Sådan investerer du i virksomheder med kvinder i toppen

Kvinder fylder alt for lidt i de største virksomheders topledelse. Ud af de 668 største børsnoterede virksomheder i Europa har kun 50 af dem en kvindelig CEO. Det er ikke bare et problem for ligestillingen, men også for økonomien, fordi virksomheder ledt af kvinder statistisk set klarer sig bedre end gennemsnittet. Ved at investere i disse kan du både bidrage til ligestillingen og få gode afkast. Læs her hvorfor og hvordan.

Skrevet af
Maiken Reinholdt Mogensen
Udgivet
January 30, 2023
(Billede: Agustin Farias, Unsplash)
Tags
Investering
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Lad os lige starte med et par facts.

Fact 1:
Ud af de 668 største børsnoterede virksomheder i Europa har kun 50 af dem en kvindelig CEO.

Fact 2: Kvindelige CEOs skaber statistisk set en stigning på over 20 procent i aktiekursen over de første to år i spidsen for en virksomhed.

Ja. Jeg kan godt forstå, at du er forvirret. For de to facts hænger ganske enkelt ikke sammen.

Vi er altså langt fra ligestilling, når det kommer til diversitet i virksomhedernes topledelse, på trods af at diversitet og flere kvinder i ledelsen kan have massive økonomiske fordel for virksomhederne (og dermed også for aktionærerne.) 

Vi kan godt lide at forholde os til facts, så lad os se lidt nærmere på dette. 

Who run the world? Not girls

European Women on Boards (EWOB) - en international non-profit organisation, der arbejder efter Europa Kommissionens mål om ligestilling - har undersøgt, hvordan det står til med netop ligestillingen i toppen af europæisk erhvervsliv. 

Og det står skidt til, kan organisationen konkludere. Rigtig skidt endda. 

EWOB har udarbejdet rapporten Gender Diversity Index 2021, hvor man har kortlagt antallet af kvinder i bestyrelser og lederpositioner i 668 børsnoterede virksomheder i Europa. Hovedparten af virksomhederne er i STOXX 600 Europe. Det er et aktieindeks over de 600 største europæiske selskaber (ligesom vi har C25-indekset i Danmark).

Som nævnt har kun 50 ud af de 668 virksomheder en kvindelig CEO. Det svarer til 7%. Ser man på alle de øverste lederpositioner med de fine titler af Chief Officer (CEO, CFO, COO, CCO, CTO m.fl.), er der kun 168 af de 668 virksomheder, der har mindst én kvinde i deres såkaldte C-suite

Også i virksomhedernes bestyrelser er den helt gal med ligestillingen. Kun 35 % af de største europæiske selskaber har mindst én kvinde i bestyrelsen. Og kun 9 % af samtlige bestyrelsesposter er besat af kvinder.

Diversitet i ledelsen giver mere profit

Undersøgelsen fra EWOB viser med al tydelighed, at fordelingen af mænd og kvinder i topledelsen er helt skæv. Men hvorfor er der så mange flere mænd i ledelsen? Er det fordi de er bedre ledere? 

Det er der ingen undersøgelser, der viser. Faktisk tværtimod.

Det store analyseselskab S&P Global udkom i 2019 med en rapport med navnet When Women Lead, Firms Win. Som navnet antyder, konkluderer de, at kvinder i topledelsen statistisk set skaber bedre resultater for virksomhederne end markedsgennemsnittet.

I de første to år med en kvindelig CEO stiger virksomhedens aktiekurs gennemsnitligt med 20 procent, konkluderer rapporten. 

Undersøgelsen er baseret på 5.825 skift i lederpositioner (hvoraf 578 var kvinder) siden 2002. Alle virksomhederne er i Russell 3000-indekset, som er et indeks, der søger at være benchmark for hele det amerikanske aktiemarked.

Det er ikke kun CEO-stolen, der er godt tjent med en kvinde. Gevinsten ved at udpege en kvindelig CFO (økonomidirektør) er heller ikke til at tage fejl af. I de første to år har de kvindelige CFOs skabt 8 procent større overskud og 6 procent større aktieafkast.

Kun 50 ud af de 668 virksomheder har en kvindelig CEO

Sådan kan du investere i kvinder

Hvis du ligesom os ikke kan vente på, at virksomhederne kommer i gang med at ansætte kvinder i ledelsen, så er der gode nyheder. For du kan gøre din del for at støtte virksomheder, som tager ansvar for ligestillingen. Og det kan du gøre gennem investering. For investering er lidt ligesom at stemme. Du giver din støtte (penge) til de virksomheder, som du mener kan gøre en forskel. 

Undersøg den virksomhed, du overvejer at købe aktier i:

  • Hvordan er kønsfordelingen i C-suiten og bestyrelsen?
  • Hvad står der om ligestilling i virksomhedens CSR-politik?
  • Hvis virksomheden er europæisk, findes den måske i Gender Diversity Index 2020, hvor du kan se en analyse

Undersøg den fond/ETF, du overvejer at købe dig ind i:

Danske virksomheder med kvinder i toppen

EWOB’s Gender Diversity Index 2021 har givet disse 10 danske virksomheder højest ligestillingsscore. 1 er højest mulige værdi, 0 er lavest mulige værdi. Tallet i parentes markerer virksomhedens placering i det samlede indeks.

  • Tryg, 0,95 (15)
  • Gn Store Nord, 0,91 (20)
  • Genmab, 0,87 (54)
  • Chr Hansen Holding, 0,80 (62)
  • Iss AS, 0,76 (113)
  • Novozymes, 0,72 (154)
  • Danske Bank, 0,71 (163)
  • A.P Møller Mærsk, 0,64 (253)
  • Netcompany, 0,64 (253)
  • Vestas Wind Systems, 0,62 (277)

Find inspiration til din næste investering

Vil du gerne gøre din del og støtte virksomheder med kvinder i toppen? Så er der altså flere forskellige muligheder tilgængelig. I rapporten har EWOB samlet både en oversigt over de bedst performene europæiske virksomheder, men også dem der halter lang bagud. Husk at investering i virksomheder med diversitet og kvinder i ledelsen også er en god investering. Læs hele rapporten her

Tags
Investering

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP