En spirende positivisme på markedet, rentestigninger og NVIDIA’s triumf.

Skrevet af
Caroline Lundig
Udgivet
August 28, 2023
Tags
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Key takeaways

  • Spirende positivisme på markedet
  • Potentielle rentestigninger
  • NVIDIA's triumf
  • Bavarian's comeback

Hvordan står det til på markedet? 

Til trods for sidste uges negative tal, så viser markedet tegn på positivisme. C25-indekset, som er de 25 største virksomheder i Danmark, er steget med 1,25% den seneste uge. Også S&P 500-indekset, de 500 største amerikanske virksomheder, oplevede en positiv fremgang og steg med 0,82%. Denne stigning sker på trods af sidste uges lidt turbulente stemning på markedet. 

Er der flere rentestigninger på vej? 

I fredags blev det årlige Jackson Hole-møde i USA afholdt. Hovedbudskabet fra mødet var, at Federal Reserve (den amerikanske centralbank) er klar til at hæve renten yderligere, hvis det bliver nødvendigt.

På mødet blev det også klart, at pengepolitikken vil forblive restriktiv, indtil inflationen begynder at nærme sig målet på 2%. Med andre ord, hvis inflationen ikke begynder at aftage, er FED parat til at implementere yderligere rentestigninger for at tøjle inflationen.

Samtidig er det uklart, hvornår disse rentestigninger præcist vil finde sted. “Vi har ikke set den fulde effekt af renteforhøjelserne endnu. Det kan tale for, at FED afventer og ser, om der er behov for at gøre mere”, siger Frank Øland, som er global chefstrateg hos Danske Bank. 

Status er, at realkreditrenten fortsat stiger i USA og er nu nået op på 7,25%, hvilket er det højeste niveau siden 2001. 

Stigende renter på realkreditlån 

De stigende renter på realkreditlån påvirker de danske boligejere. Nyere boligejere vil opleve de højeste rentesatser nogensinde. 

De boligejere, der skal have ny rente den 1. oktober 2023, vil også stå over for betydeligt højere renter end tidligere. For både F1, F3 og F5 lån, som er variabelt forrentede lån, er renten blevet fastsat på det højeste niveau siden januar 2009.

“Renten begyndte for alvor at stige for 1,5 år siden, og derfor kommer ændringen i den månedlige ydelse på realkreditlånet ikke som et chok for boligejerne. Men blot fordi der ikke er tale om en overraskelse, betyder det ikke, at det bliver sjovt”, siger Lise Nytoft Bergmann, som er boligøkonom i Nordea Kredit. 

Regnskab fra NVIDIA 

Chipgiganten NVIDIA leverede onsdag et stærkt regnskab, hvilket potentielt kan gå hen og blive sæsonens bedste regnskab. 

NVIDIA er en markedsledende virksomhed, som producerer computerchips til bl.a. AI (artificial intelligence) -teknologien. Markedet for kunstig intelligens er meget aktuelt for tiden, da man over hele verden ser et stort potentiale inden for AI teknologi. 

Som et resultat af det imponerende regnskab steg NVIDIA’s aktie med 6% umiddelbart efter, men den urolige stemning i markedet fik dog stigningen til at aftage igen i dagene efter. Trods dette er NVIDIA’s aktie den bedst performende aktie i S&P 500 indekset i 2023. 

Regnskab fra Bavarian Nordic 

Investorerne tog godt imod regnskabet fra vaccineselskabet Bavarian Nordic. Det sendte aktien op med 8%. Det er et skridt i den rigtige retning for at genvinde markedets tillid efter det seneste flop med selskabets vaccineforløb, som mislykkedes i fase 3. 

Det har været en hård periode for Bavarians aktionærer, som i år har måtte se aktien falde med 25%.

Tags

We are committed to educating and empowering women to take control of their finances and to live life on their own terms.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP