Hvordan prepper du din økonomi til barsel?

Forskning viser, at den økonomiske ulighed for alvor starter, hvis vi begynder at få børn. Læs her hvordan din økonomi bliver påvirket, hvis du bliver mor.

Skrevet af
Maiken Reinholdt Mogensen
Udgivet
January 30, 2023
(Billede: Jonathan gallegos, Unsplash)
Tags
Privatøkonomi
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Det at få børn er en kæmpe omvæltning. Og det er det også for økonomien, fordi særligt ens indtægtskilde bliver mindre, når man skal på barsel.

Barsel er naturligvis en nødvendighed, og det er op til forældrene at beslutte, hvem der skal på barsel og hvor længe. Herhjemme tager kvinderne størstedelen af barslen. Fædre tager i gns. 35 dages barsel og mødre tager 280 dages barsel for nyfødte (Danmarks Statistik).

Problematikken mellem kønnene opstår, når kvinderne, som de eneste, oplever store konsekvenser i deres indkomstniveau, mens mændenes forbliver upåvirket.


Statistikker udarbejdet af Rockwool fonden viser, at kvinder, 10 år efter fødslen af det første barn, har et indkomsttab på 10,3% hvis de har et fået enkelt barn, 19,6% hvis de har fået to, 28,2% ved tre børn og hele 38% hvis de har fået fire børn.

Det skyldes, at vi går glip af lønindkomst, lønforhandlinger og opsparinger til pension - og det kan mærkes på formuen. Derfor deler vi her tips og inspiration til at få preppet sin økonomi til barsel.

Hvad koster det mig at gå på barsel?  

Her skal du frem med lommeregner eller excel ark. Dyk ned i tallene og find ud af, hvordan opdelingen af barslen påvirker jeres samledeindtægt. Hvordan ser jeres indtægt ud, hvis du tager størstedelen af barslen? Her skal du huske at medregne, at der for eksempel ikke indbetales lige så meget til din pension mens du er på barsel. Om din partner skal indbetale til din pension mens du er på barsel, eller om du selv skal skrue op for indbetalingerne før eller efter barslen, er op til dig og din partner. Det vigtigste er at få taget snakken. 


Tal med din leder inden du går på barsel

Barsel er bestemt ikke lig med at være uambitiøs! Fortæl din leder om dine ambitioner, og vis hende, at du i den grad ikke er færdig at videreudvikle dine kompetencer. Tal om hvilke arbejdsopgaver der venter, når du kommer tilbage og få forventningsafstemt disse med din leder.

Bed om en lønforhøjelse inden du går på barsel

Lyder det helt galimatias? Prøv at vend det sådan her: tænk på det store stykke arbejde, som du har udrettet og al den værdi, du har skabt for din arbejdsplads kort før din barsel. Rank ryggen og løft hovedet for du skal være stolt over dine resultater! Og derfor er der ikke noget, der skal stå i vejen for at bede om en velfortjent lønforhøjelse, også selvom din arbejdsplads skal undvære dig i nogle måneder.

Du kan sagtens være ambitiøs, selvom du skal på barsel

Overvej om deltid er det rigtige for dig

En af de ting der har stor betydning for vores samlede formue er, at rigtig mange kvinder går ned i tid og arbejder på deltid. Mange vælger at gå på deltid, når de bliver mødre for at få hverdagen til at hænge sammen med at hente og bringe og rent faktisk være sammen med sine børn. Det kræver masser af projektledelse, og det er en rolle, som vi kvinder er rigtig gode til at påtage os. Men vi er bare nødt til at huske på, at det kan have ret store konsekvenser for vores økonomi og indtægt, at vi går ned i tid fra vores betalende arbejde for at varetage projektlederrollen derhjemme. Faktum er, at kvinder bruger 9 timer mere end mænd på husligt arbejder hver eneste uge.

I ved, hvad der er den bedste løsning for jeres familie og hverdag. Det er bare vigtigt at vide, hvad deltid betyder for deres økonomi, så I tager en beslutning, hvor I begge er informerede. Hvis det føles rigtigt for dig at gå på deltid, så fortsæt endelig med den plan! Men overvej om der er andre løsninger, end at det kun er dig der skal gå på deltid.

Tags
Privatøkonomi

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP