F*ck being humble: Sådan mestrer du selvpromovering

Hårdt arbejde er en myte. Det er selvpromovering, der hjælper dig til at kræve din plads.

Skrevet af
Stefanie Sword-Williams
Udgivet
May 9, 2023
(Photo: Eslpeth Vincent)
Tags
Voices
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Jeg har længe arbejdet med at hjælpe kvinder og bedt dem alle huske på én væsentlig ting: F*ck det at være ydmyg. Jeg har endda skrevet en hel bog om det. Og i mellemtiden har jeg gjort det til min mission at disrupte den traditionelle karrierestige ved at sætte en stopper for kvinders tendens til at vurdere deres egne præstationer dårligt og de vrangforestillinger, de kan have om sig selv både på og uden for arbejdspladsen.

For hvis der er en ting, jeg ved med sikkerhed, så er det, at hvis kvinder vil kræve deres plads i den her verden, så er de nødt til at mestre den kunst, det er at kunne promovere sig selv. Og min mission er at hjælpe kvinder til at kunne lige præcis det. Hvorfor? Fordi nok er nok. Det er tid til, at vi tager kontrollen over vores karrierer og lærer, at stolthed kan bruges konstruktivt til at kræve vores retmæssige plads.  

Det er evnen til selvpromovering, der betyder noget

Hårdt arbejde er ikke altid svaret. I min TEDx Talk stillede jeg faktisk spørgsmålstegn ved den gængse opfattelse af, at “hvis bare du arbejder hårdt, når du langt.” For jeg tror, det er en myte, som alt for mange hopper på. Folk bruger dag ud og dag ind på at arbejde hårdt uden at nå de samme milepæle eller få samme muligheder som andre. Og spørger du mig, så er det dem, der er villige til at promovere sig selv, der når hurtigst og længst frem. 

(Photo: Hannah Domney)


Den modstand jeg mærker mod selvpromovering, tror jeg især stammer fra manglende viden om, hvordan man promoverer sig mest effektivt og frygten for at blive dømt af andre. 

Du skal ikke regne med, at din chef ser alt, hvad du gør

I starten af min karriere havde jeg nogle enormt lange arbejdsdage og gav den altid 110%. Men jeg følte sjældent, at min indsats blev anerkendt. Derfor indså jeg ret hurtigt, at hvis ikke jeg talte højt om mine succeser, når de fandt sted, blev mit hårde arbejde meget nemt overset. 

Tro mig, når jeg siger, at det er den største fejl, du kan begå. Jeg lærte, at min chef ikke lagde mærke til alt, hvad jeg lavede. Og jeg følte mig flad, når jeg ikke blev belønnet for min hårde indsats. Og da jeg først indså det, besluttede jeg mig for at dokumentere alt, jeg lavede og begyndte at promovere mig selv.

Drop skammen omkring selvpromovering

Hver gang jeg afholder workshops eller events om selvpromovering, minder jeg folk om, at selvpromovering handler om storytelling. Det handler om at tage kontrol over dit personlige narrativ for at nå de mål, du drømmer om. Det er vigtigt at huske på, at det ikke er arrogant at promovere sig selv. 

(Photo: Hannah Domney)

Så i stedet for at hæfte dig ved alle de dårlige eksempler, der findes på selvpromovering, skal du finde de folk og måder at promovere sig selv på, som inspirerer dig, og som du har lyst til at efterligne. Jeg hørte på et tidspunkt en podcast med et fantastisk citat: “Hvad er vigtigst: Dit ego eller din indflydelse?” Det vender jeg tilbage til hver gang, jeg bekymrer mig om min egen promovering, for det minder mig om, at når jeg står op for mig selv, kan jeg inspirere andre til at gøre det samme. 

Mine bedste råd til dig

At have det godt med at promovere sig selv er ikke noget, der på magisk vis sker i løbet af en nat. Og hvis jeg skal være helt ærlig, så starter det med, at du ændrer bittesmå ting i din adfærd. Her er fire simple og håndgribelige råd til, hvordan du gør:

1. Gør dig klart, hvorfor du gør det

Det er vigtigt at have et mål for din selvpromovering, så du bliver ved, selv når du har lyst til at give op. Men et mål hjælper dig ikke kun med at bevare motivationen. Det hjælper dig også til at finde frem til de vigtigste ting, du skal gøre for at nå i mål. Det kan for eksempel være, hvad du skal sige og promovere dig på, hvilke projekter du skal indgå i, eller hvilke folk du bør samarbejde med.

2. Gør det til en vane 

Jeg vil anbefale dig at sætte tid af hver uge eller måned til at reflektere over dine egne succeser, så du ikke glemmer dem eller overser de fremskridt, du gør dig. For at gøre det til en vane, er det en god idé at finde et sted uden for din arbejdsplads, så du sikrer dig, at du udelukkende bruger tiden på din personlige refleksion. Det kan for eksempel være på en café eller i en park. Du skal ikke se det som en ekstra ting på din to do-liste, men i stedet gøre det til en fast del af din kalender, hvor du opbygger din selvtillid. 

(Image: Stephanie Green/Unsplash)

3. Gør det nemt 

Jo mere du har forberedt dig, jo bedre. Det kan være alt fra at planlægge de næste 10 opslag på LinkedIn til at udarbejde et dokument med din pitch til fremtidige kunder. Gør alt klar, så du ikke kan bakke ud. Da jeg arbejdede fuldtid, plejede jeg at sende en mail til min chef hver uge med alt det, jeg havde nået, der var gået godt, og alt det jeg regnede med at nå ugen efter. Det fungerede virkelig godt, for det krævede ikke ret meget energi af mig, men efterlod et digitalt papirspor, som min chef senere kunne referere tilbage til og bruge som reference for mine fremskridt. 

4. Find stolthed i det, du gør 

Af en eller anden grund har vi fået skabt en kultur, hvor det er sejere at være selvkritisk end at finde stolthed i det, vi gør (hvilket er noget, jeg prøver at ændre med F*ck Being Humble!) Der er ingen skam i at være stolt af sig selv og sit arbejde. Så i stedet for at smalltalke om Love Island inden et møde starter, skal vi bruge de her øjeblikke til at tale om en nylig succes. Du behøver ikke at prale ved hver pinlig tavshed, men du skal heller ikke overse de her muligheder, hvor du kan promovere dig selv. 

Det skal du gøre, når tvivlen på dig selv kommer snigende

Det er individuelt, hvad der er bedst for dig, men et godt sted at starte er at finde frem til hvorfor og hvornår, du tvivler på dig selv og undersøge, hvor følelsen kommer fra. Alt for ofte forsøger vi at undgå eller blokere for følelsen, men den ender alligevel med at holde os tilbage. Du kan ikke løse et problem uden at vide, hvor det starter. 

Så her er endnu et par råd til, hvad du kan gøre: 

1. Hold overblik over dine sejre (både små og store)

Jeg har et fotoalbum på min telefon, som hedder “stolte øjeblikke,” hvor jeg tilføjer billeder, minder og feedback, så jeg ikke glemmer det. Jeg bruger albummet som et visuelt feed, der minder mig selv om alt det, jeg har gjort for at nå hertil, og det hjælper helt vildt til at lukke munden på min indre kritiker, når nye og spændende muligheder byder sig. 

(Photo: Hannah Domney)

2. Find dit heppekor

Jeg kan ikke sige nok gange, hvor vigtigt det er at have folk omkring dig, som hepper på dig. Du har brug for to til tre folk, du kan tale med, stille spørgsmål, få støtte fra, men allervigtigst som du kan fejre dine sejre med uden at skulle undskylde for dig selv. Det kan være dine venner, kolleger, en mentor, et familiemedlem eller din partner – alle som ønsker at se dig klare det godt, og som vil støtte dig, når du har brug for at blive mindet om, hvor god du er. 

3. Sig ja, før du føler dig klar 

Det lyder måske skræmmende, men alt for ofte fokuserer kvinder på det, der gør, at de ikke kan sige ja til noget i stedet for at fokusere på alt det, der gør, at de faktisk kan. For de fleste gælder det, at de helst vil vente med at sige ja til en ny udfordring, til de mener, de er “perfekte” (hvilket er en fælde, for du vil altid mene, du kan gøre det bedre!)

Et godt eksempel på det er, da jeg skrev min bog. Jeg var aldrig blevet fejret som forfatter, og da jeg blev spurgt, om jeg ville skrive bogen, var det kun seks måneder siden, jeg havde startet F*ck Being Humble. Mit impostersyndrom galoperede derudad, for jeg følte ikke, jeg var “ekspert” nok til at gribe den her mulighed. Men da jeg sagde ja, fik jeg øjnene op for, hvad jeg er i stand til, og det lærte mig, at du ikke behøver være perfekt, før du griber nye chancer! 

Tags
Voices

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP