Entreprenørskab: Sådan er virkeligheden for startsups stiftet af kvinder

Andelen af virksomheder ledet af kvinder stiger, men de møder fortsat store udfordringer.

Skrevet af
Maria Collinge
Udgivet
August 15, 2023
(Image: Female Invest)
Tags
Career
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Kvinder starter virksomheder som aldrig før, men den fortsatte kønsdiskrimination, når det handler om at skaffe funding, holder stadig mange kvinder tilbage.

For årtier tilbage ville tanken om en kvindelig iværksætter eller virksomhedsejer blive mødt med skepsis eller afvisning. Men der tegner sig et lysere billede i dag, da vi ser en stigning på 114 % i antallet af kvindelige virksomhedsejere på bare to årtier.

Kvindeejede virksomheder udgør næsten 42 % af alle virksomheder i USA, hvilket er til stor inspiration for de kommende generationer af kvinder, som i større grad end nogensinde før har nogle seje kvindelige iværksættere at se op til.

Men hvordan ser det egentlig ud for startups, som startes af kvinder? Og hvilke udfordringer står kvinder stadig over for i startup-verdenen? I denne artikel dykker vi ned i startup-verdenen for at give indblik i, hvordan denne verden egentlig hænger sammen.

(Image: Female Invest)

Fordelene ved startups ledet af kvinder

Kvinder bidrager til den brede økonomi.

Alene i USA bidrog virksomheder ledet af kvinder med 3 billioner dollars til den samlede økonomi og skabte derved jobs til 23 millioner mennesker. Dette beviser, at kvinder bidrager til den samlede makroøkonomi som aldrig før.

Kilde: Gitnux market data

De reducerer arbejdsløsheden.

14% af virksomhederne ledet af kvinder ansætter mellem 11 og 50+ medarbejdere, hvilket i sidste ende mindsker arbejdsløsheden. Det er en stor sejr for samfundet!

Kilde: Gitnux market data

59% af virksomheder ledet af kvinder i USA er profitable

De seneste statistikker for kvindelige iværksættere viser, at i 2021 havde 14% af de 595 unicorn startups kvindelige stiftere eller medstiftere.

Kilde: Gitnux market data

Kun 6,2% af CEO-stillingerne i S&P 500-indekset besiddes af kvinder

Denne barske sandhed fungerer som en stærk påmindelse om, at jo flere kvinder, der starter en virksomhed, desto mere lighed kan vi skabe i erhvervslivet og ændre historien.

Kilde: Gitnux

Startups ledet af kvinder: Få et overblik

Flere kvinder i Danmark bliver iværksættere

Selvom det går langsomt fremad, så viser tallene, at der er 0,8 % flere danske kvinder blandt nye iværksættere i 2022 sammenlignet med 2020 (fra 4,2 % til 5,0 %). Derudover viser tallene, at 15 % af alle iværksættere har en kvindelig rollemodel primo 2022. Tallet er lavt, men en fordobling sammenlignet med 2020.

Kilde: Aka

Kvinder ejer 36 % af små virksomheder på verdensplan

Selvom der ikke er lighed i startup-verdenen, så viser dette kvinders vedholdenhed og de skridt, de tager for at skabe deres egen økonomiske frihed.

Kilde: Legaljobs

47 % kvinder startede en virksomhed det seneste år, sammenlignet med 44 % mænd

Flere kvinder end nogensinde før tager kontrollen og følger deres drøm om at starte deres egen virksomhed. Flere og flere kvinder ser vigtigheden af at skabe deres egen formue og sikre deres økonomiske fremtid.

Kilde: Legaljobs 

(Photo: DTS Vintage/Death to Stock)

I 2021 startede kvinder 49 % af alle virksomheder

Alene i USA startede kvinder næsten halvdelen af alle virksomheder - en stærk indikator på, at kvinder føler sig mere sikre i at realisere deres forretningsideer.

Kilde: World Economic Forum 

I 2022 grundlagde kvinder 17.500 virksomheder i Storbritannien

Kvinder i alderen 16 til 25 år grundlagde næsten 17.500 virksomheder i 2022, hvilket er 22 gange flere virksomheder end i 2018.

Kilde: Natwest

Antallet af unicorn-virksomheder ledet af kvinder er stigende

Alene mellem 2020 og 2021 var der en stigning på 400 % i antallet af virksomheder ledet af kvinder, som opnåede unicorn-status (virksomheder der når en værdiansættelse på 1 milliard dollars eller mere).

Kilde: Arabian Business

Udviklingslande oplever ligeledes stigninger i kvindeligt iværksætteri

Mellem 8 og 10 millioner af de små og mellemstore virksomheder i udviklingslande har mindst én kvindelig ejer.

Kilde: World Bank

(Photo: After Hours/Death to Stock)

Kvindelige startups klarer sig bedre

I 2018 blev det afsløret, at for hver dollar, der blev investeret, genererede startups med mindst én kvindelig stifter 78 cent i indtægt. Dette er en markant forskel i forhold til startups ledet af mænd, som kun genererede 31 cent.

Kilde: Boston Consulting Group

Startups med en kvindelig stifter eller medstifter leverer et 63 % bedre resultat for deres VC-investorer

Denne viden baserer sig på 10 års indsamlet data fra 300 virksomheder og er en kraftfuld bekræftelse af de unikke perspektiver og færdigheder, som kvinder bringer med sig. Tre af deres top 10-investeringer gik til startups med mindst én kvindelig stifter.

Kilde: Firstround

Funding

Kun 1,5 % af investeringer i Danmark går til startups startet af kvinder

Derudover går 6,7 % til startups med både mandlige og kvindelige stiftere. På trods af, at kvinder kun får en lille del af kapitalen, der investeres i startups, så får de rigtig meget ud af pengene. For hver 100 kr., der er investeret i en startup med kun kvindelige stiftere, genererer de en 25 % større omsætning sammenlignet med virksomheder med kun mandlige stiftere.

Kilde: Ritzau

Kun 3 % af VC funding går til kvinder

Kvinder fortsætter med at være underrepræsenterede i VC-verdenen, hvilket blot er et bevis for de hindringer, kvinder fortsat står overfor, når de skal skaffe kapital til deres virksomhed. På trods af, at de makroøkonomiske faktorer påvirker alle startups (både ledet af mænd og kvinder), så er det de kvindelige startups, som lider mest under det.

Kilde: Harvard Business Review

Mænd modtager 6 gange mere finansiering end kvinder

I 2023 modtager mænd 6,2 gange mere funding end kvinder, hvilket afslører, at kønsforskelle i forhold til funding fortsat er en bekymrende faktor.

Kilde: Startups 100 Index

Hver 15. pund af egenkapitalinvesteringen i Storbritannien går til virksomheder med en kvindelig stifter

Denne statistik fortæller ligeledes historien om, at kvinder bliver underfinansieret i startup-verdenen.

Kilde: Beauhurst

(


Succesraten for crowdfunding for kvinder er på 69,5%, mens den for mænd er på 61,4%

På trods af vanskeligheder med at skaffe VC funding har kvinder en højere succesrate, når det kommer til crowdfunding - processen, hvor en stor mængde mennesker hver bidrager med relativt små økonomiske beløb. Dette foregår typisk via internettet.

Kilde: 500 startups

30 % af startups, som er startet af kvinder, har kun tilstrækkelig kapital til de første 4 til 6 måneder

En "runway" er den tidsramme, som stiftere har kapital nok til deres virksomhed. I 2020 havde 30 % af startups grundlagt af kvinder kun en "runway" på 4 til 6 måneder. 25 % havde 1 til 3 måneder, og kun 8 % havde mere end 1 år af "runway".

Kilde: 500 startups

Tendenser inden for startups ledet af kvinder

Sundhed og forbrugerprodukter er de primære sektorer, som startups startet af kvinder beskæftiger sig med

I 2021 findes hovedparten af VC-finansierede kvindelige stiftere primært inden for industrierne sundhedsvæsenet (47,3 %) og forbrugerprodukter og -tjenester (30,3 %).

Kilde: Forbes

Mere end 70 % af FemTech-virksomheder er startet af kvinder

Kvinder revolutionerer FemTech - de skaber alt fra værktøjer, produkter, tjenester, bærbare enheder og software, der bruger teknologi til at håndtere kvinders sundhedsproblemer, lige fra fertilitetsapps til økonomisk uddannelse.

Kilde: McKinsey

Kvinder udgør kun 4 % af grundlæggerne af tech-startups i Storbritannien

Da tech-industrien er i rivende udvikling, er det et område, hvor størstedelen af investorerne retter deres kapital. Derfor er det også ærgerligt at opdage, at kvinder er massivt underrepræsenterede i tech-sektoren. Kvinder kommer ikke til at drage fordele af tech-industriens investorer, medmindre vi får flere kvinder til at starte virksomheder i den industri.

Kilde: Information age

Markedet er ved at anerkende kvinder i erhvervslivet

Startup funding viser, at mænd modtager den største del (97 %). Så ja, kvinder står over for nogle udfordringer, når det kommer til at starte deres egen virksomhed. Men den gode nyhed er, at der er en voksende bevægelse af vedholdende kvinder, der investerer deres liv og hårdt tjente penge i at starte deres egen virksomhed. Og når kvindelige virksomheder statistisk set viser sig at præstere bedre end mænds, er der ingen grund til, at andre kvinder ikke skulle følge trop. Selvfølgelig afhænger succesen for disse virksomheder af VC-finansieringen, som fortsat er domineret af mænd. Men hvis vi skal tro på forskningen, så er markedet begyndt at anerkende kvinders styrke i erhvervslivet.

Tags
Career

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP