Efterårsstemning på aktiemarkedet, mens Novo Nordisk når nye højder

Skrevet af
Lærke Engelbrekt Pedersen
Udgivet
September 11, 2023
Tags
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Key takeaways

  • Efterårsstemning på aktiemarkedet
  • Spådomme om fremtiden
  • Novo Nordisk slår rekord på rekord
  • Apple oplever kinesisk modstand
  • Modvind hos danske vindmøllegiganter

Efterårsstemning på aktiemarkedet

Selvom man ikke kan mærke det på det danske sensommervejr, så har den seneste uge budt på efterårsstemning på aktiemarkedet. Det danske C25-indeks er faldet med 1,57 % i den seneste uge, og det amerikanske S&P500 er gået tilbage med 1,29 %.

Det er ingen spøg, at efteråret, især september, kan påvirke aktiemarkedet. September måned er nemlig historisk set den værste måned på aktiemarkedet. Handelsbanken foretog sidste år en undersøgelse af det amerikanske S&P500, der viste, at september i gennemsnit har givet et negativt afkast på -1 % fra 1928 til 2022.

Nogle investorer ser derfor september måned som en måned med en masse gode  købsmuligheder.

Spådomme om fremtiden

Der er til gengæld positivt nyt, når vi ser på flere økonomers forventninger til år 2024. Disse positive forventninger er opstået efter, at flere af de store amerikanske selskaber har hævet deres indtjeningsforventninger til 2024. En højere indtjening forventes nemlig at kunne afspejles i virksomhedernes aktiekurs. 

Jakob Vejlø, som er chefstrateg hos BankInvest, siger: "Der forventes en indtjeningsvækst på 12 % i forhold til 2023-niveauet, og det vil jeg kalde et scenarie, der har taget de positive briller på.". Denne forventede højere indtjening vil også have en positiv effekt på den amerikanske BNP, som der nu også er positive forventninger til. Så sent som i august var der en forventning om, at USA ville opleve negativ BNP-vækst i slutningen af 2023 og ind i 2024, men nu er der tale om positiv BNP-vækst både i tredje kvartal 2023 og i hele 2024.

Novo Nordisk slår rekord på rekord

Novo Nordisk har hele fire gange i den sidste uge sat lukkerekorder, hvilket vil sige, at de har opnået den højeste markedsværdi nogensinde. Det samme har det store danske selskab formået hele 29 gange i løbet af 2023. Den nye rekord betyder også, at Novo Nordisk nu har en markedsværdi på over 3.000 mia. kr., hvilket gør Novo Nordisk til den mest værdifulde virksomhed i Europa. Sidste fredag overgik de det franske selskab LMBH, som blandt andet står bag luksustøjsmærket Louis Vuitton. Novo Nordisk-aktien købes nu til 1355 kr. pr. stk., hvilket svarer til en stigning på 43 % i år.

Den kommende uge byder på et aktiesplit fra Novo Nordisk, hvilket betyder, at hver aktie man ejer i Novo Nordisk bliver delt i to. Hvis man lige nu har 5 aktier i Novo Nordisk til en samlet værdi af 6.775 kr., vil man efter splittet have 10 aktier til en værdi af 6.775 kr. Værdien forbliver altså den samme, men antallet af aktier fordobles.

Apple oplever kinesisk modstand

Apple har haft en hård uge på aktiemarkedet, efter at den kinesiske regering har forbudt regeringsansatte at benytte iPhone og andre amerikanske teknologiprodukter. Det har de blandt andet besluttet, fordi Kina ønsker at blive mindre afhængig af amerikansk teknologi. Denne beslutning anses også som en indikation på en eskalerende konflikt mellem USA og Kina.

Nyheden har presset Apples aktiekurs den seneste uge, blandt andet fordi man frygter, at det vil påvirke Apples salg til Kina. Apples aktiekurs er samlet set faldet med cirka 6 % i den seneste uge.

Modvind hos danske vindmøllegiganter

Aktiekursen hos Ørsted falder og falder. Dette skyldes blandt andet de milliardnedskrivninger, som selskabet har måttet foretage på baggrund af forventningerne til det amerikanske havvindmøllemarked. Derudover oplever selskabet problemer med forsinkelser i deres forsyningskæde og udfordringer med de højere renter, især i USA. Der er også en risiko for, at den planlagte skatterabat ikke bliver en realitet. Alt dette har fået Ørsteds aktiekurs til at falde med samlet set 31 % siden udmeldingen. Det er på trods af, at der kom positive nyheder ud fredag, som sendte Ørsted op med cirka 4 %. Ørsted er nu faldet til et niveau, der svarer til aktiekursen for fem år siden.

Tags

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP