Tre tips til at få styr på økonomien

En almindelig gennemsnitlig dansker tjener cirka 12 millioner kr. igennem et helt arbejdsliv. Men der er store forskelle på, hvordan vi forvalter dem, og hvordan vi får mest muligt ud af dem. Her får du vores fem tips.

Skrevet af
Maiken Reinholdt Mogensen
Udgivet
January 25, 2023
Tags
Privatøkonomi
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hvordan forvalter man sine penge bedst?

Privatøkonomi handler helt simpelt om, hvordan man bedst forvalter sine penge tidligt i livet, og får det meste ud af dem i forhold til sine prioriteter for fremtiden. Det er altså beslutninger, som man tager tidligt, for at tilgodese sit fremtidige jeg. Og det er de færreste af os, som lærer, hvordan man gør det men i lige så høj grad hvor stor en effekt det har. 

Mange af os, og særligt de ældre generationer, har været vant til at skulle spinke og sparre og ultimativt at efterlade en arv til den næste generation. Det er selvfølgelig meget sympatisk! Men oftest går det sådan, at den næste generation nærmest altid har nydt større rigdom og velstand end den forrige generation. 

Selvom det selvfølgelig kan gøre en stor forskel og være en god gestus, så der er ikke et godt økonomisk argument for at videregive en kæmpe arv frem for vælge at prioritere nogle af sine hårdttjente penge på sig selv, sin pension og de ting du drømmer om. Man kan sige det på den her måde: hvis du forlader denne verden omtrent samtidig med at dine penge slipper op, har du på fornemmeste vis afbalanceret din økonomi i forhold til dit behov (med mindre du decideret ønsker at videregive arv). 

Der findes to typer forbrugsvaner.

Når man taler om privatøkonomi og forbrugsvaner, er der en analogi om ”Løven og egernet”, som er præsenteret af Michael Møller, professor i økonomi på CBS. 

Løven fanger sit bytte og fortærer det hele på én gang. Og når den ikke længere kan fange et bytte, dør den af sult. Den lever ”fra hånden til munden”, hvilket i økonomiske termer svarer til at forbruge hele sin løn hver måned. 

Egernet derimod samler nødder til forråd. Den gemmer altså mad, så den kan klare sig igennem vinteren. I økonomiske termer vil det svare til at opspare en del af sin løn, og derved udskyde dele af sit forbrug.

Mange af os kan lære lidt af ‘egern-tankegangen’, når det kommer til vores privatøkonomi, og måden vi forbruger vores penge. Så her får du vores tre tips til at få bedre styr på din økonomi. 

Albert Einstein har kaldt renters rente for verdens ottende vidunder.

Tip nr. 1: Kend gevinsten ved at udsætte forbrug

Der er mange grunde til at udsætte sit forbrug nu og her for i stedet at spare mere op til fremtiden. Pointen er, at det er dyrt at låne penge til de ”mindre kriser”, mens de store køb som for eksempel bolig bliver helt utilnærmelige, hvis ikke man formår at udsætte noget af sit forbrug.

Derudover kan man, hvis man udsætter sit forbrug og spare mere op i en tidlig alder, nyde rigtig godt af renters rente effekten. Det går ud på, at du investerer dine penge og får afkast af dit afkast, og på den måde kan du nyde godt af den eksponentielle vækst, som du vil opnå via renters rente. 

Albert Einstein er faktisk gået så langt, som at kalde renters rente for verdens ottende vidunder. For det er på grund af renters rente, at små formuer også kan vokse sig store. Og det kan de på grund af tid. Tid er den bedste ingrediens, når det kommer til investering. Alle, der lærer at udskyde forbrug og i stedet spare op og investere sine penge, kan nyde godt af renters rente effekten - jo tidligere jo bedre. 

Et overblik over din økonomi, dine indtægter og udgifter er fundamentet for et vellykket budget (Billede: Mike Von, Unsplash)

Tip nr. 2: Opbyg din Fuck You konto 

Skal alle dine penge investeres? Det korte svar er nej. Du skal altid have en nødopsparing, hvilket vi har valgt at kalde en “Fuck You konto” til uforudsete udgifter og til de tidspunkter, hvor du skal gribe en fed mulighed. 

Hvor meget skal du have på denne nødopsparing? En tommelfingerregel siger, at det er godt at lægge 3-6 måneders løn efter skat på din Fuck You konto, men beløbet skal tilpasses din økonomiske situation. Du skal finde ud af, hvilket beløb, der giver dig den nødvendige frihed. Men bare rolig! Din Fuck You konto kan opbygges over tid.

To grunde til at du skal have en Fuck You konto: 

  • Du får friheden til at sige nej til de ting, du ikke længere ønsker i dit liv
  • Du får friheden til at sige ja, når en fed mulighed byder sig.

Din Fuck You konto skal bruges i de uforudsete situationer, som både kan være negative og positive. Det kan være, at du ønsker at skifte job, men du ikke har råd til at være ledig. Eller det kan være, at du ønsker at være din egen chef og arbejde freelance i Spanien nogle måneder. Hvad end det kunne være, så er det her, din Fuck You konto kommer ind i billedet og giver dig den ultimative frihed.

Tip nr. 3: Afbetal gæld med højer renter

Vi skal snakke lidt om gæld. For det er et af de største hemsko for dig, der vil have styr på økonomien og få mere overskud. Og det er det, fordi gæld er dyrt pga. de høje renter man betaler. Der er naturligvis forskel på gæld. Så lad os se lidt nærmere på, hvilke typer gæld der findes. 

God eller dårlig gæld? 

Lidt groft sagt, så kan gæld inddeles i “god” og “dårlig” gæld. Her er vi nødt til at slå fast, at gæld selvfølgelig altid skal betales tilbage, og der bliver ofte lagt renter på, hvilket koster dig penge. 

Den gode gæld vil være gæld, som du stifter for din fremtid. Det kunne være et huskøb eller et SU lån. Omvendt vil den dårlige gæld, være gæld du optager for at øge dit forbrug. Dårlig gæld kan også kendes på renterne, som typisk vil være meget høje.

Hvad er renter?

Renter er et gebyr, som du betaler til en kreditor (fx banken), for at de låner dig penge. Renter opgøres i procenttal, og de svinger meget, alt efter hvilken type lån du optager. Boliglån vil typisk ligge et sted mellem 3-15%, men det er forskelligt fra bank til bank, og det kommer helt an på hvor meget du skal låne, hvor hurtigt du kan betale lånet tilbage og om renten skal være fast eller variabel. 

Kort om renter

  • Et gebyr du betaler til fx banken for at de låner dig penge 
  • Opgøres i en procentsats 
  • Renten afhænger af eksempelvis beløbet du låner, løbetid, om det er fastforrentet eller variabel renter

Hvad gør du herfra? 

Godt, så nu ved du altså, at det at udskyde dit forbrug kan få kæmpe konsekvenser for det samlede afkast du kan opnå grundet renters rente. Du ved også, at en opsparing er et must-have, også selvom du investerer. Endelig så ved du, at gæld med høje renter er dyrt og skal afbetales hurtigst muligt. Alle medlemmer af Female Invest får adgang til vores kursus om privatøkonomi, hvor vi gennemgår, hvordan du kommer i gang med din Fuck You konto, hvordan du kan afbetale gæld med to populære metoder og hvordan dine investeringer kan blive meget mere værd gennem renters rente. 

Tags
Privatøkonomi

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP