De 3 budgettips du har brug for

Få helt styr på dit budget med vores bedste budget tips.

Skrevet af
Lærke Engelbrekt Pedersen
Udgivet
February 3, 2023
(Billede: Nich Fancher)
Tags
Privatøkonomi
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Book et kvartals check in.

Ja vi mener det i bogstaveligste forstand. Frem med kalenderen og ind med et kvartalsvis check ind mellem dig og din portefølje. Selvom hver tredje måned kan lyde som en sjælden affære, så kan det faktisk være en god idé at undgå at tjekke din portefølje flere gange dagligt. Hvorfor? Hvis du tjekker dine aktier konstant, så er du meget udsat for de to største fjender, som alle investorer har - nemlig frygt og grådighed.

Lad os sige du logger ind. Så snart du har klikket "enter" mødes du af røde tal. Alle vil have lyst til at reagere, og derfor bliver det hammer svært at modstå fristelsen til at sælge med det samme. Det er ganske enkelt vores krybdyrhjerne som overtager i sådanne situationer. Den  er nemlig programmeret til at reagere, når den mærker frygt. Men ved at besøge din portefølje kvartalsvis i stedet mindsker du risikoen for at tage overilede krybdyrhjernebeslutninger. Så måske det er tid til at finde kalenderen frem?

De tre tips

  1. Opdel ugens forbrug med weekend forbrug: Du kender måske til det med at sidde mandag morgen og beslutte dig for et budget til ugen, og før onsdag overhovedet er gået indser du, at du kun har en 50’er tilbage til tant og fjas til resten af ugen. Avs! Det kommer man ikke ret langt med.. Her får du løsningen: inddel dit budget og beslut dig for dét beløb du må bruge i hverdagene og dét beløb du må bruge i weekenden. Husk: begge beløb til tant og fjas, skal være særskilt fra dit andet budget. (Hvis du fører dit budget efter 50/30/20 reglen, så hører disse beløb til kategorien “fun” dvs. 30% af din indkomst)
  2. Lug ud i dine abonnementer: Sommeren er en perfekt anledning til at luge ud i de mange abonnementer, som man kan få skrabet sammen i løbet af et år. Gennemgå din netbank og dan dig overblik over hvad du egentlig betaler for. Måske du opdager, at du betaler for noget du ikke engang bruger. Overvej om du skal droppe nogle, og i stedet sætte pengene ind på din opsparing eller investeringskonto i stedet.
  3. Lav dig en god gammeldags ønskeliste til dit næste køb: Du har garanteret prøvet det der med at købe noget (en dims til køkkenet, en jakke på udsalg eller lignende), som du slet og ret slet ikke har fået brugt. Den slags forbrug er hverken  bæredygtigt for hverken din pengepung eller Co2-regnskabet..Hvis du fremover øver dig i at skrive de ting ned, du gerne vil have, så kan du lade der gå lidt tid, og så se om stadig er noget, du virkelig mangler. Du kan købe det senere og undgå at ende op med en masse impulskøb, der fylder i skabet.

Selvfølgelig skal du tillade dig selv en velfortjent pause

For at få det optimale resultat:

kombiner ovenstående tips med overordnede budgetregler/skabeloner. Her kan du bruge 50/30/20 reglen eller nul-budgettet.

50/30/20 reglen inddeler dit budget i bunker. 50% af din indtægter skal gå til “needs” - altså alle dine nødvendigheder som husleje, telefonabonnement og forsikringer. 30% af din indtægt skal gå til sjov, som restaurant ture, ferier eller hvad du gerne vil bruge penge på. De sidste 20% skal gå til opsparing, gældsbetaling samt investering.

Nul-budgettet er for dem, som har brug for disciplin! Her bliver hver en krone der kommer ind placeret i bestemte kasser (opsparing, nødvendigheder, investering), for at undgå, at du bruger de penge, der er i overskud i slutningen af måneden. Denne metode er særlig relevant, hvis din indkomst er forskellig fra måned til måned.  

Det med at følge et strengt og stramt budget er svært - faktisk virker det sjældent! Derfor skal du give dig selv lov til cheat days - at have det sjovt og bruge nogle af dine surt tjente penge på noget, du gerne vil! For ellers kommer du aldrig til at holde budgettet på den lange bane alligevel. Vi siger det bare som det er.. Men husk: opsparing og investering skal være indtænkt i budgettet for at sikre dit fremtidige jeg. Så tag kontrol over din økonomi og gør alt du kan nu, for at tage hånd om dig selv og din økonomi i fremtiden.

Tags
Privatøkonomi

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP