leje en bil fra en privat gennem GoMore. Gennem GoMore kan du også få et lift.

A-kasse & lønsikring

Betaling til en A-kasse sikrer dig rettigheden til at få dagpenge, hvis du skulle miste dit arbejde. Givet den sikkerhed som medlemskabet af en A-kasse derfor byder dig, er det noget, du bør overveje meget grundigt, inden du melder dig ud.

Nok kan det synes dyrt at betale medlemskabet, men det er sikkerheden, som du betaler for, og det kan derfor være afgørende for, at du kan blive boende i din bolig og delvist opretholde din livsstil. Derudover er medlemskabet fradragsberettiget, så du betaler ikke helt dét beløb, som du ser bliver trukket fra din konto.

Hvis du er single, kan det for nogle give mening at betale til såkaldt lønsikring. Det er en slags forsikring, som du betaler løbende, som sikrer dig op til 80-85% af din tidligere løn, hvis du bliver fyret.

Idet du er alene om at sikre indtægten til husholdningen, er du også mere sårbar overfor en fyring end et par, hvor den ene mister sit arbejde. Er du højtlønnet, kan lønsikring give rigtig god mening, så du delvist kan opretholde din bolig og livsstil, indtil du finder et andet arbejde.

Tags
Privatøkonomi

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP