At blive mor ændrede min tilgang til økonomi. Så jeg har lært mig selv om det finansielle marked og investering.

"Det handler om at anerkende, at mødre også har evnerne til at få deres penge til at arbejde for dem og deres familie."

Skrevet af
Ellie Turner-Coughlin
Udgivet
September 8, 2023
(Foto: Miki Photography)
Tags
Money & Life
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

At blive mor har ændret mange ting hos mig, og det har tvunget mig til at reflektere over mine synspunkter og overbevisninger - især min relation til penge. Moderskabet har bragt en helt ny række ansvarsområder med sig, herunder at være ansvarlig for en andens økonomiske trivsel. Det har ikke kun ændret, hvordan jeg bruger og investerer mine penge, men det har også fået mig til at reflektere over, hvordan min holdning til økonomi vil påvirke, hvordan min søn vil forholde sig til økonomi på sigt.

Samtalen om penge og økonomisk trivsel er vigtig, uanset hvilket stadie af livet du befinder dig i. Og at blive mor har gjort det endnu vigtigere for mig. Men hvorfor? 

For mig handler penge om tryghed og valgmuligheder. Det handler om at kunne vælge, hvordan jeg bruger min tid, og hvem jeg bruger den sammen med. Det handler om at have evnen til at støtte min familie, som er det vigtigste i mit liv. Siden jeg blev mor, har jeg lært vigtigheden af at spille en aktiv rolle i styringen og opbygningen af vores økonomi. Det er en rejse jeg stadig er på, men lad mig dele mine erfaringer, som jeg indtil nu har tilegnet mig.

Før moderskab 

Inden jeg startede min egen virksomhed, tilbragte jeg over et årti inden for luksushotel- og eventbranchen. Her var en stor del af mit arbejde at opbygge relationer til personer med en stor formue og investorer. 

Jeg lagde mærke til, at økonomi var et et emne, der blev diskuteret meget, men ofte kun blandt mænd. Jeg blev naturligvis nysgerrig og derfor begyndte jeg at arrangere netværksarrangementer, hvor jeg forbandt iværksættere og investorer. Jeg lærte nok om emnet til, at jeg kunne deltage i samtalerne, men det var stadig et emne, som var en smule intimiderende for mig. Jeg følte mig intimideret af den finansielle lingo, der synes at gøre alt mere kompliceret, end det behøver at være.

At have sin egen virksomhed betyder, at du skal have styr på alt, hvad der vedrører økonomi. Selvom din revisor eller økonomiske rådgiver naturligvis er der for at rådgive dig, skal du vide nok til at forstå din situation og dine indtægtsmønstre. Men for mig rakte min viden ikke længere end dette. Jeg tænkte aldrig på at investere personligt. Jeg havde altid kendt det beløb, min virksomhed tjente på et hvilket som helst tidspunkt. Jeg sparede regelmæssigt op. Jeg undersøgte måder at udvide indtægten på, men jeg havde aldrig tænkt på at få mine penge til at arbejde for mig.

(Billede: Toa Heftiba/Unsplash)

Det at være gravid ændrede min tankegang 

Alt ændrede sig, da jeg blev gravid, og min tilgang til penge og investeringer ændrede sig. Min mand og jeg besluttede os for at flytte, så vi kunne være tættere på familien. Vi ønskede også mere plads, ikke kun til vores voksende familie, men mere plads til besøgende og til at min mand og jeg kunne arbejde hjemmefra. 

Vi talte med en økonomisk rådgiver, der rådede os til at lave et testamente for at sikre, at vores kommende barn ville være beskyttet. Dette førte til mange samtaler om økonomisk planlægning, livsmål og alle de finansielle aspekter forbundet med at stifte familie. Det handler ikke længere kun om en selv - pludselig handler det om økonomisk at have råd til pasning af dit barn, uddannelse, uforudsete udgifter og ferier. Moderskab ændrer fuldstændigt det økonomiske spil.

At være selvstændig betød, at jeg måtte tænke over, hvor lang barselsorlov jeg skulle tage, og hvordan det ville påvirke min virksomhed og mine kunder. Pludselig drejede mange af mine samtaler sig om penge og økonomiske mål.Jeg begyndte at reflektere mere over, ikke kun over mine egne mål ved at blive mor, men også hvordan dette ville ændre sig, når jeg fik min søn.

Moderskabet og min tilgang til arbejde 

At blive mor har ændret mit perspektiv på mange ting - især den måde, jeg arbejder på og mit forhold til min økonomi. Samtidig har det givet mig mere fokus og drivkraft end nogensinde før.

Jeg har altid været en person, der har nydt at arbejde, og heldigvis har jeg en karriere, som jeg brænder for. Men moderskabet har givet mig mere selvtillid og tro på mine evner til at gøre ting, som jeg førhen ikke troede ville være mulige. Det at have et barn og at hjælpe ham med at vokse og se ham lære, har vist mig, at vi er i stand til meget mere, end vi tror. 

Det har skabt et ønske om at tage mere kontrol over mine økonomiske forhold og investeringer og lære mere om, hvad jeg kan gøre, der vil gavne min søn og familie på lang sigt.

"Jeg har selv tillært mig viden om det finansielle marked og investering"

For mig har mine økonomiske mål altid været knyttet til frihed og muligheden for at vælge, hvordan jeg vil bruge min tid. I takt med at jeg er blevet mor, er dette behov kun blevet større. Jeg har en skøn baby, der fylder mig med glæde, og jeg vil gerne tilbringe så meget tid med ham som muligt. Som en der elsker sin karriere og har brugt mange år på at arbejde hårdt, er jeg kendt som en, der bliver fanget i arbejdets hamsterhjul og aldrig lukker ned. 

Moderskabet har fået mig til at genoverveje, hvordan jeg ønsker at bruge min tid. Jeg har stadig de samme økonomiske mål, men jeg forsøger finde en balance mellem at fokusere på min karriere og være mor, hvilket desværre ikke altid er muligt for alle mødre. Jeg ønsker at foretage langsigtede investeringer, der vil gavne min familie og at finde ud af, hvordan jeg kan få mine penge til at arbejde for mig. Derfor har min interesse for økonomisk læring udvidet sig med tiden.

Hvordan moderskabet ændrede min tilgang til økonomi

Jeg har valgt at jeg vil lære mere om økonomi og det her er måden jeg har gjort det på:

1. Investering 

Jeg uddanner mig inden for finansmarkedet, og jeg investerer med henblik på at opnå afkast på længere sigt. Jeg indbetaler regelmæssigt til aktier og værdipapirer ISA, der består af flere indeksfonde på tværs af alle sektorer og aktivklasser for at diversificere mine investeringer. I øjeblikket undersøger jeg aktieinvesteringer med henblik på aktivt at deltage i aktiemarkedet i fremtiden.

(Billede: Female Invest)

2. Tal med en økonomisk rådgiver

Jeg arbejder også sammen med en økonomisk rådgiver for at gennemgå mine personlige, økonomiske og forretningsmæssige mål. Vi ser på mine prioriteter og livsmål for de næste par år. Derfra finder vi ud af, hvordan jeg skal prioritere, så jeg træffer informerede beslutninger.

3. Snak om penge 

Jeg taler mere åbent om økonomi med mine venner. Ved de arrangementer og debatter, som jeg afholder, starter jeg ofte samtaler om vores forskellige definitioner af succes og lykke som mennesker, og hvordan det relaterer sig til vores forhold til penge. 

4. Planlæg hvad du giver videre 

Vigtigst af alt, tænker jeg over, hvad jeg vil lære min søn. Det handler om alt fra, hvordan vi skal snakke om emner relateret til penge og økonomisk trivsel med ham, til hvordan jeg kan sikre, at de besparelser og investeringer, jeg laver, vil gavne ham fremover. 

Afsluttende bemærkning 

At blive mor har været den mest utrolige oplevelse. Det har ændret mit syn på så mange ting og givet mig så meget kærlighed. Før jeg blev mor, var penge ikke et emne, jeg følte mig komfortabel med at tale om. Det føltes som et tabu og var intimiderende for mig. 

Nu lærer jeg om det og nedbryder denne forestilling om økonomi. Jeg har indset, at det handler om økonomisk trivsel og uddannelse. Og dette er en samtale, vi bør have oftere. Som mor er det noget, jeg ikke kun håber at kunne lære min søn, men også noget, jeg mener, der bør undervises om i skolerne. Det handler om tryghed, det handler om at træffe valg, der afspejler egne overbevisninger og værdier, og det handler om at anerkende de evner, som mødre har til at få deres penge til at arbejde for dem og deres familier. 

Tags
Money & Life

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP