Selv ikke regnskaberne kan vende den dårlige stemning på aktiemarkedet

Skrevet af
Lærke Engelbrekt Pedersen
Udgivet
August 21, 2023
Tags
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Key takeaways 

  • Aktiemarkedet i store fald, både C25, S&P 500 og bitcoin falder kraftigt.
  • Frygt for yderligere rentehop efter referat fra FEDs rentemøde.
  • Boligmarkedet i betydelig fremgang.
  • Regnskaber fra GN, Lundbeck og Zealand Pharma. 

Aktiemarkedet i rødt

Der har været dårlig stemning på aktiemarkedet den seneste uge, og FEDs rentemøde hjalp bestemt ikke på det. Den dårlige stemning har medført, at både det danske og det amerikanske aktiemarked er faldet samlet set. C25-indekset er faldet med 2,39 %, mens S&P 500 samlet set er endt med at gå 2,11 % tilbage. 

Kryptovalutaen Bitcoin endte også ugen med et fald på hele 9,27 %. Samtidig er flere andre kryptovalutaer også under pres. Heriblandt den næststørste krypto, Ethereum, som er faldet med 7% på bare én dag. Endnu værre ser det ud for XRP, som er faldet med over 16 %.

Det amerikanske finansmedie CNBC finder det bemærkelsesværdigt, at faldet i Bitcoin-kursen sker få timer efter, at det amerikanske medie The Wall Street Journal har skrevet, at SpaceX, Elon Musks rumfirma, har solgt Bitcoins for 373 millioner dollars i årene 2021 og 2022.

FED-medlemmerne forudsiger, at den høje inflation fortsætter

Hovedparten af medlemmerne i den amerikanske centralbanks komité, Federal Reserve, forudså efter det seneste rentemøde en fortsat risiko for høj inflation. Denne meddelelse fik den negative tendens på det amerikanske aktiemarked til at fortsætte og pressede aktierne yderligere ned. Dette kunne bl.a. observeres, da Børsen lukkede onsdag. Her lukkede S&P 500 med et fald på 0,8 %, mens Nasdaq dykkede med 1,2 %. 

Det er fortsat inflationen, der truer, men da inflationen er aftagende, var der et håb om, at FED var færdig med at hæve renten. Dette håb blev dog reduceret væsentligt efter, at referatet blev offentliggjort, hvilket bestemt ikke blev modtaget vel af investorerne. 

Det bliver spændende at følge rentemødet i september og FEDs beslutning om, hvor renten skal hen. Den styrende rente i USA ligger lige nu på 5,25-5,5 %.

Antallet af solgte boliger er faldet med 17% i juli 

Nye tal fra Boligsiden.dk viser, at danskerne har haft langt større appetit på at købe boliger i juli sammenlignet med sidste år. Salget af villaer er steget med 17 % for juli måned i forhold til sidste år, hvor rentestigningerne begyndte, mens ejerlejlighedssalget relativt set er eksploderet med en stigning på 46 %.

I juli måned blev der solgt 6363 boliger, hvilket er en stigning på 1008 boliger sammenlignet med juli 2022. Boligmarkedet fortsætter dermed med at tø op, trods de ni rentestigninger fra Nationalbankens side det seneste år. 

“Den økonomiske krise gav boligmarkedet et chok sidste sommer, og vi så en kraftig opbremsning, som har varet stort set indtil nu. Men nu har antallet af handler overhalet sidste års niveau for alle boligtyper. Selvom der er sket et fald fra juni til juli, der skyldes almindelige sæsonudsving, er vi stadig pænt over niveauet fra sidste år,” udtaler Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, i en kommentar til tallene.

C25-aktie i brutalt fald 

Onsdag offentliggjorde C25-selskabet GN Store Nord deres regnskab for andet kvartal. Selskabets skuffende regnskab forårsagede et markant fald i GNs aktiekurs. GN Hearing, der står for høreapparater, lyste op i det ellers skuffende regnskab og leverede en omsætning, som oversteg forventningerne. På den anden side skuffede audio-divisionen, som laver høretelefoner investorernes forventninger og det var særligt grundet dette, at GN Store Nords aktiekurs faldt.

Zealand Pharma og Lundbeck

Medicinalvirksomheden Zealand Pharma vil også være med på den fedmemedicinsbølge, som Novo Nordisk har haft succes med. Zealand Pharma har derfor fire lægemiddelprodukter under udvikling. Det mest fremskredne af de fire udvikles i samarbejde med tyske Boehringer Ingelheim, der netop har indledt de afgørende fase 3-forsøg. Håbet om et succesfuldt fedmemedicin fik aktien til at stige med næsten 10 % i den sidste uge.

En anden dansk medicinalvirksomhed, Lundbeck, offentliggjorde deres halvårsregnskab sidste uge, hvilket bød på en opjustering af deres forventninger til resten af året. Det var det sidste regnskab fra Deborah Dunsire, der er administrerende direktør i Lundbeck. Hun sagde i forbindelse med regnskabet: “Jeg er yderst tilfreds med vores præstation og vores økonomiske resultater, da vi med en omsætning på 10 mia. kr. har leveret den højeste omsætning i de første seks måneder af et år nogensinde i Lundbecks historie.”

Tags

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP