Explainer: Hvad er inflation?

Inflation er en uundgåelig ting når det kommer til vores daglige liv, indkøb, økonomi og investeringer. Her kigger vi nærmere på, hvad begrebet betyder, og hvad det i grunden har at gøre med dine aktier. Lad os dykke lige ned i det..

Skrevet af
Lærke Engelbrekt Pedersen
Udgivet
February 1, 2022
Tags
Privatøkonomi
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hvad er inflation?

Du kan måske huske at have hørt om inflation i samfundsfagtimen. Helt kort bruger man inflation om generelle prisstigninger i samfundet. Du kan måske huske dengang man kunne et halvt kilo spejderhagl for 25 øre hos den lokale.. Og det er godt 60 års inflation, som gør, at vi ikke kan købe billigt slik længere. Det kan også være, at du kan huske fortællinger om anden verdenskrig og tysklands hyperinflation, hvor man skulle skubbe en trillebør fyldt med mønter ned til bageren for at kunne betale for et brød. Det er også inflation - og på sit allerhøjeste.

Det er de færreste lande, som ønsker hyperinflation i den kaliber. Og derfor har de fleste lande lagt målsætninger for, at inflationen helst skal være omkring 2% om året. En inflation på 2% betyder i realiteten, at priserne vil stige stødt og allerhelst i takt med at lønniveauet også bliver højere.

Inflation er generelt set positivt, da det associeres med økonomisk vækst, fremgang og prisstigninger. Det modsatte af inflation er deflation. Deflation kan skabe usikkerhed omkring økonomisk vækst, og for investorer er usikkerhed om fremtidig vækst aldrig en god ting. Lad os se nærmere på hvordan aktiemarkedet påvirkes af inflation.  

Hvordan påvirkes aktiemarkedet?

Inflation spiller en stor rolle for den globale økonomi og dermed også for aktiemarkederne. Når inflationen er stabil, afspejles dette også på aktiemarkedet. For sagen er den, at inflationen også påvirker virksomhedernes evne til at tjene penge. Hvis inflationen pludselig stiger, vil virksomhedernes evne til at tjene penge og vækste også påvirkes. Hvorfor det tænker du måske? Ligesom priserne på varer og services bliver dyrere for os som privatpersoner, gør det samme sig gældenede for virksomhederne. Deres husleje stiger måske og priserne fra deres leverandører stiger også, som følge af den stigende pludselige inflation.

Når investorerne dermed hører, at der er forventninger om en inflationen vil stige mere end vanligt, så påvirker det investorernes tro til at virksomhederne kan leve op til den vækst, som de har lovet investorerne. Det kan gøre, at investorerne trækker sig eller bliver mere usikre, hvilket dermed kan skabe usikkerhed på aktiemarkederne. Hvis uroen er drastisk, og mange trækker deres investeringer ud på samme tid, kan man opleve et stort dyk, simpelthen fordi investorer bliver ramt at frygt for at lide store tab på deres investeringer, og derfor ender med at paniksælge deres aktier.  

Ovenstående er worst case scenario. For som nævnt er en stødt stigende inflation umiddelbart et godt tegn for økonomien, hvis altså at prisstigningerne hænger sammen med de generelle lønstigninger, og vi dermed kan opretholde vores købekraft og blive ved med at købe virksomhedernes produkter, som vi plejer.

For at opsummere så kan du ikke undgå inflation, men ved at investere kan du sikre dig mod inflation. Du kan gøre dit til, at dine penge vokser på trods af inflation. Husk på at det globale aktiemarked i gennemsnit vokser med 8-10% om året.

Tags
Privatøkonomi

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP