Seks tips til at forbedre din økonomi

Få vores seks tips til at optimere din økonomi og komme godt fra start. Vil du gerne starte med at investere? Så brug disse seks tips til at komme i gang med at få meget mere ud af dine penge.

Skrevet af
Maiken Reinholdt Mogensen
Udgivet
January 26, 2023
Tags
Privatøkonomi
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

1. Læg et budget du kan holde

Hånden på hjertet, har du helt styr på, hvor mange penge du bruger hver måned? Ved du, hvor store dine udgifter er til gaver, onlineshopping eller abonnementer? 

Så snart du har overblik over, hvad du bruger dine penge på, kan du begynde at skride til handling. Første step er altså at finde ud af hvilke udgifter du har og kategorisere dem som variable eller faste udgifter. Når du ved det, kan du begynde at sætte mål for din økonomi. 

Hvordan lægger jeg et budget?

Kender du det med at lægge et budget, der kun holder 1 uge? De fleste budgetter droppes af to årsager. De er overambitiøse og urealistiske. Så hvordan lægger man et budget, som man rent faktisk kan holde? 

50/30/20-reglen er vores yndlings budgetværktøj. Kort fortalt skal du inddele din indkomst (efter skat) ind i tre kategorier: 50 % til faste udgifter, 30 % til sjov og 20 % til din fremtid. Som medlem af Female Invest får du et helt læringsmodul dedikeret til budgettet, hvor vi blandet andet fortæller, hvordan du sætter dit budget op efter 50/30/20 reglen.

(Billede: Fanette Guilloud)

2. Opret en budgetkonto

En anden god måde at få overblik over din økonomi er ved at oprette flere konti og prøve at styre dine pengestrømme ved hjælp af forskellige dedikerede konti. Her er budgetkonto et must-have. 

Hvad er en budgetkonto?

Din budgetkonto er en konto, som du bruger til at betale dine regninger og generelle udgifter fra. Det fungerer ved, at du udregner hvor stort et beløb dine faste og variable månedlige udgifter er, og så indsætter du dette beløb fra din lønkonto hver måned. Alle dine regninger skal derefter betales fra din budgetkonto. Målet er, at du danner dig et godt overblik over din økonomi. En anden fordel er at du med en budgetkonto sikrer, at der altid er penge på kontoen til ‘nødvendighederne’, fordi du får adskilt dine konti. 

Hvordan laver man en budgetkonto?  

Det første skridt er ganske enkelt at kontakte din bank og få dem til at åbne en ny konto. Dette er gratis i langt de fleste banker. Når du har åbnet kontoen og den fremgår i din netbank, er det næste skridt at lave en automatisk overførsel hver måned, med det beløb som dækker alle faste udgifter. Herefter skal du sikre at der er oprette betalingsservice aftaler (PBS-aftaler) på disse faste udgifter. For så skal du ikke forholde dig til regninger, hver gang de kommer, og du sparer også et gebyr, som der ellers vil være, hvis du modtager et brev med en regning. 

Hvilke andre konti er gode at have? 

Vores økonomi er en meget individuel sag, så derfor handler det om at finde den løsning som passer til dig. Mange vælger også at oprette en særskilt madkonto med et dertilhørende betalingskort. Andre konti du kan overveje, er en opsparingskonto, en konto til uforudsete udgifter, en investeringskonto mm. 

Hvad er fordelene ved at have flere forskellige konti?

Når der er ført penge over til alle disse “kedelige” konti, er der kun penge til det “sjove” tilbage på lønkontoen. På den måde undgå du at købe nye sko for de penge, du faktisk hellere ville have investeret eller sat ind på en opsparing til din sommerferie. Når du har overblik og kender din økonomi ind og ud, kan du tage sunde beslutninger, som ikke er baseret på, hvad du ønsker her og nu, men som også tager hånd om din fremtid. Husk dit fremtidige jeg også fortjener et godt liv, og det starter alt sammen med overblik. 

Tag styrring over din økonomi med dit budget

3. Opdater din forskudsopgørelse

Hvis du ikke har styr på din forskudsopgørelse, kan du gå glip af fede fradrag, og du kan i værste fald få et ubehageligt skattesmæk året efter. Derfor er det tiden værd at tjekke og rette i forskudsopgørelsen. 

Hvad er en forskudsopgørelse? 

Skat selv kalder forskudsopgørelsen “en slags budget over din forventede indkomst og skat”, hvilket forklarer det meget godt. Det er altså dine forventninger til din økonomi det kommende år, som du skal fortælle Skat om. 

Hvornår skal man rette forskudsopgørelsen?

Ideelt set retter du din forskudsopgørelse for 2023, inden det bliver d. 1 januar. Så vil du fra starten af året have den rigtige trækprocent og det rigtige fradrag. Så undgår du at betale for lidt eller for meget i skat og har dermed et realistisk billede på din økonomi. Fed start på året!

Men du kan sagtens ændre i den løbende, fx. hvis der sker ændringer i din økonomi. Så vil ændringen gælde din skat resten af året fra det pågældende tidspunkt.

Ting der påvirker din forskudsopgørelse: 
  • Du er gået op/ned i løn
  • Du har mere/mindre hjemmearbejde (Hvis du har haft meget hjemmearbejde, skal du huske a t du kun får kørselsfradrag for de dage, du har været fysisk på dit arbejdssted)
  • Du er gået fra SU/dagpenge til lønindkomst eller omvendt
  • Du er/skal på barsel og vil modtage barselsdagpenge i en periode
  • Du har købt/solgt en bolig
  • Du har startet egen virksomhed
  • Du er blevet gift/skilt
  • Du er på vej/er gået på pension
  • Du har nye indtægter fra GoMore, Airbnb eller andre deleøkonomitjenester
  • Du har nye indtægter/tab på investeringer
Hvor retter man sin forskudsopgørelse? 

For at tjekke og rette din forskudsopgørelse skal du logge ind på skats hjemmeside. Det gør du lige her. Husk hvis du har brug for hjælp, så kan du ringe til skat og få en medarbejder til at hjælpe dig med at udfylde informationerne korrekt. 

(Billede: Jeffery Erhunse)

4. Drop unødvendige udgifter

Bruger du stadig det der Amazon Prime abonnement, du tegnede for at se en bestemt serie? Det kan være svært at skære ned på unødvendige udgifter, for det er som regel også dem, der gør livet sjovt at leve. Og penge til sjove ting i budgettet er et must-have! Vi kommer aldrig til at fortælle dig, at du ikke må købe din take-away kaffe mere, hvis det er den, som giver dig den alenetid og mulighed for at oplade dine batterier i fred! 

Men det handler om, at du bliver bevidst om, hvad du rent faktisk bruger dine penge på. Og vi er næsten sikre på, at der gemmer sig nogle unødige ugifter derude, som du kan skære fra uden at savne dem. Så det er tid til at gå på jagt i dine kontoudtog og tjekke dem igennem for unødige udgifter, og i stedet flytte disse penge over på poster i dit budget, som er det, du egentlig drømmer om. 

5. Nedbring din gæld

Der findes ingen bedre følelse end at lægge en plan for at afbetale sin gæld. Uanset om det er 10.000 kroner, du lånte af dine forældre som teenager, et 100.000 kroners SU-lån eller et boliglån, så er det en kæmpe præstation at sætte sig ned og lave en plan for at afdrage på sin gæld. 

Hvordan afbetaler jeg min gæld? 

Gæld er dyrt, for renterne er det, som koster dig at have optaget et lån. Har du gæld med høje renter, som eksempelvis et forbrugs - eller kviklån, så kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse. Har du gæld med renter over 7 procent, så er det værd at fokusere på denne gæld (også inden du investerer). Medlemmer af Female Invest har adgang til et helt kapitel kun omhandlende gæld. Her fortæller vi, hvordan man kan afbetale sin gæld effektivt med to metoder, som hedder lavine - og sneboldmetoden. Husk på at uanset hvor uoverskueligt det kan se ud, så er der altid hjælp at få. 

6. Bed om en lønforhøjelse

Mange frygter at tage snakken, men prøv at spørge dig selv, hvad er det værste, der kan ske? Du kan få et nej. Og selvom du får et nej, så viser det din arbejdsgiver, at du er målrettet og kender dit værd. 

Hvordan beder jeg om en lønforhøjelse?

Snakken om lønforhøjelse behøver slet ikke være så skræmmende. Når du beder om en lønforhøjelse er det vigtigt at være konkret. Tal om konkrete opgaver du har løst, konkret feedback fra kunder og kolleger, hvad lige netop din viden om et emne bidrager til. 

Ved du, hvad din arbejdsplads sætter højt, når det kommer til lønforhøjelse? Inviter din leder til en samtale og lad hende vide på forhånd, hvad du gerne vil tale om. Få nogle konkrete forklaringer på, hvad der skal til for at få en lønforhøjelse, og skriv dem ned og mere vigtigt: efterlev dem. Så bliver det meget mere konkret senere på året, når du kan fortælle din leder om dine resultater. 

Er du ansat i det offentlige med overenskomst, så er det selvfølgelig lidt mere tricky, når det kommer til lønforhøjelse. Der er typisk nogle faste regler med bestemte løntrin. Men måske der er alligevel er mulighed for at forhandle nogle tillæg, kurser, eller nogle andre goder, som vil gøre godt for økonomien? Uanset hvad, så er det altid kun en god ting at vise overfor din leder, at du er målrettet og ambitiøs. 

På vores læringsplatform har vi samlet et helt kapitel, som udelukkende handler om karriere og løn. Her har vi lavet en praktisk guide til ting, som du skal overveje før, under og efter lønforhandlingen. Læs vores bedste tips og tricks til at blive klar til din næste lønforhandling. 

Vi håber meget, at du fik nogle idéer til at optimere din økonomi. Så er det bare at vælge et punkt (eller flere, hvis du er rigtig sej), som du vil fokusere på, og så selvfølgelig huske at leve efter det. Og husk, selvom budgetter og investering lyder kedeligt og tørt, så lover vi, at det slet ikke behøver at være det! 

Tags
Privatøkonomi

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP