Stigende inflation i vesten, mens Kina kæmper med deflation

Skrevet af
Lærke Engelbrekt Pedersen
Udgivet
August 14, 2023
Tags
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
  • Stigende inflationstal i USA og Danmark
  • Kina kæmper med deflation
  • Ørsted og Vestas kæmper med at røde tal på bundtlinjen
  • Kursfest hos Novo Nordisk

Nye inflationstal fra USA

I torsdags blev de nye inflationstal fra USA offentliggjort. Tallene viste, at inflationen for første gang i 13 måneder er steget sammenlignet med måneden før. Inflationen nåede 3,2 % i juli, op fra 3 % i juni, hvilket indikerer en bevægelse i den forkerte retning.

Der var dog gode nyheder inden for kerneinflationen, som er inflationen uden de volatile energi- og fødevarepriser. Kerneinflationen fortsatte sin fjerde nedgang i træk og nåede 4,7 % i juli, ned fra 4,8 % i juni.

Ikke desto mindre påpeger Federal Reserve (FED), at vi stadig er langt fra et acceptabelt niveau. Blandt andre udtalte Mary Daly fra FED, at arbejdet endnu ikke er afsluttet. Dette skabte usikkerhed på aktiemarkedet, da der er bekymring for, at FED vil hæve renten yderligere.

Nye inflationstal fra Danmark

Også i Danmark bevæger inflationen sig i den forkerte retning med en stigning fra 2,5 % i juni til 3,1 % i juli. Den danske inflation vil dog sandsynligvis ikke spille en afgørende rolle med hensyn til eventuelle renteforhøjelser. Det er nemlig Den Europæiske Centralbank (ECB), der bestemmer, om renten skal hæves i eurozonen. På grund af Danmarks fastkurspolitik følger den danske nationalbank normalt ECB. Dette skyldes, at renten kan påvirke eventuelle ændringer i valutakursen.

Et anderledes billede i Kina

Mens store dele af verden gradvist er blevet vant til usædvanligt høje niveauer af inflation, befinder Kina sig i en helt anderledes situation. Kina oplever nemlig i øjeblikket deflation, hvilket er det modsatte af inflation. Deflation kaldes også negativ inflation og nåede -0,3 % i juli i Kina. Dette betyder, at priserne på varer falder i Kina. Deflation kan have en negativ indvirkning på den kinesiske økonomi, da det ofte følges af lavere efterspørgsel, økonomisk usikkerhed og øget arbejdsløshed.

Regnskaber fra Ørsted og Vestas

Kvartalsregnskaberne er i gang, og dette inkluderer også regnskaber fra Ørsted og Vestas. De to danske vindmøllegiganter kæmper begge to for at opnå overskud. Også konkurrenten Siemens Gamesa oplever problemer med tab på bundlinjen og har været nødsaget til, for omkring en måned siden, at suspendere sine forventninger til resten af året. Aktiekurserne for både Ørsted og Vestas er faldet betydeligt efter offentliggørelsen af deres regnskaber.

Regnskab fra ISS

Heller ikke ISS' regnskab førte til kursgevinster, da selskabets aktiekurs faldt med omkring 8 % efter regnskabet blev offentliggjort. ISS' regnskab inkluderede en opjustering af årets vækstforventninger,  men det var en nedskrivning af selskabets værdier på 1,3 mia. kr., som udløste kursfaldet. ISS nedskriver på grund af salget af en del af deres franske forretning.

Efter kursfaldet gik administrerende direktør Jacob Aarup-Andersen ud og købte ISS-aktier for 1,3 mio. kr.

Begivenhedsrig uge hos Novo Nordisk

Tirsdag steg Novo Nordisks aktiekurs markant på baggrund af positive resultater for fedmemedicinen Wegovy, som forebygger hjerte-kar-sygdomme. Novo-aktien steg med over 17 %.

Samme tirsdag offentliggjorde Novo Nordisk deres regnskab, som bød på en skuffende driftsindtjening. Dog fulgte en opjustering til resten af året. Aktionærerne reagerede ved at sende aktien en smule tilbage.

Tags

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP