Aktiemarkedet i sommerstemning og tegningsretter på programmet

Skrevet af
Lærke Engelbrekt Pedersen
Udgivet
June 19, 2023
Tags
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Key Takeaways

- Aktiemarkedet er i sommerstemning med positiv vækst både i USA og Danmark.

- Inflationen er på vej ned i USA, mens det europæiske marked oplever en blandet situation.

- De kommende stigninger i boligskatterne kan være mindre end først ventet.

- Green Hydrogen Systems A/S og NKT har udstedt tegningsretter.

En status på aktiemarkedet

Investeringshumøret er højt, og der er en tydelig sommerstemning blandt investorerne. Det amerikanske S&P500-indeks er steget med 2,58% i løbet af den seneste uge, hvilket er et udtryk for den flotte udvikling, vi har oplevet det sidste lange stykke tid. Siden sidste års bund i oktober er indekset steget med 20%. Det samme mønster ses i Danmark, hvor C25-indekset er steget med 0,98% den seneste uge. Siden september 2022 har indekset oplevet en markant stigning på næsten 30%.

Nye inflationstal i USA

Maj måneds inflation i USA landede på 4%, og kerneinflationen endte på 5,3%. Det markerer et fald i den amerikanske inflation for 11. måned i træk, hvilket signalerer, at inflationen bevæger sig i den rigtige retning. I den forbindelse valgte den amerikanske centralbank (FED) ikke at hæve renten ved rentemødet i onsdags.

Inflationen i Europa

Anderledes ser det ud i Europa, som er lidt efter USA både i forhold til renteforhøjelse og at få bugt med inflationen. Den Europæiske Centralbank (ECB) har valgt at hæve renten for 8. gang i træk. Renten er blevet hævet med 0,25 procentpoint til 3,5%. 

Det er på trods af, at den danske inflation nu ligger på 2,9%, hvilket er markant lavere end i april, hvor den lå på 5,3%. Årsagen til at ECB forsat har valgt at hæve renten skyldes, at inflationen er markant højere i andre europæiske lande. Især Ungarn lider med en inflation på 21,9%, mens lande som Slovakiet, Polen, Tjekkiet, Letland, Estland og Litauen alle har en inflation på over 10%. Den samlede europæiske inflation ligger på 7,1%.

Boligskat

Sidste uge drøftede vi de nye boligskatteregler, der træder i kraft i 2024. Forventningerne var, at det ville blive meget dyrere at købe bolig, især i hovedstadsområdet og andre områder, hvor boligmarkedet har oplevet stor vækst. Men nye tal viser, at det muligvis ikke bliver så slemt som forventet. Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark, udtaler, at skattestigningerne fra 2024 vil være væsentligt mindre end først antaget.

Tegningsretter

I den seneste uge har to selskaber annonceret deres kapitaludvidelser. Virksomheder kan indsamle kapital ved at udstede flere aktier, hvilket også er kendt som en nyemission. Tegningsretter giver investorer mulighed for at købe aktier i et selskab til en pris, der er lavere end aktiekursen. Her kan man enten vælge at anvende tilbuddet og købe flere aktier i selskabet for sine  tegningsretter, eller man kan vælge at sælge sine tegningsretter. Hvis man sælger sine tegningsretter, beskattes den indtjening, man får fra dem, som aktieindkomst.  

Green Hydrogen Systems A/S

Green Hydrogen Systems A/S, der specialiserer sig i at udvikle elektrolyseanlæg til produktion af grøn brint, har udstedt tegningsretter. CEO Sebastian Koks Andreassen forklarer, at provenuet fra disse retter skal bruges til at styrke balancen og fortsætte med produktudvikling, skalering og kommercialisering.

NKT's kapitaludvidelse

NKT, en producent af el-kabler, har også tilbudt tegningsretter til deres aktionærer. Hver aktionær har fået tilbudt én tegningsret pr. aktie, og man skal bruge 4 tegningsretter til at tegne en ny aktie for 255 kr.

Gense ugens markedsnyheder for mere information om de to nyemissioner. 

Tags

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP