Boligøkonomi – skal du eje eller leje…?

Boligen er oftest den største post i budgettet – ligegyldig om du bor til leje eller ejer din bolig. Derfor er det værd at bruge ekstra tid på at afgøre, hvad der er det optimale for dig på nuværende tidspunkt.

Skrevet af
Lærke Engelbrekt Pedersen
Udgivet
February 3, 2023
Tags
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Dit liv og dine prioriteter vil ændre sig, så der kan være en periode i dit liv, hvor det er optimalt at bo til leje, og en anden periode hvor det at eje af bolig er en bedre økonomisk løsning. Det er en udbredt misforståelse, at det altid er bedst at eje bolig efter teten ”fordelen ved at betale husleje til sig selv”.

2 faktorer spiller ind

Der er to væsentlige faktorer, der bør afgøre, om du skal vælge eje eller leje:

  • Hvor længe du forventer at blive boende i boligen
  • Hvor stort et beløb du kan lægge i udbetaling til en ejerbolig

Hvis du er ung, er det oftest i disse år, at du flytter med korte intervaller. Måske flytter du efter uddannelsessted, flytter sammen med en kæreste, ind i et kollektiv eller tager på udlandsophold. Og på et tidspunkt flytter du måske også efter et job. Alle ved det er dyrt at flytte, fordi der skal betales depositum, flytteomkostninger og eventuelt nyt interiør.

I disse år bliver det også mere almindeligt blandt folk i en mere moden alder at flytte ofte, enten på grund af job eller for at opleve nye steder. For denne gruppe er leje klart den mest økonomiske løsning, for nok kan depositum være dyrt, men det er ikke i nærheden af dén pris, man betaler for at købe og sælge en ejerbolig, hvilket inkluderer advokatsalær, gebyr til mægler, tinglysning, tilstandsrapporter med mere. Udgifter til at købe eller sælge en bolig kan nemt beløbe sig til 5-6% af boligens pris, så for en bolig til 2 mill. kr. vil det betyde 100.000 – 120.000 kr.

Det er en udbredt misforståelse, at det altid er bedst at eje bolig

Når du føler dig sikker på, hvor du gerne vil bo (helst de næste 5-7 år som tommelfingerregel), så kan du se dig om efter en ejerbolig. Flytter du til de mindre beboede dele af landet, også kendt som ”Udkantsdanmark”, skal du helst planlægge at blive boende længere end 5-7 år, da der kan være risiko for at boligen falder i værdi eller bliver svær at sælge grundet forringet efterspørgsel.

Størrelsen af din opsparing, som du har mulighed for at lægge som udbetaling til en bolig, bør også være afgørende for valget om at bo i ejerbolig. Jo mere du kan lægge som udbetaling, jo billigere bliver det at bo i ejerbolig. Generelt gælder, at du skal kunne betale 5% af boligens pris kontant, men gerne mere. 80% af boligens pris kan lånes i et realkreditinstitut, og her er renten typisk 1-2%. Det resterende kan lånes i banken til typisk 8-10% i rente. Rentesatserne skal ses som omtrentlige angivelser. Jo mere du kan betale kontant, jo mindre behøver du låne i banken til ”den høje rente”, som jo selvsagt er et væsentligt dyrere lån (8-10% rente) sammenlignet med realkreditlånet (1-2% rente).

Realkreditinstitutter og banken tilbyder ofte en låneberegner på deres hjemmeside, hvor du selv kan lege rundt med tallene og se, hvad det koster at låne penge.

Hvis du drømmer om en ejerbolig, skal du i gang med at spare op til en udbetaling, hvilket for de fleste kan tage nogle år. Gør dig derfor nogle tanker om hvad du godt kunne tænke dig nogle år ud i fremtiden, så du har god tid til at spare op – og derved kommer udenom mest muligt af de ”dyre lån” til en bolig.

Tags

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP