Explainer: Hvad er crowdfunding

Måske har du hørt ordet "crowdfunding" før, men er usikker på, hvad det egentlig betyder? Så læs med her!

Skrevet af
Maiken Reinholdt Mogensen
Udgivet
May 13, 2024
Tags
Investering
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

I denne explainer gennemgår vi, hvad crowdfunding er, hvad det indebærer, og hvilke trin der skal til, før du kan foretage din første crowdfund investering.

I artiklen får du svar på følgende spørgsmål:

  • Hvad er crowdfunding?
  • Hvorfor rejser virksomheder penge ved hjælp af crowdfunding?
  • Hvorfor skal jeg blive crowdfund investor?
  • Hvordan forløber en crowdfunding proces?
  • Hvordan laver jeg min første crowdfund investering?

Crowdfunding - hvad betyder det?

Fundraising er afgørende for enhver startup, der ønsker at udvide til nye markeder eller udvikle et nyt produkt. Der findes forskellige måder at fundraise på, og én af dem er crowdfunding.

Normalt rejser iværksættere kapital fra en blanding af såkaldte angel investors - som er velhavende enkeltpersoner (tænk på Løvens Hule) og VC'er - venture kapitalfonde (store investeringsfonde). Imidlertid bliver det mere og mere populært for virksomheder og startups også at skaffe penge gennem crowdfunding, det vil sige fra folk som dig og mig.

Crowdfunding giver dig muligheden for at investere i start-ups der ikke er børsnoterede (photo: Female Invest)

Her skal det nævnes, at investering i start-ups via crowdfunding bliver betragtet som en højrisikoinvestering. For det er langt fra alle start-ups, som klarer den i det lange løb. Derfor er der ingen garantier for afkast. Hvis du vil investere via crowdfunding, skal du altså aldrig investere beløb, som du ikke har råd til at miste.

Inden vi går videre til at forklare, hvordan crowdfunding processen forløber helt praktisk, er det vigtigt at kende til de forskellige typer crowdfunding.

Fire forskellige typer crowdfunding

1. Præmiebaseret crowdfunding

Denne type crowdfunding er, når en gruppe af individer donerer penge til en start-up med forventningen om at modtage en materiel præmie (kan fx være merchandise eller virksomhedens produkter) eller andet som tak for deres bidrag.

2. Donationsbaseret crowdfunding

Den anden type crowdfunding kan sammenlignes med velgørenhed. Her donerer en gruppe af investorer deres penge uden forventning om at få finansiel eller material afkast retur. Altså ren og skær donation.

Crowdfunding er en måde hvorpå start-ups kan rejse penge

3. Lånebaseret crowdfunding

Den tredje type crowdfunding kaldes lånebaseret crowdfunding eller peer-to-peer lending. Som nævnet afslører, fungerer dette lidt ligesom et lån. Du investerer og giver dine penge til virksomheden, men bliver tilbagebetalt beløbet inklusiv renter. Altså fungerer denne type lidt ligesom, når du låner penge i banken.

4. Equity crowdfunding

Den sidste type crowdfunding kaldes equity crowdfunding. Her investerer du i virksomheden ved at købe dens aktier, og du bliver altså medejer af start-uppen. Dette fungerer på samme måde, som når du køber "normale" aktier på aktiemarkedet. Så forestil dig, at du kan blive en del af en virksomhed i begyndelsen af dens rejse og se virksomheden vokse, vel vidende at du som aktionær vil få din andel af væksten. Det er lige præcis det, som equity crowdfunding giver dig muligheden for.

Hvis du har investeret i aktier før, lyder det måske meget bekendt. For køb af aktier i bytte for ejerskab i en virksomhed er den samme proces som det, der sker på det "normale" aktiemarked.

Men vil det så sige, at crowdfunding er det samme som at virksomheden bliver børsnoteret?

Det korte svar er nej, det er ikke det samme

Med equity crowdfunding køber du start-uppens aktier

Private virksomheder er virksomheder, hvis ejerskab er privat. Det betyder, at deres aktier ikke handles offentligt på aktiebørsen. Traditionelt set har investering i private virksomheder været forbeholdt engleinvestorer eller venturekapitalfonde, men crowdfunding demokratiserer muligheden for at investere i private virksomheder ved at give alle mulighed for at foretage en investering.

Købet af aktier gennem en crowdfunding vil også ske på en anden platform end den, hvor du køber dine “normale” aktier fra børsnoterede virksomheder. Der findes nemlig specifikke platforme dedikeret til crowdfunding.

Så hvordan fungerer disse?

Valget af crowdfunding platform

Når en virksomhed rejser penge gennem crowdfunding sker det på en specifik platform, der er designet til at håndtere crowdfund investeringer. Der findes forskellige platforme alt efter, hvor i verden du befinder dig. I Europa er to af de største crowdfunding-platforme Crowdcube og Seedrs.

Så lad os se nærmere på, hvordan de fungerer.

Hvordan fungerer de?

Crowdfunding-platforme forbinder startups med potentielle private investorer. Her finder du alle de forskellige startups, der lige nu rejser penge gennem crowdfunding på den pågældende platform. Du kan klikke på de virksomheder, du finder interessante og læse mere om dem, herunder hvorfor de rejse penge, hvilke projekter de har i støbeskeen samt finde deres nøgletal. Ønsker du at investere er første skridt at oprette dig på platformen.

Som tidligere nævnt, så er investering i start-ups en højrisikoinvestering. Men det betyder ikke, at det ikke skal være en del af din samlede portefølje.

Fire grunde til at du skal blive crowdfund investor.

  1. Du får mulighed for at investere i startups, som (endnu) ikke er børsnoterede.
  2. Du støtter virksomheder som har en mission, du virkelig tror på og gerne vil bakke op om.
  3. Du får en ekstra mulighed for at diversificere din portefølje
  4. Du får muligheden for et meget stort afkast. For som du ved, går risiko og afkast hånd i hånd. Men husk, der er ingen garantier

Er crowdfunding for mig?

Det er et godt spørgsmål.

Som med al anden investering er det vigtigt, at du gør dig et par tanker om din finansielle situation, inden du investerer. Selvom crowdfunding sjældent kræver store beløb, så er det vigtigt, at du spørger dig selv, om du har råd til at tabe de penge, som du investerer. Husk at der ikke er nogen garanti for afkast.

Tre tips til en succesfuld crowdfund investering

1. Invester i noget, du tror på

Ligesom al anden investering, er det vigtigt, at du tager et øjeblik og overvejer hvilken type virksomhed, du ønsker at støtte. Når du browser igennem udvalget af virksomheder, der crowdfunder, så spørg dig selv: stemmer mine værdier overens med virksomhedens? Og vil jeg være stolt af at have investeret i netop denne virksomhed?

2. Dyk ned i virksomheden

Inden du trykker køb på din første crowdfund investering, skal du lave dit forarbejde. Med andre ord skal du sikre dig, at du investerer dine hårdttjente penge i en virksomhed, som du har brugt tid på at researche og som du tror vil klare det godt i fremtiden. Du kan blandt andet undersøge virksomhedens forretningsmodel.

3. Vær en aktiv investor

Selvom investering er langsigtet og kræver lidt tålmodighed, så er det vigtigt, at du engagerer dig og er en aktiv investor. Med andre ord er det bedste du kan gøre at holde dig opdateret og følge udviklingen i virksomheden. Typisk vil du blive inviteret til årlige investormøder, hvor du får mulighed for at få et dybere indblik i virksomhedens vækst.


Tags
Investering

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP