Inflationen falder langsomt - Dansk økonomi står stærkt

Skrevet af
Caroline Lundig
Udgivet
September 4, 2023
Tags
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Key takeaways

  • Status på inflationen
  • Ny økonomisk redegørelse for boligmarkedet
  • Ørsteds aktie er faldet med 24,8%

Hvordan står det til på aktiemarkedet? 

Det har været en uge med blandede reaktioner fra aktiemarkedet. C25 indekset er faldet med 0,62% den seneste uge. Derimod så det bedre ud for S&P 500 indekset, som er steget med 2,47% den seneste uge.

Er det lykkes at dæmpe inflationen i USA?

En af grundene til at markedet har reageret i sidste uge kan skyldes sidste uges møde i Jackson Hole, som førte til uklarheder i forhold til kommende rentestigninger. Rentestigningerne bliver brugt som et redskab til at sænke og kontrollere inflationen. 

Den amerikanske økonomi viser tegn på nedkøling, hvilket bla. kan ses da der er et fald i antal jobåbninger. Denne afkøling er kærkommen for amerikansk økonomi. Det indikerer samtidig at de pengepolitiske stramninger fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, endelig begynder at have en effekt. 

Inflationen i Eurozonen skuffer markedet 

Inflationen i Eurozonen i august forbliver på 5,3% ligesom i Juli måned. Det blev markedet skuffet over, da det var forventet, at inflationen ville falde til 5,1%. Det forventes, at ECB fastholder renten på 3,75%, men efter dagens tal in mente kan det bestemt ikke afvises, at der vil komme en renteforhøjelse på 0,25%, så renten dermed er 4%. Økonomien bliver derfor stadig holdt i stram snor, da man gerne vil have inflationen til at falde. Producent- og importpriserne er dog faldet, og det peger i retning af lavere inflation forude. 

Ny økonomisk redegørelse for boligmarkedet 

I en ny redegørelse for boligmarkedet konkluderede man, at boligpriserne ikke vil falde helt så meget, som regeringen i første omgang havde ventet. Man forventer, at boligpriserne har tilpasset sig en stor del af rentestigningerne. Forventningen er at huspriserne vil falde med 4,5% i år, men stige med 1,4% næste år. Den overordnede konklusion på prognosen er, at udfordringerne på boligmarkedet nu er fortid. 

Den økonomiske redegørelse fastslår ligeledes at den danske økonomi står stærkt, og trods modvind og høje renter og inflationstal så har vi undgået en egentlig tilbagegang i dansk økonomi. 

Chokmelding fra Ørsted 

Ørsteds aktie faldt med 24,8% onsdag efter nedskrivningerne på havmølleforretningen i USA. Nedskrivningerne er i første omgang på 5 mia. kr., men kan vokse til 16 mia. kr. Nedskrivningerne kommer som følge af højere priser på udstyr, forsyningsvanskeligheder og højere renter. Derudover er priserne på eksempelvis leje af havbund stukket i vejret, og det gør det svært for havvindparkudviklerne at tjene penge. 

Regnskab fra Ambu 

Medicoselskabet Ambu indsnævre deres forventninger til det skæve regnskabsår 2022/2023, hvilket fik aktien til at falde med 6,8%. Disse indsnævringer er baseret på virksomhedens præstation i tredje kvartal og de første to måneder af fjerde kvartal. De forventes dog at have en organisk omsætningsvækst på 6,8% mod de tidligere 5-8%. Ambu-aktien er faldet med over 18% de seneste tre måneder - analytikere mener reaktionen er voldsom ift. at Ambu umiddelbart er på vej i en god retning. 

Regnskab fra Rockwool 

Efter offentliggørelsen af deres regnskab opjusterede Rockwool med henvisning til større grad af sikkerhed for indtjeningsniveauet i efterårssæsonen Dette sker på baggrund af større stabilitet i salgspriser og energiomkostninger. Rockwool har haft en mindre volumentilbagegang i andet kvartal sammenlignet med første kvartal. Dette har ført til, at en af Sydbanks analytikere har udtrykt en forsigtig optimisme. Rockwools øgede fokus på bæredygtighed og energioptimering af bygninger vil understøtte væksten på sigt. Markedet for byggeri i Europa viser dog markante svaghedstegn, som kan forplante sig til skærpet konkurrence og prispres. 

Tags

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP