Vores bedste tips til at håndtere volatilitet

Inden vi begynder at tale om, hvordan de finansielle markeder er påvirket af situationen i Ukraine, vil vi først bruge et øjeblik på at anerkende de store menneskelige tab, krisen i Ukraine har medført.

Skrevet af
Maiken Reinholdt Mogensen
Udgivet
March 3, 2022
(Billede: Chris Briggs, Unsplash)
Tags
Investering
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Selvfølgelig er vi også i Danmark berørt af krisen, men dog mere indirekte, og vi har generelt kunne betragte krisen på en sikker afstand.

Af denne grund kan man få tendens til straks at fokusere på den økonomiske påvirkning som krisen forvolder. For de finansielle markeder har medført stor volatilitet, og det er helt naturligt og menneskeligt, at vi frygter et stort tab.

Men vi skal huske på, at de vigtigste tab i denne krise ikke er økonomiske, men det er de menneskelige tab. De økonomiske tab er vigtige, men de må komme i anden række for en stund. Vores tanker går til befolkningen i Ukraine og til alle de familier, der er blevet adskilt, de mennesker der er blevet dræbt, og de mange mennesker, der flygter ud af landet for at undslippe ødelæggelsen af ​​deres hjembyer. Vi forstår, at mange – især nye investorer – frygter, hvordan deres egen situation kan blive påvirket af konflikten og af den markedsvolatilitet, konflikten har forårsaget. Men her skal vi alle huske på at sætte tingene i perspektiv.

Vi har startet en indsamling i samarbejde med Røde kors, og vi håber, at I vil hjælpe os med at støtte deres indsatser i Ukraine. Hvis du ønsker at bidrage kan du klikke her.

Der er utrolig meget usikkerhed lige nu. Der er usikkerheden om hvorvidt invasionen eskalerer eller ej, hvor langt Rusland og Putin planlægger at gå, og dertil er der usikkerheden om hvordan præsidenter, NATO, EU og private virksomheder reagerer på de begivenheder, der sker konstant i Ukraine. Og alle disse usikkerheder afspejles på de finansielle markeder. Det eneste, vi kan vide os sikre på, er, at der er ingen, der ved, hvad det næste der kommer til at ske, vil være. Og dermed er der heller ingen, som med sikkerhed kan sige, hvordan markedet kommer til at respondere den næste tid.  

I denne artikel vil vi give dig overblik over de seneste begivenheder i konflikten, forklare hvordan markederne reagerede på dem samt give dig vores bedste tips til at håndtere markedsvolatilitet.

Hvordan har markederne udviklet sig den sidste uge?

Natten til den 23. februar invaderede Rusland Ukraine og angreb flere byer. Den følgende dag reagerede markederne hurtigt – som vi har oplevet i tidligere geopolitiske kriser – med bevægelser op og ned. Overraskende nok, var markederne på vej opad igen allerede dagen efter invasionen.

USA, EU, NATO og mange andre udtrykte herefter kraftigt deres modstand af den russiske invasion. Som et forsøg på at svække Rusland, ude at fortage militære handlinger, blev der udstedt en række økonomiske og politiske sanktioner mod landet. Eftersom Rusland er indehaver af enorme globale ressourcer (olie, hvede, naturgas, palladium og særligt meget nikkel), kan konflikten få store konsekvenser og påvirke stigninger i både olie-, energi- og fødevarepriserne. Globale banker forventes også at blive berørt af invasionen og sanktionerne.

Allerede inden invasionen var aktiemarkederne på en nedtur, hvor vi så fald i aktiemarkedet på omkring 10%. Yderligere har vi oplevet en betydelig stigning i inflationen globalt, hvilket også har været med til at påvirke aktiemarkederne i en negativ retning. Usikkerheden om hvordan markederne vil udvikle sig fremadrettet er forståeligt nok ikke nem at håndtere – så hvad gør man?

Du har sikker overvejet din investeringsstrategi, det er nu du har brug for den, hold dig til den.

Vores bedste tips til at håndtere markedsvolatilitet og bevare roen

Her vil vi dele vores bedste tips til at undgå panik, når aktiemarkederne svinger op og ned. Faktisk afholder vi et webinar om netop dette – læs mere og tilmeld dig her

Diversificering er et must!

Du har sikkert hørt os sige dette en million gange før: diversificering er et must – virkelig! Diversificering er et fancy ord, der dybest set betyder, at du spreder din risiko på tværs af forskellige virksomheder, sektorer og lande. At have en diversificeret portefølje er det bedste tip mod markedsvolatilitet på kort sigt.

Kend din risikovillighed

Måske er dette en god anledning til at spørge dig selv, om din nuværende risikovillighed passer til dig? Ligger du vågen om natten og bekymrer dig om dine aktier? Så skal du måske overveje at minimere din risiko og langsomt bevæge dig over mod en lavere risikoprofil.

Mind dig selv om aktiemarkedernes historiske resultater

Overvejer du at sælge alt, hvad du ejer lige nu? Vi forstår dig! Det er ikke nemt at navigere i usikkerheden. (Ærligt talt, så prøver vi selv at holde os fra at logge ind på Nordnet og Saxobank for tiden..). Men én ting, der altid virker for os, er at minde os selv om den historiske udvikling på aktiemarkedet. Så det gør vi for at bevare roen og undgå paniksalg. Historisk set stiger det globale aktiemarked 7-10% i gennemsnit om året. Og det inkluderer år med krise som dot.com-krisen i nullerne og Finanskrisen i 2008.

Tid i markedet, slår timing af markedet

Markederne svinger over tid, men vi er her for at fortælle dig, at en af ​​de største fejl, investorer begår, er at forsøge at time markedet. De forsøger at gætte det ‘bedste’ tidspunkt at købe og sælge på for at få det bedst mulige afkast. Lav ikke den fejl. For som det siges: ”time in the market, beats timing the market” – med andre ord hvis du investerer konsekvent, har en langsigtet strategi og starter tidligt, vil du historisk set få et bedre afkast.

En anden fejl, investorer begår, er, at når markederne er i en nedtur, vil de fleste investorer have lyst til gøre noget – skride til handling! Det vil vi, af den simple grund, at vi er mennesker. Vi er designet til at handle, når vi står over for fare. Det kan være at fryse – altså være handlingslammede, at vi beholder vores aktier, eller det kan være at flygte fra faren, fx ved at sælge. Historisk set er den bedste beslutning at holde fast i sin strategi.

Vi har tre tips, som vi fortæller alle vores medlemmer:

- Læg ikke alle dine penge i én kurv (vi kan ikke understrege dette nok!)

- Kend din risikovillighed (betragter du dig selv som en lav-, mellem- eller højrisikoinvestor?)

- Invester aldrig penge, du ikke har råd til at miste!

Vi håber, at du nu er mere tryg ved dine investeringer og den markedsvolatilitet, vi i øjeblikket står over for.

Tags
Investering

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP